Bucuresti, 12 mai 2009
In Romania, una din doua persoane are probleme cu greutatea (constientizate sau nu) si una din patru este obeza. Cu toate acestea, doar o persoana din 100 urmeaza un tratament supravegheat medical pentru aceasta problema.
Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ofera resurse si solutii pentru managementul obezitatii si al supraponderalitatii.
„Explicatia consta in perceptia oamenilor, in ceea ce ei cred, stiu sau au fost invatati ce inseamna kilogramele in plus. Oamenii nu stiu ca au o problema medicala, ca de fapt obezitatea poate genera hipertensiune arteriala, hiperlipidemie (cresterea cantitatii de lipide din sange), diabet (de tip II, non-insulinodependent), risc crescut de infarct miocardic sau de alte boli cardiovasculare (boli ale arterelor inimii, probleme de circulatie la nivelul picioarelor si atac cerebral), probleme ale aparatului locomotor, in special la nivelul articulatiilor si al spatelui, respiratie ingreunata, mobilitate limitata, dureri de spate sau articulare.” – a declarat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie, Boli metabolice.
In urma cu trei ani, a fost initiat la nivel national un amplu program educational, de informare a populatiei asupra riscurilor obezitatii: ReductoStart.
Spre deosebire de alte abordari (diete si programe de slabire despre care persoanele cu probleme de greutate iau cunostinta pe diverse cai), marele beneficiu al programului ReductoStart este acela ca procesul de slabire poate fi controlat de medici specializati in probleme de nutritie, asigurandu-i astfel persoanei in cauza o slabire sanatoasa, adaptata organismului sau.
In aceasta primavara, ReductoStart lanseaza o noua campanie sub sloganul “Traiesc XXL. Iubesc XXL. Port M.”
Mergi la medic! „Acesta este primul meu sfat pentru persoanele obeze, indiferent de cauzele care au generat obezitatea. Daca factorii genetici nu pot fi modificati, stilul de viata poate fi schimbat.” spune Dr. Corina Neamtu, medic primar endocrinolog, consultant pentru programul ReductoStart.
Mesajului Federatiei i se alatura si D-ra. Carmen Bruma si Dl. Razvan Popescu, doua modele de succes in lupta cu kilogramele, persoane care si-au spus povestea astfel incat reusita lor sa ajunga la un public cat mai larg, pentru a insufla speranta si putere de a lupta cu kilogramele in plus.
Carmen Bruma, binecunoscuta prezentatoare TV, autoarea cartii “SLIM – Cum am dat jos 30 de kilograme si nu le-am mai pus inapoi” a spus "Am ales cel mai prost refugiu, mancarea, la orice ora si in orice cantitate. Nu poti sa-ti plangi de mila fara o cutie de bomboane de ciocolata in brate…". Carmen este, fara indoiala, o poveste de succes si are acum un corp sanatos. Face zilnic miscare, mananca sanatos si ii invata si pe altii ce inseamna alimentatie sanatoasa.
Razvan Popescu (DJ la Radio 21) a avut dintotdeauna probleme cu kilogramele. Cand a ajuns la cifra rotunda de 140 de kilograme, s-a hotarat nu sa inceapa o cura de slabire, ci sa isi schimbe stilul de viata. Armele lui secrete: antrenament sustinut si regim de viata sanatos. Sfatul lui Razvan este: “Nu renunta. Continua sa mergi la sala chiar si atunci cand ai face orice numai sa nu te duci. Vei vedea ca, dupa 10 minute de antrenament, uiti de toate si programul merge perfect. Descopera noi bucatarii. Poti manca doar pui si legume, dar daca stii sa cauti si esti dornic sa experimentezi, mesele tale nu vor fi niciodata la fel. Fa schimbari. Daca intri in faza de platou, in care nu mai dai jos, schimba-ti dieta, dar si tipul de exercitii.”
„Obezitatea este un aspect complex, in majoritatea cazurilor, cu boala sunt asociate cauze multiple: predispozitie multigenetica, peste care se suprapun factorii de risc externi, cei rezultati din mediul obezogen si stilul de viata nesanatos. Mecanismul care sta la baza obezitatii este dezechilibrul energetic, adica, energia rezultata din alimente este mai mare decat cea consumata prin activitate fizica, ceea ce are drept consecinta acumularea de grasimi la nivelul tesutului adipos si cresterea greutatii corpului. Daca factorii genetici nu pot fi modificati, stilul de viata poate fi astfel ordonat incat sa se evite factorii obezogeni ai mediului. Iar aici, suportul si expertiza medicului specialist, diabetolog sau endocrinolog, sunt foarte importante” a spus Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice.
Despre Reductostart
ReductoStart (www.reductostart.ro) este un program educational implementat la nivel national, care furnizeaza toate informatiile necesare pentru evaluarea optima a cauzelor obezitatii, precum si a efectelor sale, pornind de la evaluarea motivatiei personale a fiecaruia dintre noi, in functie de obiectivele propuse, analiza eficientei metodelor utilizate pentru a obtine rezultatele dorite in ceea ce priveste scaderea in greutate.
Prin ReductoStart, oamenii au acces la informatii referitoare la modul de functionare a organismului, compozitia corpului in procente, alimentatie, alimente si proprietatile acestora, valori nutritive, indice glicemic, activitate fizica, excesul de greutate, precum si solutii optime pentru a obtine rezultatele dorite.
Programul ReductoStart cuprinde peste 230 de medici specialisti in boli de nutritie din centre medicale universitare de profil din toata tara. In urma solicitarii, medicii fac evaluarea individuala a fiecarui pacient si il indruma catre solutii specifice de management al surplusului de greutate. Solutiile sunt alese astfel incat sa nu aiba efecte negative asupra organismului, fiind foarte important ca regimul de slabire ales sa respecte profilul fiecarui individ in parte.
Pe www.reductostart.ro, vizitatorii pot utiliza instrumente pentru a-si clarifica multiplele confuzii pe tema greutatii (“sunt sau nu gras? Sunt sau nu obez? Ce sa fac ca sa slabesc? Ce medicamente sa iau?”) si poate gasi rapid solutii corecte, inclusiv contactul cu medicii parteneri.
Cei interesati pot sa isi faca si o programare la medicii parteneri ReductoStart, fie pe site-ul www.reductostart.ro, fie prin call center-ul programului (la numarul de telefon cu tarif normal, 021-637.10.10).
ReductoStart este sustinut printr-o contributie educationala nerestrictionata de catre Abbott, companie farmaceutica multinationala.