Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociaţia Pacientul 2.0, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf Apostol Andrei” Constanţa şi Roche România, au organizat, astăzi, 20 septembrie 2019, masa rotundă cu tema „Imunoterapia oncologică – cel mai promiţător domeniu al medicinei personalizate”.

Reprezentanţi ai profesioniştilor din domeniul medical, asociaţiilor de pacienţi, industriei farmaceutice şi presei au discutat despre viitorul imunoterapiei oncologice şi noile indicaţii terapeutice aprobate la nivel european pentru medicamentele cu acest mod de acţiune. Începând cu acest an, la nivel european au fost aprobate tratamente de imunoterapie oncologică ale grupului Roche pentru anumite forme agresive de cancer pulmonar şi cancer de sân, care aduc beneficii importante pentru pacienţii cu aceste forme ale bolii.

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă descoperire în lupta împotriva cancerului, de la apariţia terapiilor ţintite, în urma cu peste 20 de ani. Imunoterapia se bazează pe răspunsul natural de apărare al organismului, care poate ajuta sistemul imunitar al pacienţilor să poată lupta cu boala.

Eu cred că era imunoterapiei în oncologie abia acum începe. Vedem în fiecare zi cum apar noi molecule sau noi combinaţii care aduc beneficii uriaşe pentru pacienţi, ceea ce în urma cu doar câţiva ani era de neînchipuit. Ne bucurăm că şi noi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf Apostol Andrei” Constanţa, putem oferi pacienţilor acces la cele mai noi tratamente de imunoterapie şi sperăm ca în viitor să putem avea la dispoziţie un arsenal terapeutic tot mai variat, în sprijinul celor care au nevoie cel mai mult”, a declarat Conf. Univ. Dr. Laura Mazilu, Medic primar oncologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa.

Pacienţii din Uniunea Europeană au deja acces la imunoterapii oncologice aprobate şi disponibile pentru tratarea pacienţilor cu melanom, anumite tipuri de cancer pulmonar, cancer renal şi cancerul de vezica urinara. În România, pacienţii au acces la majoritatea acestor indicaţii de imunoterapie.

La nivel mondial, imunoterapia este cel mai promiţător domeniu de cercetare în domeniul oncologiei. În prezent, sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer. Compania Roche desfăşoară în acest moment nouă studii clinice în fază avansată pentru evaluarea unei imunoterapii, în combinaţie cu alte medicamente Roche, pentru mai multe tipuri de cancer pulmonar. De asemenea, grupul are un program de cercetare extins în domeniul imunoterapiei, pentru mai multe tipuri de cancer precum: cancere genitale şi urinare, cancer de piele, cancer de sân, cancere gastro-intestinale şi cancere de cap şi gat.

 „Pacienţii români au nevoie de acces real la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite şi compensate, grăbirea procesului de încheiere a contractelor cost-volum şi publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii. Sperăm că eforturile realizate până acum de către autorităţi în acest sens să continue pentru că statul român are o obligaţie morală pentru pacienţi: să nu fie lasaţi captivi lipsei de finanţare”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.