În urma demapcrsite150ersurilor judiciare desfășurate cu sprijinul APCR, până în prezent, peste 120 de pacienți cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostată, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de țesuturi moi), și alte boli cronice (scleroză multiplă, artrită idiopatică juvenilă) și-au câștigat dreptul la viață.

Prin 13 hotărâri judecătorești, pronunțate în cadrul procedurii ordonanței președințiale, Curtea de Apel București a obligat autoritățile responsabile – Guvernul României, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate – să asigure pacienților reclamanți tratament gratuit cu medicamente de ultimă generație. Potrivit legii, până la judecarea litigiului asupra fondului, pe calea ordonanței președințiale instanța dispune măsuri de urgență pentru păstrarea/protejarea unui drept.

Pentru a pronunța aceste hotărâri, instanțele de judecată au statuat că:

– dreptul la viață al pacienților este afectat în mod direct de refuzul autorităților competente de a lua o decizie finală cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de către stat;

– noul mecanism de includere condiționată de încheierea contractelor cost/volum și cost/volum/rezultat nu este de natură să asigure transpunerea corespunzătoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988.

Pe de alta parte, prin Sentința civilă nr. 1516 din 27.05.2015, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a VIII a Contencios Administrativ și Fiscal în dosarul nr. 6874/2/2014, s-a judecat primul litigiu asupra fondului dreptului. Instanța ne-a dat câștig de cauză și a obligat pârâţii Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să emită decizia finală privind includerea/neincluderea medicamentului Vemurafenibum (pentru tratarea melanomului malign s.n.), în Lista reglementată prin HG 720/2008, în 90 de zile de la rămânerea definitivă prezentei, iar în măsura în care decizia finală este de includere în această listă, să comunice această Decizie finală pârâtului Guvernul României, iar pârâtul Guvernul României, în această ipoteză, să emită o hotărâre prin care să aprobe această Listă, în termen de 30 de zile de la data comunicării Deciziei finale de includere a medicamentului în această Listă.

Această hotărâre judecătorească, deși nu este definitivă, este deosebit de importantă deoarece pentru prima dată o instanță de judecată constată că autoritățile competente nu respectă cadrul normativ în materia actualizării listelor de medicamente compensate și le obligă să ia măsuri concrete în consecință. Dintr-o altă perspectivă, această sentință produce efecte față de toți pacienții și nu numai față de reclamanții în cauză.Este jenant si umilitor pentru pacienti, sa-si obtina un drept firesc, dreptul la viata garantat de Constitutie, in instanta! Vom continua sa ne aparam acest drept, prin orice mijloace legale, recurgand chiar la actiuni radicale !

Suntem ingrijorati de lipsa de reactie a autoritatilor din Sanatate care refuza sa-si exercite competentele legale. Ne intrebam cate procese mai sunt necesare pentru ca Statul Roman sa repecte si sa asigure dreptul la viata al pacientilor ?

S-a ajuns la o situatie de neacceptat pentru un stat membru al Uniunii Europene in care pacientii sunt „tratati” de judecatori si nu de sistemul medical.