7 mai 2019 este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Astmului. Specialiștii din întreaga lume atrag atenția asupra acestei boli care poate fi ținută sub control. Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite (spirometrii) în București pentru pacienți și persoane la risc.
Simptome – evaluare periodică și detaliată
Teste respiratorii – spirometrii
Observă și evaluează periodic astmul
Poți începe un tratament adecvat
”STOP pentru astm este sloganul sub care se desfășoară în acest an Ziua Mondială de luptă împotriva astmului. Pacienții trebuie să facă testări periodice (spirometrii), să evalueze detaliat simptomele împreună cu medicul și, cel mai important, să ia tratamentul cu acuratețe. Astfel astmul poate fi controlat ” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.
Spirometriile sunt testările cele mai simple, neinvazive, nedureroase și deloc consumatoare de timp pe care le poate face cineva cu probleme respiratorii.
”De peste 11 ani facem în luna mai, cu ocazia zilei mondiale a astmului, testări gratuite pentru pacienții diagnosticați și pentru persoanele la risc. Și anul acesta oferim spirometrii gratuite pe 11-12 mai, în curtea Spitalului Colțea, cu intrare dinspre Bdul Ion C. Brătianu. Sperăm să vină cât mai mulți oameni.” adaugă prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.
Despre astm
Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii, nu poate fi vindecată, dar poate fi ținută sub control. Scopul tratamentului este reducerea și prevenirea atacurilor de astm, denumite și episode sau crize și care se manifestă prin tuse, dispnee, respirație șuierătoare, senzație de sufocare, anxietate. Acestea pot fi prevenite prin controlul unor factori de risc:
- fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm apar la fumători;
- mediul de la serviciu: astmul ocupațional apare ca o reacție la alergeni de la locul de muncă;
- mediul de acasă: praful, acarienii, gândacii (este demonstrat că oamenii care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe șanse să facă astm decât ceilalți)
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că schimbările climatice și poluarea au impact direct asupra sănătății oamenilor și mai ales a sănătății plămânului. Creșterea continuă a temperaturilor va conduce la creșterea poverii astmului.
Mulți pacienți români nu își iau tratamentul.
- Cea mai importantă cauză este uitarea: 49% dintre pacienţi uită să îşi administreze medicaţia zilnic.
- Aproape jumătate dintre pacienţi (47%) renunţă la medicaţie când se simt mai bine, cu toate ca astmul este o boală cronică.
- Alte motive pentru care pacienții renunță la tratament sunt teama de efecte adverse (33%), credința că medicamentele sunt inutile (26%), credința că medicația afectează viața de zi cu zi (24%).
- 40% dintre pacienți renunță la medicaţia inhalatorie din motive financiare.
Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienți pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocare și frică.
Despre astmul sever
Pacienții cu astm sever au o calitate a vieții scăzută, au simptome zilnice, fac exacerbări frecvente, se internează des, lipsesc de la școală / serviciu, au activitate fizică limitată.
Pentru tratamentul astmului sever se recomandă stabilirea fenotipului în funcție de care medicul decide un tratament personalizat. Specialiștii au elaborat pentru prima dată la sfârșitul anului 2018 primul GHID dedicat ASTMULUI SEVER și dificil de tratat.
Cifre importante despre astm:
- În România, sunt aproximativ 1.000.000 de oameni care suferă de astm bronșic.
- 10% dintre ei au astm sever
- În fiecare săptămână, 1 din 5 pacienți cu astm sever suferă o criză atât de intensă, încât nu poate solicita ajutor
- Costul total anual al astmului în Europa este estimat la 19,3 miliarde Euro
- În fiecare an, 30% dintre pacienți lipsesc de la serviciu / școală din cauza unei spitalizări / tratament de urgență pentru astm;
- Absenteismul ajunge, în medie, la 7 zile/an/pacient;
- Pe 1 pacient din 5, simptomele de astm îl împiedică total să muncească sau să studieze;
***
Societatea Română de Pneumologie (SRP) este o organizație profesională și științifică nonprofit, cu personalitate juridică, formată în vederea organizării și promovării relațiilor profesionale și sociale ale membrilor săi în contextul luptei împotriva tuberculozei și a altor afecțiuni respiratorii. S.R.P. (fostă „Societatea Română de Pneumoftiziologie”) este continuatoarea primelor organizații neguvernamentale din România care și-au dedicat activitatea luptei antituberculoase: „Societatea pentru profilaxia tuberculozei” (1901), „Societatea pentru studiul tuberculozei” (1929) și „Societatea de Ftiziologie” (1963).
Surse:
The Global Asthma Report 2014. Disponibil la www.globalasthmareport.org, accesat în aprilie 2018.
Uncovering Asthma Report 2015. Disponibil la www.bostonscientific.com, accesat în aprilie 2018.
Royal College of Physicians. Why asthma still kills. 2014.
Disponibil la: https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/why-asthma-still-kills. Accesat în aprilie 2018.
Document al Societății Europene de Pneumologie (ERS), disponibil la www.erswhitebook.org, accesat în aprilie, 2017.
Price D. et al. Primary Care Respir Med 2014; 24: 14009
- Wensel Clinical & Experiment Allergy 2012; 42, 650-658.
Fighting for Breath. Disponibil la www.efanet.org, accesat în aprilie 2018.
World Health Report. Geneva: World Health Organization.