24 martie 2009

Romania inregistreaza progrese vizibile in controlul tuberculozei, aplicand strategiile globale ale OMS pentru stoparea acestei boli.

Pe 24 martie 2009, cu ocazia Zilei Internationale de Lupta impotriva Tuberculozei, Romania marcheaza 6 ani de reducere consecutiva a incidentei acestei boli.

In dispensarele TB de pe teritoriul Romaniei, in anul 2008 au fost inregistrate un numar de 23.183  de cazuri noi si recidive TB.  
 Scaderea cea mai pronuntata s-a petrecut pe seama cazurilor noi: in anul 2008- 19.108 cazuri noi, comparativ cu 19.495  in anul 2007, iar recidivele au avut un ritm de scadere mult mai lent, desi constant: 4.075 in 2008 si  4.152 in 2007. Prin aceste rezultate, Romania se aliniaza cu succes la tendinta pozitiva de stopare si de reducere a incidentei acestei boli, inregistrata si in alte tari din Europa si din lume.

Conform datelor furnizate de Programul National de Control al Tuberculozei, din cadrul Institutului de Pneumologie Marius Nasta, in anul 2008 cifrele provizorii indica o incidenta globala de 107,8%000 comparativ cu 109,8%000 in 2007.

 Tuberculoza reprezinta un fenomen complex, cu implicatii medicale si sociale importante, iar victoria asupra acestei boli nu poate fi decat printr-o lupta comuna.
Aceasta zi marcheaza totodata importanta parteneriatului intre organizatiile implicate in controlul tuberculozei – institutii guvernamentale si non-guvernamentale.

Tuberculoza reprezinta una dintre problemele de sanatate publica carora Ministerul Sanatatii, prin Programul National de Control al Tuberculozei, le acorda atentie maxima. In contextul plasarii Romaniei in zona  cu cea mai mare incidenta a tuberculozei din regiunea europeana a WHO, este prioritar ca forurile politice sa acorde o importanta sporita acestui subiect. Sistemul de sanatate din Romania este constient de  responsabilitatea care ii revine in lupta cu tuberculoza si de importanta sustinerii interventiilor care vor reduce in continuare incidenta acestei boli, limitand totodata riscurile de aparitie a tulpinilor rezistente la tratament.

Dr. Ion Bazac, Ministrul Sanatatii, a declarat: “In Romania sunt asigurate toate conditiile necesare pentru a ne incadra in realizarea obiectivelor WHO privind stoparea endemiei actuale reprezentata de reemergenta mondiala a tuberculozei. A fost creat contextul favorabil de colaborare multisectoriala din partea tuturor segmentelor socio-economice ale societatii romanesti si disponibilitatea clar exprimata pentru informare, educare si comunicare.”

Programul National de Control al Tuberculzei din Romania s-a bucurat permanent de sustinere si suport financiar atat din partea Guvernului Romaniei, cat si din partea altor organizatii internationale. Prin eforturi concertate, Romania a reusit ca la sfarsitul anului 2008 se pot demonstra urmatoarele rezultate semnificative:
•    Scaderea mortalitatii prin tuberculoza: de la 11,3%000 in 1995, la 9,6%000 in 2004 si respectiv 7,8% 000 in 2006;
•    Acoperirea 100% a beneficiarilor  strategiei DOTS (care presupune tratamentul direct observat al pacientilor cu tuberculoza);
•    Realizarea unei rate de detectie a tuturor cazurilor de TB de aproximativ 80%, peste tinta de 70% stabilita de OMS.

Incepand cu anul 2007, Romania face parte, alaturi de alte 17 tari (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Letonia, Lituania, Moldova, Romania, Federatia Rusa, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ukraine si Uzbekistan), din Planul de Stopare a TB in 18 Tari Inalt Prioritare din Regiunea Europeana a OMS, 2007-2015, initiat de Biroul Regional OMS pentru Europa. Costul total de implementare a Planului este de 14,8 miliarde USD, cu o nevoie de finantare suplimentara de 8 miliarde USD.  

Rata MDR-TB in Romania este mai mica decat a altor tari din zona de est a Regiunii Europene a OMS. Romania a inceput sa ia masuri cu privire la depistarea si tratarea cazurilor de MDR-TB inca de la semnalarea problemei rezistentei la tratament in zona, de catre OMS. In Romania functioneaza de peste 3 ani doua centre special dedicate tratamentului pacientilor cu MDR-TB, la Bucuresti si Bisericani. Acestea au fost renovate si dotate conform tuturor standardele actuale privind tratarea acestei forme de boala.

Romania isi propune ca pe viitor sa continue si sa intensifice activitatile de combatere a tuberculozei, aplicand strategiile agreate la nivel international sub egida OMS. O atentie deosebita este si va fi acordata problemei tuberculozei rezistente la tratament – iar in acest sens sprijinul politic si sustinerea financiara sunt extrem de importante. Scopul Parteneriatului Stop TB la nivel mondial este ca pana in 2015 sa reduca la jumatate prevalenta si numarul de decese prin tuberculoza, comparativ cu anul 1990. Parteneriatul Stop TB isi propune eliminarea TB ca problema de sanatate publica pana in anul 2050. In acest context, Conf. Dr. Constantin Marica, coordonatorul PNCT este optimist cu privire la evolutia TB in Romania,  “ Deja Romania a facut progrese vizibile in controlul tuberculozei: au fost dotate laboratoare si instruit tot personalul medical, tratamentul direct observat functioneaza acum in toata tara, au fost create centre speciale pentru a trata bolnavii cu tuberculoza rezistenta la tratament. Sunt convins ca si in viitorii ani vom asista la reducerea in continuare a incidentei si mortalitatii prin aceasta boala”.