17 Mai 2009
Numeroase studii epidemiologice au aratat ca hipertensiunea este “un ucigas silentios”, fara semne prevestitoare. 17 Mai a fost desemnata Ziua Mondiala a Hipertensiunii, cu rolul de a comunica publicului informatii despre preventia, detectia si tratamentul hipertensiunii arteriale si a complicatiilor acesteia2.
Anul acesta, pentru a 3-a oara consecutiv, Societatea Romana de Cardiologie, cu sprijinul companiei farmaceutice sanofi-aventis Romania, vor organiza manifestari cu caracter educativ cu privire la hipertensiunea arteriala (masurare gratuita a tensiunii arteriale si prezentari despre hipertensiune):
11 mai 2009, ora 11.00, Bucuresti – Hotel Hilton, conferinta de presa
11 mai 2009, ora 12.30, Timisoara – Fabrica Draxlmaier
12 mai 2009, ora 13.00, Bucuresti – RATB
15 mai 2009, ora 11.20, Brasov – Fabrica MTI
18 mai 2009, orele 12.00, Petrosani – mine
Despre hipertensiune:
Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara. Hipertensiunea este o epidemie globala afectand 1,5 miliarde de persoane la nivel mondial1.
Hipertensiunea poate produce accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca si renala, fiind cauza majora a bolilor cardiovasculare, care sunt raspunzatoare de 40% din toate decesele in SUA2.
In Romania, aproximativ 40% din populatie este hipertensiva. Hipertensiunea este principalul motiv pentru care pacientii se prezinta la medic, dintre acestia doar 7% ajungand sa aiba tensiunea arteriala controlata3.
Marea majoritate a pacientilor au ceea ce se cheama hipertensiune de stadiul I sau usoara. Chiar daca hipertensiunea se numeste “usoara” nu inseamna ca este benigna, poate sa predispuna la accident vascular cerebral, infarct de miocard sau insuficienta cardiaca2.
Recunoasterea faptului ca tratamentul hipertensiunii poate preveni accidentul vascular cerebral a condus la o scadere dramatica a incidentei accidentului vascular cerebral. S-a stabilit ca o scadere de 1mmHg a tensiunii arteriale conduce la o scadere cu 1% a incidentei accidentului vascular cerebral in populatie. O scadere semnificativa a tensiunii arteriale, cum ar fi 5-10mmHg, poate fi obtinuta prin scaderea sodiului in dieta si prin reducerea greutatii corporale2.
Hipertensiunea arteriala este o boala cronica. Poate fi controlata, dar nu vindecata2.
Principalele masuri pentru atingerea valorii tinta a tensiunii arteriale sunt:
1. Aflati care este valoarea tinta a tensiunii arteriale si cooperati cu medicul dumneavoastra pentru a o atinge.
Valoarea tinta a tensiunii arteriale este 140/90mmHg4. Consultati-va cu medicul dumneavoastra in privinta valorii tinta a tensiunii arteriale, deoarece daca suferiti de alte afectiuni (de exemplu diabet zaharat) valoarea tinta a tensiunii poate fi mai mica, de 130/80mmHg.
2. Controlati-va greutatea.
In medie, o reducere cu 10 kg a greutatii corporale se asociaza cu o reducere de 5-10mmHg a tensiunii arteriale sistolice5.
3. Evitati excesul de sare in alimentatie
Reducerea cantitatii de sodiu in alimentatie poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sau poate preveni aparitia ei. Reducerea la jumatate a consumului de sare ar putea preveni 2,5 milioane decese pe an prin accident vascular cerebral, infarct de miocard sau boala cronica renala in intreaga lume2.
4. Urmati o dieta sanatoasa
Alimentatia sanatoasa este o componenta a planului de control a tensiunii arteriale si reducerii riscului de infarct de miocard, boala coronariana si accident vascular cerebral. Mancand o varietate de legume si fructe te poate ajuta sa-ti controlezi greutatea si tensiunea arteriala2.
5. Reduceti consumul de alcool
Consumul in cantitati mari si regulat de alcool poate sa creasca dramatic tensiunea arteriala. O persoana cu hipertensiune arteriala ar putea consuma alcool, cu moderatie2.
6. Renuntati la fumat
Renuntarea la fumat este lucrul cel mai important pe care il puteti face pentru a va imbunatati starea de sanatate6.
7. Faceti activitate fizica in mod regulat si relaxati-va.
Activitatea fizica poate ajuta la preventia hipertensiunii arteriale sau la reducerea acesteia daca este deja prezenta6.
Stresul va poate creste tensiunea arteriala, asa ca asigurati-va ca aveti suficient timp pentru a va relaxa2.
8. Luati-va medicamentele
Administrarea medicamentelor in modul recomandat de medicul dumneavoastra este un factor important pentru a atinge valorile recomandate ale tensiunii arteriale.
9. Respectati recomandarile medicului
Respectati sfatul medicului referitor la stilul de viata si tratamentul medicamentos recomandat de acesta, pentru a putea atinge valoarea tinta a tensiunii arteriale.
Se poate! Controlandu-va tensiunea arteriala crescuta, puteti reduce riscul unor afectiuni, precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficienta cardiaca sau boala renala.
Despre sanofi-aventis
Sanofi-aventis, companie farmaceutica de varf la nivel mondial, descopera, elaboreaza si distribuie solutii terapeutice pentru imbunatatirea vietilor tuturor oamenilor. Sanofi-aventis este inregistrata in Paris (EURONEXT PARIS: SAN) si New York (NYSE: SNY).