Hipertensiunea arterială (HTA), una dintre cele mai frecvente afecțiuni   cardiovasculare, reprezintă o importantă problemă de sănătate, cu o prevalență în continuă creștere. Importanța diagnosticării și tratării acestei patologii rezidă în prevenția complicațiilor severe ce derivă din această boală (accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, aritmii etc).  Pentru că de cele mai multe ori HTA este diagnosticată tardiv, controlul  periodic chiar și în absența simptomelor ar putea preveni aparitia complicatiilor.

            Fiind o afecțiune silențioasă, pentru mult timp asimptomatică, Societatea Română de Hipertensiune Arterială lansează pe 17 mai (Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale), o campanie de informare și educare medicală pentru publicul general cu privire la hipertensiunea arterială și riscurile acestei boli. 

            Scopul campaniei este creșterea nivelului de conștientizare și informare cu privire la HTA în rândul  populației generale,  abordând metodele de diagnosticare și de prevenție. Obiectivele principale sunt creşterea numărului de persoane care îşi masoară tensiunea arterială regulat, a celor care adoptă un stil de viaţă care să prevină apariţia hipertensiunii arteriale, precum şi creşterea numărului de persoane cu hipertensiune arterială controlată.

            În acest context, se vor face testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale și promovarea monitorizării corecte și constante ale acesteia și, mai mult decât atât, persoanele interesate își vor putea măsura colesterolul și glicemia. Testările gratuite vor avea loc pe 17 mai în trei orașe din România – București, Constanța și Focșani și au drept ținte identificarea pacientilor hipertensivi, necunoscuți anterior precum și a celor cunoscuți hipertensivi dar necontrolați.

            În București, campania se va desfășura în două puncte- Spitalul Colțea și  Piața Unirii, între orele 9 și 18.00. Constănțenii își pot testa valorile tensionale în parcul Oleg Danovski între orele 9 și 18.00, iar locuitorii din Focșani  în Piața Unirii între orele 9 și 16.00.

 

 

 

        ”Depistarea cât mai precoce a acestei afecțiuni, în stadii incipiente, când  impactul negativ al valorilor tensionale crescute încă nu și-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate – denumite organe țintă: inima, vase de sânge, creier și rinchi, precum și instituirea unui tratament optim, poate stopa progresia către bolile cardiovasculare clinic manifeste ce pot complica evoluția unui pacient hipertensiv prin infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta renală, etc. Pentru asigurarea unui control terapeutic optim, pacientul hipertensiv trebuie sa fie reevaluat periodic de către medicul de familie, pentru a se putea urmări complianța și aderența acestuia atât la tratamentul medicamentos cât și la măsurile non-farmacologice, adesea ignorate de cei mai mulți pacienți hipertensivi. Una din principalele cauze ale unui control terapeutic slab o reprezeintă tocmai această non-complianță la tratamentul antihipertensiv”, spune prof. dr. Maria Dorobanțu, Președinte al Societății de Hipertensiune Arterială.

            Potrivit celui mai recent studiu, în România aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială, afecțiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial. Specialiștii cardiologi trag un semnal de alarmă și îndeamnă populația să ia măsuri împotriva factorilor de risc ce declanșează această boală, fiind cunoscut faptul că HTA influențează riscul cardiovascular  independent de alți factori implicați.

***

Despre Societatea Română de Hipertensiune Arterială

            Societatea Română de Hipertensiune Arterială (SRH) a fost înfiinţată în anul 2011 cu scopul de a reuni medici din specialităţile direct implicate în diagnosticarea şi tratarea hipertensiunii arteriale cum sunt: cardiologia, medicina internă, nefrologia, neurologia, endocrinologia, medicina generală sau cea de boli de nutriţie şi diabet. SRH a devenit o platformă de comunicare între medicii reprezentanţi ai acestor specialităţi, a dezvoltat programe de educaţie medicală continuă pentru îmbunătăţirea nivelului de informare asupra HTA, a iniţiat proiecte de cercetare clinice multicentrice pentru a contribui la progresul ştiinţific în acest domeniu şi, nu în ultimul rând, a participat la demersul de informare a populaţiei cu privire la utilitatea măsurării periodice a tensiunii arteriale şi a tratării corecte a HTA. SRH colaborează constructiv cu societăţi ştiinţifice din ţară sau internaţionale, precum Societatea Europeană de Hipertensiune Arterială sau Societatea Internaţională de Hipertensiune Arterială, cu scopul de a duce la îndeplinire toate obiectivele propuse.

 

Despre Societatea Internațională de Hipertensiune Arterială

            Înființată în anul 1966, Societatea Internațională de Hipertensiune Arterială (ISH) s-a angajat să promoveze și să încurajeze dezvoltarea cercetării știintifice în domeniul hipertensiunii arteriale, cu aplicabilitate in intreaga lume. Societatea a fost înregistrată ca organizație de caritate în Anglia și Țara Galilor, în decembrie 2007.