România rămâne un exemplu pentru ţările europene în privinţa luptei împotriva tuberculozei (TB). Anul 2011 a reprezentat cel de-al 9-lea an consecutiv de scădere a incidenţei bolii.
În amintirea zilei de 24 martie 1882, în care Robert Koch a anunţat descoperirea bacilului care provoacă TB, bacil care de atunci îi poartă numele, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit ca în fiecare an de 24 martie să fie marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.
Cu această ocazie, Parteneriatul StopTB din România lansează şi în ţara noastră campania internaţională STOP TB în timpul vieţii mele.
Sloganul este inspirat de ţinta stabilită de StopTB Partnership şi anume: eliminarea TB din întreaga lume până în anul 2050, respectiv reducerea până în acel an a incidenţei bolii la un caz la un milion de locuitori pe an.
Deşi pe plan mondial s-au realizat paşi importanţi spre atingerea ţintei propuse, în ultimii ani scăderea endemiei TB a fost tot mai lentă. A devenit evident faptul că succesul poate fi obţinut numai dacă cercetările vor conduce la descoperirea unui:
– tratament mai rapid împotriva TB,
– test TB rapid şi ieftin,
– vaccin eficient împotriva TB.
În acest fel, copiii de astăzi pot spera ca în timpul vieţii lor să se ajungă la o lume în care nimeni să nu se mai îmbolnăvească de TB, iar adulţii de astăzi pot spera ca în timpul vieţii lor cel puţin să nu nu mai moară nimeni din cauza TB.
Coaliţia StopTB Partnership, al cărei secretariat este găzduit de OMS, cuprinde peste 1.000 de instituţii din 100 de ţări şi are ca scop principal eliminarea TB din lume. Deşi este o boală vindecabilă, TB omoară în continuare în întreaga lume în medie trei oameni în fiecare minut.
Despre tuberculoză
TB este o boală infecţioasă şi contagioasă, care se transmite pe cale aeriană; o persoană care are TB şi nu se tratează poate infecta 10-15 persoane pe an, doar tuşind langă acestea.
Simptomele TB sunt:
– tuse persistentă, care durează mai mult de 2-3 săptămâni,
– febră,
– transpiraţii în timpul nopţii,
– pierderea apetitului,
– pierdere în greutate,
– tuse cu sânge.
TB poate afecta orice parte a organismului, dar în 90% din cazuri ea se localizează în plămâni. Marea majoritate a persoanelor bolnave de TB pot fi vindecate cu un tratament ieftin care durează şase luni. După numai câteva săptămâni de tratament boala nu mai este contagioasă şi apare îmbunătăţirea stării pacienţilor. Netratată însă, tuberculoza poate ucide!
Oricine se poate îmbolnăvi de TB, dar boala este adesea legată de sărăcie, de condiţiile precare de viaţă, lovind cel mai frecvent persoanele din grupurile de populaţie vulnerabile şi marginalizate.
OMS a estimat că la nivel mondial în fiecare an aproape 9.000.000 de oameni se îmbolnăvesc de TB şi aproximativ 1.500.000, dintre care 70.000 sunt copii, mor din cauza acestei boli. Totodată, numai în anul 2009 s-a estimat că 10.000.000 de copii din întreaga lume au rămas orfani pentru că un părinte le-a murit de TB.
Într-o singură zi, TB ucide tot atâţia oameni cât ar muri în 15 accidente aviatice. La nivel mondial TB este a patra cauză de deces la femei.
TB este diagnosticată şi tratată cu metode descoperite în urmă cu 50-100 de ani. Milioane de vieţi ar putea fi salvate dacă s-ar descoperi un test rapid şi ieftin, noi medicamente mai eficiente şi un nou vaccin care să prevină cu siguranţă infecţia.