Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice din lume. Ziua Mondială a Astmului, marcată anul acesta pe 1 mai,  se organizează anual în întreaga lume, în scopul creşterii nivelului de control asupra astmului.

 

Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca și GlaxoSmithKline, organizează în perioada 7-18 mai, în cabinetele medicale de specialitate din toată ţara, testări gratuite pentru depistarea astmului, sub mesajul: „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!” De asemenea, bucureştenii se pot testa şi în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Palatul Copiilor, pe 12 şi 13 mai.

„Testul se numeste spirometrie, este nedureros și simplu de făcut: seamănă întrucâtva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac polițiștii, șoferilor. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc.” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Mai multe informaţii despre campanie şi lista cabinetelor unde se fac testările găsiți pe www.invingeastmul.ro.

Campania se află la a patra ediție. În 2011, 9166 persoane au fost testate la nivel național și 1045 doar în Parcul Tineretului.  41% dintre ele au fost depistate cu probleme de respirație.

 

Ce este astmul?

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroșate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. Aşa se produce o criză de astm. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.

Simptomele astmului variază in timp si adesea ele se agravează, în mod caracteristic, în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii. Severitatea astmului variază, de asemenea, de la individ la individ.

Cauzele astmului nu sunt încă bine înţelese şi creşterea vertiginoasă a prevalenţei acestei boli, peste tot în lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne.

Controlul astmului este deopotrivă o necesitate şi un obiectiv realizabil. O persoană cu astm controlat este o persoană care: prezintă simptome minime sau zero, nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor, nu foloseşte deloc / foarte rar medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic la fel o persoană obişnuită, are funcţia pulmonară normală sau aproape normală (măsurată prin probe specifice), nu are/are foarte rar crize de astm.

Unul din indicatorii cei mai importanţi ai lipsei de control a astmului este spitalizarea. La nivel internaţional, obiectivul este reducerea spitalizărilor din cauza astmului cu 50% până în 2015.

 

Parteneri media: Radio România Actualități, Ioana, www.doctor.ro, Radio Cluj, Radio Constanța, Radio Craiova, Radio Târgu Mureș, Radio Timișoara, Radio Brașov, Mix 2 TV Brașov, www.paginamedicala.ro, Brașovul Tău și Radio Super Fm.

     

 

Știați că…

– Se estimează că în prezent circa 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronșic?

– Se estimează că alte 100 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm bronșic în 2025?

– În Europa de vest, 1 persoană moare din cauza astmului ÎN FIECARE ORĂ?

– Cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza astmului se înregistrează în Marea Britanie?

– PREVALENȚA în România (estimată) este între 4 și 6%?

– În România, dintr-o clasă cu 30 copii, 2-3 au astm?

– O persoană are 6% şanse să facă astm dacă nici unul din părinţi nu are boala, 30% dacă unul din părinţi are astm şi 70% dacă ambii părinţi au astm?

– Cele mai frecvente trei cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocare și frica?