Peste 100 de medici dermatologi se implică activ în campania naţională Zilele Protecţiei Solare

Ȋn perioada 7 mai- 30 iunie Laboratoarele La Roche-Posay, alături de peste 100 de medici dermatologi parteneri din 18 oraşe, organizează  Zilele Protecţiei Solare, eveniment naţional de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare. Persoanele interesate vor putea beneficia de consultaţii gratuite ale aluniţelor şi sfaturi specializate pentru prevenţia cancerului de piele. Mai multe detalii pe www.protectiasolara.ro.

Melanomul – un cancer în creştere în Europa, cauzat de expunerea neprotejată la soare

“Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne. Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice ţesut ce conţine celule pigmentare. La femei s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la bărbaţi la nivelul trunchiului. Melanomul reprezintă aproximativ 5% din totalul tumorilor maligne cutanate şi 1% din totalul tumorilor înregistrate. Transformarea malignă se poate realiza spontan sau sub acţiunea unor traumatisme, a radiaţiilor solare, sau a unor factori genetici.
Melanomul malign are o incidenţă în continuă creştere în ultimele decenii, de aceea recomandăm periodic un consult de specialitate al alunitelor suspecte la medicul dermatolog, şi susţinem Campania naţională Zilele Protecţiei Solare.” afirmă dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie, Centrul Medical Bioderm

 Date îngrijoratoare privind expunerea la soare:

  • 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt în Europa Centrală şi de Est¹
  • Melanomul poate fi prevenit prin folosirea regulată a protecţiei solare²
  • 30% dintre români nu folosesc niciodată protecţie solara³
  • 10% dintre români folosesc protecţie solară pe toată durata verii³
  • 5% dintre români folosesc protecţie solară zilnic.³
  • 60% dintre români, folosesc fotoprotectoare cu factor scăzut de protecţie (10 sau 15), iar numărul celor care folosesc protecţie SPF 50+ este foarte scăzut (15%).³
  • 70% dintre adolescenţi nu folosesc protecţie solară.⁴

“Ȋn anul 2010, laboratoarele La Roche-Posay România au realizat un studiu privind comportamentul românilor la soare, modul de utilizare al produselor de protecţie solară şi motivele de prescriere pentru un fotoprotector. Studiul a urmărit să determine comportamentul pacienţilor romni in timpul expunerii la soare. Rezultatele sunt îngrijoratoare la nivel de ţară.

Cum 90% dintre cazurile de cancer depistate la timp sunt vindecabile⁵, ne dorim ca prin campania Zilele Protecţiei Solare să creştem gradul de conştientizare al românilor privind riscurile unei expuneri neprotejate la soare şi să cream un obicei din folosirea regulată a produselor de fotoprotecţie. De asemenea, sfătuim populaţia să consulte un medic dermatolog cel puţin o dată pe an.”  Miruna Biziniche, Brand Manager La Roche-Posay România

Demonstrat clinic!

Protecţia solară ajută la prevenirea melanomului într-un mod eficient 

Un studiu clinic important desfăşurat în Australia timp de 15 ani pe un eşantion de peste 1600 de adulţi a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului. Studiul, realizat de Dr. Adele Green şi publicat în Journal of Oncology, demonstrează reducerea apariţiei melanomului,  la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protecţie solară.

Campania Zilele Protecţiei Solare se desfaşoară în perioada mai –iunie in 17 mari oraşe din toată ţara: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Braşov, Ploieşti, Baia Mare, Oradea, Suceava, Botoşani, Vatra Dornei, Bârlad, Roman, Paşcani, Fălticeni. Pentru a vizualiza lista medicilor dermatologi partneri şi pentru mai multe detalii legate de programarea la consultaţiile gratuite vizitati site-ul  www.protectiasolara.ro .

De 30 de ani La Roche-Posay este implicat alături de comunitatea ştiinţifică pentru a promova protecţia solară în lume. De mai bine de 40 de ani, La Roche-Posay colaborează cu dermatologi la nivel internaţional pentru a crea produse de îngrijire şi machiaj, având la bază apa termală La Roche-Posay. Peste 25.000 de medici din întreaga lume recomandă zilnic La Roche-Posay ca fiind specialistul pielii sensibile.

¹Melanoma incidence and mortality in Europe: new estimates, persistent disparities, Bristish Journal of Dermatology, iunie 2012

²Reduced Melanoma After Regular Sunscreen Use: Randomized Trial Follow-Up, Journal of Clinical Oncology, 2010

³Studiu realizat in colaborare cu 150 de dermatologi din toata tara, pe un esantion de 6900 de pacienti, in perioada mai – august 2010.

⁴Robinson JK eDESPRE MELANOM.t al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000

⁵ Sindicatul Francez al Dermatologilor si Venerologilor, 10 martie 2008