Un nou dispozitiv medical reduce semnificativ intensitatea durerilor de cap pentru peste 85% din cazuri. Cefaly Dual a fost lansat în Europa în septembrie 2018 și este disponibil și în România. Dispozitivul este eficient în tratarea migrenei, a cefaleei de tensiune și a nevralgiei Arnold, fiind aprobat FDA (SUA) și în Comunitatea Europeană.

Este pentru prima dată când neurologii nu prescriu medicamente pentru dureri de cap, ci un rezultat al inovației în tehnologie medicală.

“Noua terapie este neinvazivă, neiradiantă și foarte ușor de folosit: dispozitivul se așază pe frunte cu ajutorul unui plasture, iar în timpul folosirii, pacientul își poate desfășura activitățile obișnuite. Aparatul are două setări: tratament în acut (o oră) și tratament preventiv (zilnic, 20 de minute). Folosit în setarea acută, aparatul scapă total de durere o treime dintre pacienți și reduce intensitatea durerii semnificativ pentru 8 din 10 pacienți. Atunci când este folosit în setarea de prevenție, dispozitivul poate reduce tratamentul medicamentos cu 75% și frecvența episoadelor de migrene cu peste 50%.”, explică dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Centrul Medical Emerald.

Cine poate beneficia de această terapie?

Peste 200.000 de oameni din întreaga lume care suferă de migrene folosesc deja terapia prin TENS (stimularea electrică transcutană nervoasă). “Pachetele HEAD’s UP pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților și pot fi accesate în trei variante diferite, în funcție de durata utilizării: 3, 6 sau 12 luni, cu controale neurologice incluse. Costul terapiei este mai mic decât cel al medicamentelor pentru majoritatea pacienților, de aproximativ 200 de lei pe lună, însă este nevoie de minim trei luni pentru a avea rezultate optime”, spune medicul neurolog Bogdan Pană.

Mai mult de jumătate dintre cei care au migrene nu sunt niciodată diagnosticați

Statisticile arată că 12% din populația lumii suferă de migrene, femeile fiind mult mai afectate decât bărbații. Problema este că mai mult de jumătate dintre persoanele care se confruntă des cu migrenele nu sunt niciodată diagnosticate. Specialiștii consideră că migrena este a treia boală ca prevalență și prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani.  

Printre factorii care pot declanșa sau pot agrava migrenele se numără: alcoolul, anumite alimente (brânzeturi, alimente cu monoglutamat de sodiu, cafea, ciocolată), stresul, foamea, oboseala accentuată, menstruația, folosirea contraceptivelor orale, somnul insuficient, exercițiile fizice prea intense și schimbările meteorologice.

Persoanele cu vârsta între 25 și 55 de ani, mai predispuse la migrene

Adesea, migrenele debutează în adolescență sau în copilărie și sunt întâlnite cu frecvență maximă la persoane între 25 și 55 de ani. După vârsta de 55 de ani, frecvența atacurilor scade, în special în cazul femeilor.

Dureri de cap ar putea avea și managerii văzând care sunt costurile generate de lipsa productivității și a absenteismului de la locul de muncă din cauza migrenelor. Companiile din întreaga lume pierd astfel zeci de milioane de dolari anual din cauza migrenelor angajaților, efectele simțindu-se din ce în ce mai tare și asupra companiilor românești, neexistând în acest moment multe alternative la tratamentul medicamentos, ineficient, invaziv și costisitor pentru angajați.

***

Centrul medical Emerald oferă consultații medicale de specialitate (cardiologie, neurologie, medicină internă) și investigații IRM acoperind o gamă largă de boli ce afectează inima și creierul. Alături de un diagnostic clinic de calitate oferit de specialiști cardiologi, neurologi și radiologi, pacienții ce se adresează centrului Emerald beneficiază de proceduri medicale dedicate (test de efort, Holter ECG și tensional, evaluarea rigidității arteriale, ecografie cardiacă și vasculară Doppler etc.), precum și de investigații IRM neurologice, vasculare și de cord la cele mai înalte standarde disponibile actualmente. Examenele IRM sunt realizate pe un aparat nou, de ultimă generație, special echipat pentru a oferi totalitatea opțiunilor în explorările cardio-vasculare și neurologice (cerebrale și de coloană vertebrală) de către o echipă multidisciplinară.

Dr. Bogdan Pană este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și a efectuat stagiul de pregătire de specialitate la Spitalul Clinic Colentina București. Are o experiență de peste 2 ani ca manager de caz în realizarea rapoartelor de a doua opinie medicală, în colaborare cu medici și spitale din Europa si Israel și ca medic integrator de caz, în cadrul întâlnirilor multidisciplinare de tip Tumor Board.  A efectuat un an universitar la Universita degli Studi di Palermo, Italia, în cadrul programului de burse Erasmus, inclusiv stagiul de neurologie în departamentul condus de Prof. Savettieri. Este membru al Societății Române de Neurologie (SNR), membru afiliat și membru RRFS al Academiei Europene de Neurologie (EAN) și al Societății Internaționale a Cefaleei (IHS).