Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), în parteneriat cu Roche România, lansează astăzi un ghid esential pentru pacientele cu cancer ovarian. Prin intermediul filialelor FABC, materialul va fi distribuit în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară, de îndată ce acest lucru va fi posibil dar va fi disponibil şi în variantă electronică, pe  www.invingemcancerul.ro.

În fiecare an, la nivel global, 230.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian. Cancerul ovarian este boala cu cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine. În 2035, medicii specialiști estimează că, la nivel mondial, numărul de cazuri noi de cancer ovarian va fi cu 55% mai mare, iar numărul de decese cauzate de această boală cu 70% mai mare [1]. În România, potrivit datelor Globocan[2], 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu această boală, iar peste jumătate dintre ele pierd lupta cu boala.

Ghidul „Cancerul Ovarian – Ghidul pacientei” le explică pacientelor cu cancer ovarian care sunt pașii ce pot urma, din punct de vedere medical, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar. Informaţiile din acest ghid prezintă pe limba pacientelor investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, pornind de la suspiciunea iniţială, stadializarea bolii şi tipul de tratament potrivit fiecărei paciente.

Medicina modernă centrată pe pacient înseamnă şi informarea corectă asupra etapelor prin care pacientele pot trece, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului în cancerul ovarian. Un pacient informat este un pacient mai puternic, mai ales în această perioadă, ceea ce ne ajută să gestionăm mai bine întreaga gamă de îngrijiri pentru această afecţiune ”, a completat Conf. Dr Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucureşti.

 „Prin acest ghid, vrem să le transmitem pacientelor cu cancer ovarian că nu sunt singure în lupta cu această boală. Există soluții pentru a lupta cu cancerul ovarian, iar discuţia cu medicul, psihologul sau alte paciente care au trecut prin această experienţă pot avea un impact major în bine pentru starea generală a femeilor cu acest diagnostic”, adaugă Dr. Gabriela Saulea, Coordonator Programe Medicale, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

# # #

Despre FABC

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața dintre organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari. FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro

Despre Roche

Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inovează continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice şi Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.     

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Fondată în 1896, compania Roche este în permanență în căutarea celor mai bune soluții pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea maladiilor, aducându-și astfel o contribuție sustenabilă în societate. 30 de medicamente dezvoltate de Roche – printre care antibiotice, medicamente împotriva malariei şi chimioterapice – sunt pe Lista Medicamentelor Esenţiale elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, compania Roche a fost recunoscută opt ani consecutiv ca liderul sectorului farmaceutic al Dow Jones Sustenability Index.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro

Departamentul de Comunicare al Roche România: andrei.vlad@roche.com, 0728292664


[1]World Ovarian Cancer Coalition, https://ovariancancerday.org/

[2] International Agency for Research on Cancer, Globocan 2018,  https://gco.iarc.fr/