Alergia – afecţiunea care loveşte un sfert din populaţia României

Unul din patru cetăţeni ai României suferă sau a suferit în trecut de pe urma manifestărilor alergice, având cel puţin o dată în viaţă un puseu alergic. Fapt îngrijorător, dacă ne gândim că alergiile scad drastic calitatea vieţii, afectând puterea de concentrare, calitatea somnului, puterea de a învăţa, scad productivitatea şi sunt un potenţial pericol de accidente de muncă. Neluate în seamă la timp şi netratate, aceste manifestări se pot croniciza.

Principalele afecţiuni alergice, cele cu cea mai mare răspândire, sunt: rinita alergică, astmul bronşic, dermatita atopică, urticaria, conjunctivita alergică şi reacţiile anafilactice.
Oricare ar fi cazul, important este să nu tratăm cu superficialitate aceste reacţii alergice, ci să le dăm importanţa cuvenită de la primele semne de manifestare.
La noi în ţară, doar jumătate din pacienţii potenţial alergici beneficiază de un tratament adecvat, ceea ce înseamnă că aproximativ 2,5 milioane de persoane fac faţă acestor manifestări fără a avea sprijinul unui tratament de specialitate (CEGEDIM MAT_3_06). Impactul asupra vieţii lor profesionale şi personale poate fi, de multe ori, grav.

Fenomenul de care vorbim se manifestă şi la nivel mondial, cu implicaţii din ce în ce mai îngrijorătoare.
Considerată o problemă de importanţă naţională în Statele Unite ale Americii, unde există 40 de milioane de potenţiali alergici, alergia este un subiect fierbinte pentru cadrele medicale ce încearcă să ţină populaţia departe de manifestările neplăcute ale acestei afecţiuni, atât prin tratamente adecvate, cât şi prin simple sfaturi de ordin practic. Roger Emert, medic specialist alergolog la New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center, dezvăluie câteva trucuri pentru limitarea simptomelor alergiei:
– începerea tratamentului antialergic cât mai curând, înainte de intrarea în sezonul propriu-zis al alergiilor.
– tratarea alergiilor cu antihistaminice nesedative – o dată pe zi.
– închiderea ferestrelor, mai ales în zilele cu vânt, când praful şi polenul sunt în toi (cu precădere dimineaţa, cotele acestora sunt mai ridicate).
– folosirea aerului condiţionat, pentru filtrarea aerului.

ALERGIA – o afecţiune foarte răspândită

Mulţi oameni spun că sunt “alergici” fără să ştie exact ce înseamnă, de fapt, acest cuvânt. Termenul “alergie” provine din cuvintele greceşti “allos” (care înseamnă “greşit”) şi “ergon” (care înseamnă energie consumată pentru apărare). Cu alte cuvinte, o reacţie alergică iroseşte energia rezervată în mod normal pentru apărarea organismului!

Mulţi dintre cei alergici declară că atunci când se declanşează simptomele, au o zi distrusă deoarece:
•    nu simt gusturile, aromele
•    abia pot respira
•    strănută în salve
•    nasul le curge continuu
•    lăcrimarea ochilor este permanentă
•    simt mâncărime în gât şi în cerul gurii

Substanţele care provoacă alergia se numesc alergeni. Cei mai frecvenţi alergeni sunt:
–    polenul
–    părul de animale
–    acarienii
–    mucegaiurile
–    componentele unor alimente (lapte, ouă, capşuni, alune)
–    veninul unor insecte (albină, viespe, păianjen)
–    anumite substanţe chimice.

Ce face organismul?

Dacă aveţi o alergie, înseamnă că aveţi anticorpi care reacţionează împotriva substanţelor care, în mod normal, sunt inofensive: polenul, praful de casă, mătreaţa de la animale, mucegaiurile. Substanţele chimice (inslusiv histamina) sunt eliberate atunci când sunteţi expus la aceşti alergeni şi determină apariţia simptomelor de alergie. Practic, organismul dumneavoastră se apără.

Cum funcţionează antihistaminicele?

Antihistaminicele acţionează prin blocarea histaminei, substanţa ce provoacă mâncărimea, strănutul, curgerea nasului şi lăcrimarea.

Claritine® este un produs antihistaminic fără efect sedativ, care se poate elibera fără prescripţie medicală şi care ameliorează eficient şi rapid simptomele alergice.
În cazul administrării Claritine® nu apare somnolenţă, senzaţia de gură uscată şi nu se potenţează efectul alcoolului – efecte ce pot apărea în cazul administrării altor antihistaminice.

Cum vă ajută Claritine®?

Claritine® ameliorează rapid şi eficient simptomele de rinită alergică sezonieră, cunoscută ca “febra fânului”:
•    Pruritul nazal
•    Rinoreea
•    Strănutul
•    Pruritul ocular
Claritine® ameliorează eficient şi rapid simptomele de urticarie:
•    Prurit
•    Roşeaţă
•    Numărul şi dimensiunile elementelor cutanate

Cum puteţi afla dacă aveţi alergie?

Multe dintre simptomele alergiei pot fi confundate cu altele, induse de alte afecţiuni. Există, însă, unele manifestări caracteristice alergiei.
Dacă răspunsul este “DA” la cel puţin trei întrebări din cele de mai jos, atunci este cazul să mergeţi la farmacie şi să cereţi Claritine®.

1.    Strănuţi des?
2.    Tuşeşti şi simţi ceva înecăcios în gât?
3.    Te oboseşte îngrozitor strănutul continuu?
4.    Ai secreţie nazală, sau ţi se înfundă nasul?
5.    Ai mâncărimi în jurul ochilor şi lăcrimezi des?
6.    Simptomele de la punctele de mai sus se manifestă cu predilecţie dimineaţa, la trezire?
7.    Ai deseori iritaţii pe piele?
8.    Există produse alimentare sau medicamentoase a căror ingerare îţi provoacă disconfort?
9.    Expunerea la soare îţi provoacă arsuri şi mâncărimi?

Claritine® se eliberează fără reţetă şi, datorită calităţilor sale, se bucură de o recunoaştere apreciabilă în rândul consumatorilor fideli, numărul acestora fiind &
icirc;ntr-o creştere remarcabilă. Claritine® se administrează o dată pe zi şi are un debut rapid de acţiune (30 min) însoţit de o ameliorare rapidă a simptomatologiei. Îşi menţine eficienţa pe toată durata tratamentului, înlăturând cu succes simptomele rinitei alergice, dermatitei atopice sau urticariei cronice. Claritine® nu interacţionează cu alte medicamente sau alimente, nu prezintă contraindicaţii la alcool şi nu sedează.

Având în spate un capital de notorietate deja confirmat şi o poziţie de leader,
Claritine® loveşte alergia în plin,
de fiecare dată când se apelează la forţa sa.

 

24 mai 2007