În România, mortalitatea prin boli cardiovasculare se poate exprima prin cifre care, departe de a fi seci, ar trebui să stârnească nu doar o mare îngrijorare ci şi luarea unor măsuri imediate. Anual, fiecare al cincilea om moare în ţara noastră prin boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic şi accident vascular cerebral), ceea ce înseamnă că, la fiecare 10 minute, se inregistrează un deces din cauza acestor afecţiuni. Situaţia este cu atât mai alarmantă, cu cât aceste evenimente apar din ce în ce mai frecvent la vârste sub 45 de ani.
Pe de altă parte, asistăm la o epidemie de diabet zaharat care afectează 5% din populaţia adultă. Se estimează că numărul pacienţilor va creşte de la 194 milioane în prezent până la 333 milioane în 2025. Trebuie menţionat că diabetul zaharat reprezintă un factor major de risc cardiovascular şi 70 – 80% din populaţia cu diabet zaharat moare prin boli cardiovasculare. În plus, diabetul zaharat este cauza cea mai frecventă a orbirii, a insuficienţei renale şi a amputaţiei membrelor inferioare.
Aproximativ 90% din pacienţii cu diabet zaharat apărut la maturitate (tip 2) sunt supraponderali sau obezi.
Definiţie
Riscul global de a dezvolta boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic şi accident vascular cerebral) şi diabet zaharat este definit ca risc cardiometabolic.
Factori de risc
Printre cei mai importanţi factori de risc cardiometabolic se numără obezitatea abdominală (grăsimea în exces de la nivelul abdominal profund).
Uzual, aceasta se asociază cu:
• valori scăzute de HDL colesterol (colesterolul “bun”)
• trigliceride crescute (o formă de grăsime în sânge)
• valori crescute ale glucozei în sânge
• tensiune arterială crescută (hipertensiune)
Riscul e mult amplificat dacă acest tablou clinic se asociază cu fumat şi cu valori crescute de LDL colesterol (colesterolul rău).
Date recente arată că obezitatea abdominală este un factor predictiv al infarctului miocardic, mai bun decât greutatea corporală sau indexul de masă corporală (IMC -raport între greutate şi înălţime). Grăsimea abdominală poate fi determinată foarte simplu prin măsurarea circumferinţei taliei. Conform definiţiei experţilor, bărbaţii cu circumferinţa taliei mai mare de 102 cm şi femeile cu circumferinţa taliei peste 88 cm au obezitate abdominală.
Cercetări recente continuă să aducă noi dovezi asupra importanţei acestor factori de risc în dezvoltarea diabetului zaharat şi a bolilor cardiovasculare.
Abordări inovatoare, soluţii noi
Sanofi-aventis alocă fonduri substanţiale cercetării şi inovaţiei în domeniul farmaceutic cu un singur scop: sănătatea pacienţilor. Beneficiind de un buget de peste 4,4 miliarde euro, grupul sanofi-aventis are astăzi unul dintre cele mai bogate şi inovatoare portofolii din întreaga industrie farmaceutică.
Descoperirea Acomplia®, primul reprezentant al unei noi clase de medicamente, permite o abordare inovatoare a multiplilor factori de risc cardiometabolic care determina boli cardiovasculare şi diabetului zaharat.
Acomplia® (cu substanţa activă rimonabant) acţionează prin blocarea selectivă a receptorilor canabinoizi CB1.
Acomplia® are rezultate directe în:
• îmbunătăţirea controlului valorilor glucozei din sânge
• creşterea nivelurilor colesterolului “bun” (HDL colesterol) şi scăderea trigliceridelor
• scăderea în greutate cu reducerea consecutivă a circumferinţei taliei.
Beneficiile menţionate au fost dovedite în cadrul unui program extensiv de dezvoltare clinică care a inclus mai mult de 6600 de pacienţi. Aceste beneficii s-au menţinut şi după 2 ani de tratament. 50% din efectele favorabile ale tratamentului cu Acomplia® asupra riscului cardiometabolic au fost determinate de scăderea în greutate şi 50% au fost independente de aceasta.
“Rezultatele studiului indică faptul că rimonabant 20 mg o dată pe zi a determinat scădere ponderală susţinută, semnificativă clinic şi ameliorări ale factorilor de risc asociaţi pe toată perioada de tratament de doi ani,” a spus Xavier Pi-Sunyer, M.D., şeful Departamentului de Endocrinologie, Saint Luke’s – Roosevelt Hospital Center, Universitatea Columbia, New York, profesor de medicină la Columbia University College of Physicians and Surgeons şi investigator principal al studiului RIO-America de Nord. “Ameliorările susţinute […] au depăşit rezultatele aşteptate ca urmare a scăderii ponderale şi sugerează faptul că rimonabant reprezintă un progres entuziasmant în căutarea noastră de metode care să amelioreze factorii de risc cardiovascular şi metabolic multipli, ce duc la creşterea riscului de diabet şi de boală coronariană la pacienţii cu obezitate intraabdominală.”
Acomplia® este autorizată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) începând din iunie 2006, autorizare valabilă în toate ţările membre UE, inclusiv în România, şi a fost lansată în 11 ţări, în 9 din acestea fiind deja compensată de sistemul de sănătate.
Pacienţii care beneficiază cel mai mult de tratamentul cu Acomplia® sunt cei care au multipli factori de risc cardiometabolic:
• Obezitate abdominală + diabet zaharat de maturitate (tip 2) şi/sau
• Obezitate abdominală + dislipidemie (colesterol “bun” scăzut, trigliceride crescute)
Despre sanofi-aventis
Sanofi-aventis este una dintre primele companii producătoare de medicamente din lume şi numărul 1 în Europa. Fiind susţinută de un departament internaţional de cercetare şi dezvoltare, sanofi-aventis îşi dezvoltă poziţia de lider în 7 domenii terapeutice majore: boli cardiovasculare, tromboză, oncologie, diabet, sistem nervos central, medicină internă şi vaccinuri.
Sanofi-aventis este listată la bursa din Paris (EURONEXT: SAN) şi din New York (NYSE: SNY).
16 aprilie 2007