conferinta biotehnologie marius geantaBucurești, 20 iulie 2016 – Centrul pentru Inovație în Medicină a lansat ediția din anul 2016 a campaniei “Pentru Viață”, dedicată biotehnologiei și medicamentelor biologice, în parteneriat cu Local American Working Group. Biotehnologia și medicamentele biologice au schimbat și continuă să schimbe fundamental destinul pacienților cu boli grave, precum cancerul, diabetul, hemofilia, poliartrita reumatoidă, infarctul miocardic sau bolile inflamatorii intestinale.

“Cu 15 ani în urmă, un pacient cu cancer colo-rectal metastatic avea o speranță de viață de numai 5 luni, cu medicamentele chimioterapice disponibile. Acum, după ce pacienții cu această boală au avut acces la medicamente biologice, cum sunt anticorpii monoclonali, speranța de viață medie este de cel puțin 2 ani. Medicamentele biologice fac, la propriu, diferența între viață și moarte”, a spus dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

            La conferița de presă au mai luat parte, prezentând perspectiva pacienților, Cezar Irimia – președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Nicolae Oniga – președinte Asociația Națională a Hemofilicilor din România și Cristian Andriciuc – Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

“În acest moment, sunt în dezvoltare pe plan mondial peste 700 de medicamente biologice, peste jumătate dintre acestea fiind medicamente pentru cancer. Este de așteptat ca multe dintre medicamente să ajungă pe piață în viitorul apropiat, cu provocări majore pentru practica medicală, pentru pacienți, dar și pentru sistemul de sănătate în ansamblu. De aceea, atragem atenția asupra importanței respectării unor principii care decurg din înțelegerea profundă a domeniului complex al biotehnologiei”, a explicat dr. Marius Geantă.

Cele 5 principii referitoare la biotehnologie și medicamente biologice, esențial a fi respectate la nivelul sistemului de sănătate din România, în viziunea Centrului pentru Inovație în Medicină:

  1. INFORMARE ȘI EDUCARE CONTINUĂ. Creșterea nivelului de informare asupra biotehnologiei și a medicamentelor biologice, în cadrul tuturor factorilor implicaț Informarea pacienților asupra medicației biologice pe care o primesc și la orice moment în care aceasta se schimbă.
  2. MEDICUL ARE DECIZIA. Păstrarea deciziei de prescriere pe brand la nivelul medicului, pentru medicamentele biologice. Doar medicul este în măsură să decidă substituția medicamentoasă, în baza unor ghiduri terapeutice bazate pe dovezi. Substituția nu se poate face de către farmacist, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor convenționale, obținute prin sinteză chimică.
  3. ACCES ACCELERAT. Accesul pe lista medicamentelor compensate în ritm accelerat pentru medicamentele biologice care-și demonstrează fără echivoc valoarea în studii clinice. Cale de acces rapid pentru medicamentele biosimilare – proces simplificat de evaluare.
  4. MONITORIZARE ATENTĂ. Focus crescut pe farmacovigilență și raportarea reacțiilor adverse, mai mult decât în cazul medicamentelor convenționale, obținute prin sinteză chimică. În acest sens, este esențială înființarea registrelor pentru medicația biologică, împreună cu asigurarea unui nume unic pentru fiecare biosimilar, pentru a asigura trasabilitatea produsului.
  5. TRANSPARENȚĂ TOTALĂ. Transparentizarea informațiilor despre medicamentele biosimilare – mai cu seamă studiile care compară direct medicamentele

Diferențe esențiale între medicamentele convenționale, obținute prin sinteză chimică, și medicamentele biologice, obținute prin biotehnologie

Medicamentele convenționale, obținute prin sinteză chimică Medicamentele biologice, obținute prin biotehnologie
Se obțin prin reacții chimice într-o fabrică de medicamente Sunt substanțe complexe, asemănătoare celor produse de corpul uman: proteine, enzime
Sunt molecule mici, relativ simple, ușor de pus în comprimate și înghițite Cresc în culturi celulare într-un bioreactor și apoi sunt purificate; se administrează prin injecție sau prin perfuzie
Sunt necesare 50 teste de calitate și de monitorizare de-a lungul procesului de dezvoltare Sunt necesare cel puțin 250 de teste pentru producerea unui medicament biologic
Sunt molecule ușor de copiat. După pierderea patentului, copiile medicamentelor convenționale intră pe piață sub numele de medicamente generice Complexitatea procesului face foarte dificilă obținerea unor copii exacte ale moleculelor. După expirarea patentului, copia unui medicament biologic intră pe piață sub denumirea de medicamente biosimilare

Campania “Pentru Viață!” face parte din programul “Health Innovation Agenda”, derulat de Centrul pentru Inovație în Medicină începând cu anul 2015, cu scopul de a aduce pe agenda publică temele invatoare din medicină, în vederea creșterii nivelului de informare și educare a pacienților din România.

Pentru detalii suplimentare, îl puteți contacta pe dr. Marius Geantă la telefon 0745.020.878 sau pe email marius.geanta@kolmedia.ro.