Flotelul (hotelul plutitor) este cea mai nouă tendință în turismul sustenabil și are potențial să devină noua normă pentru turismul din Delta Dunării.

GLO Marine, o companie românească de arhitectură navală propune două concepte de hoteluri plutitoare de 4* destinate operatorilor turistici din Delta Dunării sau din alte zone cu apă din România. Hotelurile au o lungime de aproximativ 40 m și o lățime de 9.5 m și pot acomoda până la 28 de pasageri și un echipaj permanent de 4 persoane. Ambele concepte au pe puntea principală 12 camere duble cu baie proprie (16 mp) și un apartament cu două camere pentru 4 pasageri (36 mp). Toate camerele au balcon, smart furniture și console pentru controlul luminilor, televizorului și aerului condiționat. Pe puntea intermediară se află un restaurant cu terasă, iar pe cea exterioară sunt amenajate un bar, două jacuzzi, zona de șezlonguri și zona de lounge. Fie că sunt atrași de activități în aer liber precum pescuit, SUP, caiac, fie că își doresc doar relaxare, turiștii care aleg un hotel plutitor primesc garantat o experiență memorabilă.

”Conceptele GLO Marine includ estetica și confortul unui hotel de 4* și oferă un spațiu ideal pentru o familie sau un grup de prieteni care caută să petreacă o vacanță departe de aglomerație. Designul hotelurilor este integrat în mod firesc cu natura și tot la natură ne-am gândit când am decis că aceste concepte vor fi sustenabile – am inclus materiale eco și sustenabile, energie regenerabilă, panouri solare, waste management etc. Mai mult, pentru a reduce nivelul de zgomot și emisii, noi vom propune cumpărătorilor varianta de propulsie hibridă.” spune Radu Procop, Director de marketing GLO Marine.

În ultimii ani, turismul în Delta Dunării a urmat un trend ascendent.

În 2018, activitatea turistică din Delta Dunării a avut o creștere record, cu aproximativ 70% mai mare față de 2017 (în timp ce creșterile înregistrate la nivel de țară erau de 6%). În 2019, cifrele au păstrat o creștere generală, de 2%, dar cu o scădere a numărului de turiști străni, cauzată, probabil, de turismul de slabă calitate.

Numărul de turiști care s-au cazat în județul Tulcea în ultimii 3 ani,

conform Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării:

•         2019 – 147.735 români + 20.677 străini = 168.412 persoane

•         2018 – 142.333 români + 25.722 străini = 168.055 persoane

 • 2017 – 76.284 români + 24.146 străini = 100.430 persoane

În ce privește hotelurile plutitoare, în prezent există 36 în Deltă, cu aproximativ 700 locuri de cazare. Cel mai vechi are 24 de ani și cel mai nou 5 ani.  

”Multe dintre hotelurile existente în Delta Dunării au recenzii proaste, semn clar că design-ul lor nu se potrivește cu așteptările turiștilor din 2020, deci există o nevoie clară pentru un design nou și fresh. În plus, tehnologia actuală permite construcția unui hotel plutitor sustenabil la prețuri mult mai mici față de acum câțiva ani și există și multe oportunități de finanțare, prin fondurile structurale, de pildă.” spune Liviu Gălățanu, Director Comercial GLO Marine.

”Aceste tipuri de investiții pot fi finanțate din fondurile structurale aferente perioadei 2021 – 2027 pentru sprijinirea creșterii și dezvoltării mediului de afaceri. Obiectivul acestor fonduri este de a ajuta IMM-urile să își dezvolte infrastructura și serviciile, să își gestioneze în mod eficient resursele, să valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic în contextul specializării inteligente. Prin dezvoltarea de proiecte inovative se va asigura o dezvoltare sustenabilă a mediului de afaceri din România și nu numai. De asemenea, acest concept se regăsește în obiectivele de politici propuse la nivel de UE în domeniul promovării eficienței energetice, reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și protecției mediului.” spune Angelica Manea, Director Divizia de Finanțări BDO Business Advisory.

Factori care duc la creșterea cererii de floteluri:

 • tot mai multă lume caută să schimbe destinațiile aglomerate de vacanță cu locuri cât mai apropiate de natură și mai retrase,
 • tot mai mulți oameni caută experiente din ce în ce mai interesante și unice: amplasarea pe apă a unui hotel este ceva foarte atractiv și spectaculos,
 • hotelul plutitor poate fi relocat, iar turiștii pot vedea în acest fel alt peisaj în fiecare zi,
 • creșterea veniturilor populației,
 • oamenii devin tot mai atenți la mediu și caută soluții sustenabile de cazare,
 • tehnologiile pentru a realiza hoteluri plutitoare sustenabile au devenit în ultimii ani mult mai accesibile.

Caracteristici sustenabile la hotelurile plutitoare:

 • Pot fi relocate în funcție de necesități, ceea ce înseamnă că nu afectează mediul așa cum ar face-o o construcție permanentă.
 • Folosesc energii regenerabile – solare, eoline și geotermale.
 • Au sisteme proprii de reciclare a deșeurilor.
 • Sunt construite din module, cu impact minim asupra mediului.

GLO Marine este o firmă de 45 de specialiști în domeniul arhitecturii și inspecțiilor navale. Prin cele două birouri din Galați și București, GLO Marine oferă servicii complete de design și inginerie pentru proiecte custom sau soluții specializate de tip ambarcațiune de agrement sau hotel/restaurant plutitor. Misiunea firmei este de a contribui activ la realizarea obiectivelor clienților săi prin soluții de inginerie neconvenționale și suport clienți excepțional pe toată durata proiectului.