Chemist hands holding test tubes, DNA helix model background

Testul PathwayFit este o analiză genetică realizată din saliva pacientului, o singură dată în viață și analizează peste 75 de markeri genetici, oferind informații importante despre felul în care ADN-ul poate influența stilul de viață, dieta, nutriția și exercițiile fizice.


Testul PathwayFit oferă informații despre tipul de dietă care se potrivește pacientului, predispoziția genetică pentru un anumit comportament alimentar sau deficite de vitamine, minerale sau de a dezvolta anumite boli (diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie). De asemenea, recomandă tipul de activitate fizică potrivită profilului genetic.

 

București, 19 iulie 2016 – În cadrul celei de A VI-a Conferințe „Sănătate prin Alimentație”, desfășurată la București la sfârșitul lunii iunie, a avut loc primul Simpozion Național de Nutrigenetică, sub conducerea domnului Prof. Dr. Nicolae Hâncu. Manifestarea s-a desfășurat sub egida Societății de Nutriție din România, a Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, precum și a Asociației Române pentru Studiul Obezității.

Medicina viitorului este reprezentată de medicina de precizie. Nutrigenetica este o ramură a medicinii de precizie și studiază modul în care variațiile genetice individuale influențează reacția organismului la diferite alimente. Cunoscând aceste date, profesioniștii din domeniul sănătății pot să vorbească, într-adevăr, despre personalizarea recomandărilor medicale.

Simpozionul a fost condus de Prof. Dr. Nicolae Hâncu și a fost susținut de compania Lotus Med, care a lansat pe piața din România unul dintre cele mai complexe teste genetice de nutriție existente în lume, PathwayFit. Acest test genetic a fost dezvoltat de compania americană Pathway Genomics și este disponibil și în România de la începutul anului 2016.

Testul PathwayFit este o analiză genetică care se realizează din saliva pacientului, o singura data in viata, iar prin analiza a peste 75 de markeri genetici oferă un raport personalizat, cu informații importante pentru medic și pacient  despre felul în care genele (ADN-ul) pot influența stilul de viață, dieta, nutriția și exercițiile fizice.

În cadrul simpozionului, șef de lucrări Dr. Anca-Elena Crăciun și șef de lucrări Dr. Cornelia Bala (de la Disciplina de diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca) au  prezentat informații generale despre acest nou domeniu al medicinii de precizie, precum și cazul clinic al unei paciente care a beneficiat de o astfel de analiză genetică și căreia i s-a elaborat un raport personalizat.

Rezultatul este un raport personalizat care ofera informații individualizate medicilor specialiști nutriționiști și pacienților lor, fiind bazat pe ultimele date științifice disponibile la ora actuală. Testul PathwayFit oferă informații despre tipul de dietă care se potrivește pacientului, predispoziția genetică pentru un anumit comportament alimentar sau deficite de vitamine, minerale sau de a dezvolta anumite boli (diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie). De asemenea, recomandă tipul de activitate fizică potrivită profilului genetic și oferă informații despre predispoziția genetică de apariție a leziunilor la nivelul tendonului lui Ahile.

Deoarece acest test este un instrument medical, se recomandă ca raportul acestui test să fie interpretat împreună cu medicul specialist nutriționist, care ținând seama și de starea clinică a pacientului și de afecțiunile asociate, să elaboreze împreună cu acesta un plan personalizat de îngrijire.

Testul poate fi efectuat de orice persoană, indiferent de vârstă sau afecțiuni asociate, dar fiind vorba despre predispoziția genetică, beneficiul maxim îl au cei mai tineri, care pot să facă prevenție primară, astfel încât să fie prevenită apariția bolilor cronice.

 

Pentru mai multe detalii despre PathwayTest și pentru a discuta cu unul dintre specialiștii menționați, vă rugăm să contactați pe dna. dr. Codrina Spiratos Business Development Manager Lotus Med, număr telefon: 0730 072 484, email: codrina.spiratos@lotus-med.ro