Ziua mondiala a Astmului
Ziua Mondială a Astmului 2010 este un eveniment organizat şi sponsorizat de Global Initiative for Asthma (GINA). Anul acesta se celebrează pe 4 mai şi are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a impactului astmului bronşic şi îmbunătăţirea serviciilor medicale legate de această afecţiune la nivel mondial.
În plus, Forumul Internaţional al Societăţilor Respiratorii a desemnat anul 2010 ca fiind Anul Plămânului, în semn de recunoaştere a faptului că sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă în fiecare an de boli respiratorii cronice ce pot fi tratate şi prevenite.
Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi reprezentant al GINA pentru România declară: “Scopul acestui An al Plămânului este să modifice modul în care oamenii se gândesc la plămânii lor. Dat fiindcă sunt sute de milioane de oameni din întreaga lume care suferă în fiecare an de boli respiratorii, este vitală creşterea importanţei sănătăţii plămânului.”
Tema de anul acesta este “Îţi poţi controla astmul”. Este o continuare a temei introduse în 2007, un mesaj pozitiv, care insistă permanent asupra faptului că astmul este o afecţiune care poate fi controlată. Controlul astmului este o necesitate şi ghidurile terapeutice reiterează această idée, la fiecare actualizare. În plus, campania de anul acesta îşi propune să lanseze o invitaţie tuturor factorilor de decizie din domeniul sanitar – guverne, departamente de sănătate publică şi cadre medicale – să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea controlului astmului şi să reducă nivelul spitalizărilor prin astmcu 50% până în 2015.
“Atunci când astmul este tratat în mod corect, vorbim despre un control al bolii. Marea majoritate a pacienţilor pot atinge acest obiectiv. Marea majoritate a pacienţilor cu astm bronşic pot fi controlaţi.“, afirmă Prof. Dr. Florin Mihălţan.
O persoană cu astm controlat este o persoana care:
• Prezintă simptome minime (sau chiar niciun simptom).
• Nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor.
• Nu foloseşte deloc (sau foloseşte foarte rar) medicaţia de salvare.
• Poate să facă efort fizic ca şi o persoană obişnuită, fără limitări ale activităţilor fizice.
• Are funcţia pulmonara normală (sau aproape normală) (măsurată prin probe specifice).
• Nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).
Obţinerea şi menţinerea controlului în astm sunt obiectivele cuprinse în strategia globală a GINA – Global Strategy for Asthma Management and Prevention. Această strategie implică patru componente esenţiale, aflate în strânsă corelaţie:
• Dezvoltarea parteneriatului pacient/medic.
• Identificarea şi reducerea expunerii la factorii de risc.
• Diagnosticul, tratarea şi monitorizarea astmului.
• Rezolvarea exacerbărilor astmatice.
Prof. Dr. Florin Mihălţan: “Conform acestei strategii terapeutice, abordarea astmului se face în trepte. Medicaţia se maximizează – step-up – când astmul nu este controlat şi se reduce gradat – step-down, după ce se obţine şi se menţine pentru o perioad[ de timp nivelul maxim posibil de control.”
Prima celebrare a Zilei Mondiale a Astmului a avut loc în 1998, în paralel cu Prima Conferinţă Mondială legată de Astm, care a avut loc la Barcelona, Spania. A fost un eveniment marcat prin diverse activităţi în peste 35 de ţări. De atunci, participarea a devenit tot mai reprezentativă, iar Ziua Mondială a Astmului a devenit cel mai important eveniment educaţional prin care se încearcă creşterea conştientizării la nivelul publicului general al impactului şi consecinţelor astmului.
Prof. Dr. Florin Mihălţan: “Anul acesta în România Ziua Mondială a Astmului va fi marcată în premieră printr-un eveniment extins la nivel naţional. Societatea Română de Pneumologie va desfăşura o amplă campanie de informare a publicului în legătură cu astmul bronşic.”
Campania va cuprinde patru centre urbane: Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. Timp de o săptămâna, persoanele interesate să afle mai multe despre astmul bronşic vor avea acces la informaţii prin intermediul unei campanii directe, la nivel stradal, prin intermediul presei, dar şi prin mijloace moderne de comunicare. Blogul www.campanieastm.ro vă stă la dispoziţie celor interesaţi până la sfârşitul lunii iunie.