Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), cu sprijinul Roche România, lansează proiectul „Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului„, un ghid de informare pentru persoanele care se confruntă cu un potențial diagnostic de cancer pulmonar.
„Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului” le explică pacienților care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze, din punct de vedere medical, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar. În acest ghid pacientii pot citi informatii despre incidența și prevalența bolii, care sunt factorii de risc, ce presupune prevenția în această boală, care sunt opțiunile disponibile de tratament și cum pot pacienții să ducă o viață cât mai aproape de normal, în pofida diagnosticului. De asemenea, pacienții pot accesa informații suplimentare despre ghiduri internaționale de tratament și grupuri de sprijin pentru pacienți.
Documentul poate fi descărcat gratuit deaici, accesând site-ul www.fabc.ro
“În aceste vremuri tulburi, informarea rămâne cel mai bun aliat al nostru în lupta cu boala. 3.000 de cazuri de cancer pulmonar au trecut nediagnosticate din cauza situației generate în sistemul medical de către pandemia Covid-19. Mai mult, rata spitalizărilor pentru pacienții oncologici și numărul intervențiilor chirurgicale au scăzut cu aproape jumătate față de anul trecut. În aceste condiții, este esențial ca pacienții să înțeleagă boala cu care se confruntă și să meargă în continuare la medic pentru tratamentele lor. ” declară Cezar Irimia, președintele FABC.
“Pacientul oncologic trebuie să meargă în continuare la medic, în siguranță, să aibă acces la tratament și spitalizare. Riscul ca boala să progreseze în lipsa administrării tratamentului este foarte mare, iar prezentarea la medic într-un stadiu avansat al bolii scade semnificativ rata de supraviețuire” spune Prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic primar oncologie medicală, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj Napoca.
“ Un pacient informat corect, care cunoaște ce are de făcut, care sunt opțiunile de tratament, câștigă timp, ceea ce contează enorm în această luptă. Pacienții trebuie să revină la medic pentru a primi tratamentul corect, potrivit pentru afecțiunea lor. Vizita la medic este în continuare necesară, iar dacă luam toate măsurile de prevenție aceasta se poate face în condiții de siguranță.” completează dr. Petra Curescu, medic primar, oncologie medicală, Spitalul Municipal Timișoara.
Cancerul bronhopulmonar este prima cauză de mortalitate în România în rândul pacienților cu cancer. În țara noastră, acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților și al patrulea cel mai frecvent la femei[i], potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory).
Despre FABC
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea că toți cei care lupta împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfață între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreagă țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari. FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugăm să accesați: www.fabc.ro.
Despre Roche România
Prezent pe piața românească încă din perioada interbelica, Roche își redeschide reprezentanța locală în anul 1992. În anul 2005, grupul Roche ia decizia să înființeze societatea comercială S.C. Roche Romania SRL, urmând ca activitatea reprezentanței din București să fie preluată de compania locală nou înființată.
Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă. Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro.
[i] Global Cancer Observatory (Globocan), https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf