700 de oameni au alergat astăzi la Băneasa Trail Run. Competiţia susţine campania de informare despre cancerul pulmonar iniţiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer. Cei 700 de alergători au parcurs distanţe de 10,5 sau 21 Km. Ȋn kitul de alergare ei au primit pedometre (aparate care măsoară numărul de paşi parcurşi).
O estimare pentru toţi alergătorii arată că ei făcut astăzi, împreună, 13.500.000 de paşi.
« Considerăm că paşii făcuţi de toţi pasionaţii care au alergat azi, sunt paşi cu care dăm cancerul pulmonar înapoi. Sportul este contagios, ştim că aceşti 700 de oameni sunt exemple pentru prietenii şi familiile lor şi că vor transmite cu succes mesajele noastre : Fii activ! Renunţă la fumat! Hrăneşte-te sănătos!” spun organizatorii campaniei.
În România, cancerul pulmonar este tipul de cancer care provoacă cele mai multe decese1. Cu toate acestea, multe îmbolnăviri pot fi prevenite, pentru că în cele mai multe cazuri au legatură cu fumatul6
Cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasă de fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze 6.
O dietă sănătoasă, cu multe fructe şi legume, poate reduce riscul de cancer pulmonar. Unele statistici arată că fructele şi legumele ajută împotriva cancerului pulmonar atât la fumători, cât şi la nefumatori6.
Sportul este foarte important în prevenţia cancerului pulmonar. Studiile arată că activităţile fizice protejează împotriva cancerul pulmonar.⁵
#respirăsănătate este o campanie de informare despre cancerul pulmonar inițiată de Federaţia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Asociației Române de Transplant Pulmonar, Roche şi Pfizer. Partener media: Pro FM. Informaţii suplimentare găsiţi pe www.invingemcancerul.ro.
Cifre îngrijorătoare
Ȋn România, cancerul pulmonar are şi cea mai mare incidenţă – 11.644 cazuri noi pe an – şi cea mai mare mortalitate – 10.071 decese anual – dintre toate tipurile de cancer. Cancerul pulmonar este, de asemenea, cea mai frecventă formă de cancer, în ţara noastră.1
###
Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 50.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 20 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.
Despre Liga Română de Cancer
Liga Română de Cancer este o organizaţie neguvernamentală, ce își desfășoară activitatea în domeniul oncologiei şi funcţionează cu aprobarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei – Direcţia Politici de Sănătate.
Principalele obiective ale Ligii Române de Cancer sunt: reducerea incidenței cancerului și a mortalității în urma cancerului, creșterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic și socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, îmbunătățirea standardului de viață pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a îndeplini programele naționale de prevenire a cancerului, luarea de măsuri de reintegrare socio-profesională a pacienților bolnavi de cancer.
Referințe:
- Globocan 2012, Agenția Internațională pentru Studii despre Cancer, globoocan.iarc.fr
- http://books.google.co.uk/books Atlas of Functional Histology
- Fiziologie umană, I. Hăulică
- http://wiki.answers.com/Q/How_long_can_humans_survivewithout_food_or_water.
- http://wiki.answers.com/Q/How_long_can_you_live_with_ out_breathing
- http://www.cancer.org