Cât de important este să iei tratamentul zilnic?

Asociația din România de Psihiatrie Comunitară creează un nou mijloc de comunicare cu pacienţii prin adaugarea unui forum de dialog pe site-ul asociației www.dialogsanatatemintala.ro, proiect realizat cu sprijinul Bristol-Myers Squibb.

Pe acest forum, pacienţii sau familiile lor pot dialoga cu specialiști, pot solicita informaţii şi recomandări.

Unde ne găsim terapia, Mi-am luat azi tratamentul?, Cât timp voi lua tratament?, Iau tratamentul și totuși…, Vizită lunară la terapeutul meu, Boala psihică – cum trăim cu ea – acestea sunt câteva dintre subiectele de discuție de pe forum.

Site-ul www.dialogsanatatemintala.ro este structurat pe două secțiuni distincte: una pentru medici, unde se intră pe bază de parolă și alta pentru pacienți. Ambele secțiuni conțin informații despre bolile mintale, cu accent pe schizofrenie, tulburare bipolară și depresie. Conţine de asemenea link-uri către alte asociaţii profesionale, informaţii despre drepturile pacienţilor, despre casele de asigurări de sănătate etc.

Unul dintre principalele obiective ale site-ului este să crească aderența la tratament a pacienților, cu alte cuvinte, să îi convingă pe pacienți să respecte indicația medicilor.

Iniţierea şi continuarea tratamentului în bolile mintale reprezintă cea mai importantă și totodată cea mai dificilă parte din terapie, întrucat pacienții au tendința de a renunța la medicamente, cu alte cuvinte, aderența la tratament este scazută.

Este foarte important pentru cei cu boli mintale să ştie că tratamentul continuu previne noile atacuri, dar şi că există o serie de efecte secundare la care ar trebui să se aştepte.

Cifre

· O treime din populaţia generală va prezenta într-un moment sau altul al vieţii o tulburare mintală.

· 1% din populația generală suferă de schizofrenie.

· 3- 5 % dintre adulți sunt afectați de tulburarea bipolară, la un moment dat al vieții lor.

· 7-10% dintre adulți vor avea cel putin un episod depresiv de-a lungul vieții.

· 15% dintre cei care au o tulburare severă de sănătate mintală vor încerca să își pună capăt vieții.

· Nouă din zece pacienţi nu iau corect medicamentele prescrise sau nu le iau deloc.

· Peste 30% dintre pacienţi omit multe dintre dozele prescrise, indiferent de boală, prognostic sau simptome.

· După un prim episod psihotic, până la trei sferturi dintre persoanele care își întrerup medicația suferă recăderi în interval de un an. Această cifră scade la jumatate în rândul persoanelor ce își iau medicația în continuare.