Astăzi, 4 februarie 2020, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, Comisarul European pe sănătate și alimentație, Stella Kyriakides, va da citire inițiativei UE – PLANUL EUROPEAN DE COMBATERE A CANCERULUI „SĂ NE STRĂDUIM MAI MULT”, în cadrul unui eveniment la Parlamentul European de la Bruxelles.
„Cancerul reprezintă prima cauză de deces într-un număr tot mai mare de țări europene. 40% dintre noi vom face cancer în viața noastră. Aceasta în sine este o cauză suficientă pentru a ridica aceasta afecțiune în topul priorităților noastre din zona de sănătate. Pacienții au dreptul să aibă acces la medicamente accesibile pentru a răspunde nevoilor lor, iar industria farmaceutică trebuie încurajată să rămână un lider inovator la nivel mondial. Cercetare, prevenție, diagnostic, tratament, îngrijirea paliativă – toate acestea sunt piese vitale ale aceluiași puzzle și ale aceleiași călătorii a fiecărui pacient cu cancer.” Stella Kyriakides, Comisarul European pe Sănătate și Alimentație.
România deține recordul negativ în ceea ce privește rata mortalității prin cancer în Europa, avertizează Colegiul Medicilor din România.
În fiecare zi, 142 de români mor de cancer*. În lipsa unor programe naționale de screening și informare, boala este depistată în stadii tardive.
România ar trebui să se alinieze planului european, iar oncologia să reprezinte o prioritate națională, beneficiind de introducerea imediată în sistemul de asigurări de sănătate, simultan cu celelalte țări din UE.
Pentru mulți pacienți oncologici din România, prima schemă de tratament poate fi și ultima, iar timpul este cea mai importantă resursă; de aceea tratamentul potrivit, cât mai curând posibil, pentru pacientul potrivit, este o necesitate, nu un slogan.
Fiecare zi este o luptă, însă medicamentele oncologice nou introduse în Europa ajung în România după 2-3 ani, fiind de multe ori prea târziu!
Urgentarea și simplificarea procedurilor de autorizare, aprobarea de preț și compensare în România pentru a deveni accesibile pacienților este cea mai mare prioritate.
Pe de altă parte, diagnosticul de precizie reprezintă șansa pacientului oncologic de a avea acces la tratamentul potrivit tipului său de cancer, cu rezultate mult mai bune și cu reducerea costurilor inutile.
Acest lucru se poate obține prin dezvoltarea unui program de diagnostic de precizie pentru cancer, prin Constituirea la nivelul CNAS a unui program pentru decontarea costului testelor necesare pentru diagnosticul de precizie al cancerului.
Pe 4 februarie, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România cere autorităților să facă un pas înainte pentru adoptarea și implementarea unui Plan Național de Oncologie pentru prevenția, depistarea precoce a afecțiunii și creșterea ratei de supraviețuire.
“Atunci când pacientul primește un diagnostic de cancer, vrea să știe două lucruri: ce tratament va face, ce terapii noi există și ce șanse de supraviețuire are? Ca să putem răspunde la toate aceste întrebări, avem nevoie de un plan național de oncologie, eficient, bine pus la punct, care acum, din păcate, lipsește cu desăvârșire. Planul ar trebui să cuprindă toți pașii ce trebuie făcuți de la prevenție până la îngrijirea paliativă. Mai exact, este nevoie de: programe de screening, depistare precoce, acces la investigații, acces la terapii inovatoare, testări genetice, chirurgie oncologică și, nu în ultimul rând, acces la medicamente. Totodată, cerem și implementarea unui Registru Național de Cancer care ar monitoriza efectele tratamentelor prescrise pacienților și banii alocați acestor tratamente. Cred că este singură șansă prin care putem să ne atingem scopul: acela de a crește rata supraviețuirii în cancer, de a da o șansă în plus la viață unui bolnav, până la urmă.”, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
Cea mai mare incidență în România o are cancerul de plămâni (13,6%), urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Cancerul de plămâni este responsabil de aproximativ 30% dintre decesele cauzate de cancer în România. Este urmat de cancerul colorectal (aprox. 17% dintre decese), cancerul de sân (aprox. 10%), cancerul de ficat și cancerul de stomac(aprox. 9% fiecare) și cancerul de pancreas (aprox. 8%).*
”Doar printr-o bună organizare a sistemului medical din România putem spera la o soartă mai bună pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Cancerul nu trebuie să fie egal cu moarte. De aceea, avem nevoie de un plan clar pentru a lupta cu aceste cifre, pentru a pune un diagnostic corect și pentru a da dreptul pacientului la tratamentul potrivit. Trebuie să ne unim forțele și să ajutăm la scăderea mortalității prin cancer, diagnosticarea în stadii curabile și creșterea supraviețuirii.”, spune și dr. Lidia Kajanto, medic primar oncolog, Managerul Institutului Oncologic București
* conform GLOBOCAN (Global Cancer Observatory) – o platformă web interactivă care publică statistici internaționale despre cancer, folosind cele mai noi date ale insitutelor locale de statistică. Este un proiect al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC)