Ziua Mondială a BPOC în Anul Internaţional al Plămânului. Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Mergi la medic şi află-ţi vârsta pulmonară !
Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată în acest an pe 17 Noiembrie.
Evenimentul este organizat de GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, www.goldcopd.org), cu sprijinul Internaţional COPD Coalition (ICC, www.internationalcopd.org).
BPOC este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, care se manifestă prin dispnee (senzaţia de sufocare), tuse cronică şi alte probleme respiratorii.
BPOC afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume şi ucide până la trei milioane de oameni pe an. BPOC este o boală până recent necunoscută, dar care în următorii zece ani va deveni a treia cauză de deces în lume.
În România, conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie şi CPSS, există cel puţin 1 milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este în continuare redus (mai puţin de 50% dintre pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an).
Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Română de Pneumologie lansează campania „Tu ştii câti ani au plămânii tăi?“.
Campania, aflată în acest an la a doua ediţie, îşi propune să atragă atenţia populaţiei asupra importanţei unor investigări periodice ale funcţiei pulmonare şi a consultului la medicul pneumolog.
Astfel, în perioada 15-19 noiembrie în cabinetele medicale din întreaga ţară se vor face testări gratuite. De asemenea, pe 17 noiembrie, într-un cort special amenajat la intrarea în Parcul Tineretului din Bucureşti, oamenii vor putea să îşi măsoare gratuit vârsta pulmonară. Lista cabinetelor medicale şi alte informaţii se găsesc pe www.desprebpoc.ro.
“Invit cât mai mulţi oameni care au probleme de respiraţie sau fumează să îşi facă o spirometrie gratuită în aceste zile pentru a-şi afla vârsta pulmonară. Testul durează câteva minute, nu doare şi nu necesită efort” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
În lipsa tratamentului, pacienţii cu BPOC ajung să întâmpine dificultăţi majore în respiraţie sau au senzaţia de sufocare atunci când urcă treptele, se plimbă sau chiar când se spală sau se îmbracă dimineaţa. Într-un interviu realizat cu pacienţii afectaţi de BPOC, unul dintre pacienţi spunea: “Sunt conştientă de fiecare dată când respir”.
La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alţi factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)
Pentru mai multe informaţii despre GOLD şi Ziua Mondială a BPOC, accesaţi www.desprebpoc.ro, www.goldcopd.org, www.internationalcopd.org.