11 cazuri de cancer, două de cancer de sân și nouă de piele, au fost descoperite în caravana „Nu am făcut destul!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în perioada august – octombrie 2021.

Cea de-a opta ediție a caravanei s-a desfășurat în 8 weekenduri, în 12 sate din 6 județe (Tulcea – Sarichioi, Brăila – Tufești, Gropeni, Stăncuța, Teleorman – Islaz, Călărași – Vasilați, Grădiștea, Constanța – Grădina, Cuza Vodă, Mircea Vodă, Crucea, Buzău – Glodeanu-Siliștea).

Cei 1419 oamenii prezenți la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge (hemoleucogramă, profil lipidic, PSA – antigenul specific prostatic, anticorpi COVID), analize de urină (biochimie urinară și sediment), ecografii mamare și renale, dermatoscopii – metodă modernă, rapidă și neinvazivă de examinare a pielii, EKG – electrocardiogramă, măsurători de tensiune arterială, puls, glicemie, indice de masă corporală, risc cardiovascular și pulmonar.

Pe lângă testări, caravana a avut și o componentă educativă – beneficiarii au primit informații despre cancerul mamar, cancerul pulmonar și melanom (cancer de piele), dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge. Femeile au învățat cum să își palpeze sânii cu ajutorul unor mulaje care reproduc tumori maligne și benigne.

Persoanele care au fost identificate cu suspiciuni la ecografiile mamare și renale, la dermatoscopii și la chestionarul pulmonar au primit sprijin pentru a-și face rapid mamografii și respectiv controale dermatologice și pulmonare suplimentare.

Examinările au fost făcute de medici specialiști și rezidenți care au fost asistați de studenți voluntari de la facultățile de Medicină și Farmacie din București, Constanța și Craiova.

„Oamenii de la sate nici înainte de pandemie nu prea aveau acces la serviciile medicale – din lipsa de infrastructură, de bani, de mijloace de transport și chiar de educație pentru prevenție. Ce se întâmplă acum cu ei este strigător la cer. Și ei vor servicii medicale, ei au încredere în medici! În caravană au venit să fie testați de toate cele și au stat răbdători la cozi să intre la toate investigațiile. Trebuie găsite soluții și pentru oamenii care nu suferă de COVID.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Caravana „Nu am făcut destul” ediția a opta, în cifre:

 • Total persoane testate, vârste și IMC:
 • 1.419 oameni au beneficiat de testări (75% femei și 25% bărbați).
 • Cea mai tânără persoană are 5 ani, cea mai în vârstă – 95 ani.
 • Distribuție vârste: sub 30 de ani – 7,5%, 30-49 ani – 29,9%, 50-69 ani – 43,5%, peste 70 ani – 19,1%.        
 • Indice de masă corporală (IMC): subponderal – 1,3%, normal – 22,3%, supraponderal – 29,9%, obezitate gradul 1 – 26,8%, obezitate gradul 2 – 11,4%, obezitate morbidă – 8,3%.
 • Fumători – 20% / nefumători – 80%
 • Analize de sânge:
 • 1.304 hemograme efectuate
 • 48% dintre cei prezenți nu și-au făcut analizele de sânge în ultimul an.
 • Dintre cei care și-au făcut analizele de sânge în ultimii 5 ani, 40% au fost la recomandarea medicului de familie, 30% la recomandarea medicului specialist, 30% le-au făcut din proprie inițiativă.
 • Peste 50% dintre persoanele testate prezintă valori crescute ale nivelului de colesterol total.
 • Peste 70% dintre persoanele testate prezintă valori crescute ale LDL-colesterol – principalul factor de risc în apariția bolilor cardiovasculare.
 • Aproximativ 20% dintre cei testați prezintă anemie sau modificări ale indicilor eritrocitari, sugestive pentru deficitul de fier.
 • 1032 glicemii efectuate. Dintre acestea, 32.94% au valori normale (60 – 99 mg/dl), 45.94% au glicemii bazale modificate (100 – 125 mg/dl) și 21.12% au diabet zaharat (peste 126 mg/dl).
 • 502 dermatoscopii efectuate. Dintre acestea, 40 au primit recomandări de control suplimentar, dar 20 dintre ei l-au refuzat, deși le-a fost oferit gratuit, în cel mai apropiat oraș. Dintre cele 20 persoane care au mers la dermatolog, 9 au primit diagnosticul de cancer de piele – 6 carcinom bazocelular, 2 carcinom spinocelular, 1 melanom. Pentru 8 urmează confirmarea la biopsie, 1 este confirmat și excizat.


 • Cancer mamar:
 • 574 ecografii efectuate. Dintre acestea, 47 femei au primit recomandări pentru mamografie. Doar 29 au mers, deși toate femeile puteau beneficia de mamografii gratuite în regim de urgență și chiar de transport gratuit dacă aveau nevoie. Dintre cele 29 femei, 3 au făcut biopsii și pentru două medicii au confirmat diagnosticul de cancer mamar.
 • 77% dintre femeile prezente la testări nu și-au făcut niciodată o ecografie mamară, iar 19% au făcut-o înainte de 2019. Doar 4% au făcut ecografia în 2020 sau 2021.
 • 47% dintre femeile prezente la testări nu s-au palpat niciodată.
 • Control urologic:
 • 650 ecografii renale efectuate
 • 59 recomandări de control suplimentar
 • 38 controale suplimentare efectuate
 • 3 suspiciuni de cancer (urmează confirmarea la cistoscopie)
 • 341 teste PSA* efectuate. 9% dintre bărbații testați au valori crescute ale PSA și necesită investigații suplimentare în vederea stabilirii unui diagnostic.

*Celulele prostatei, atât cele normale, cât și cele maligne produc o proteină denumită antigenul specific prostatic (PSA). Testul PSA măsoară nivelul de PSA din sânge. În condiții normale, bărbații au niveluri scăzute de PSA, dar dacă prostata nu mai funcționează normal, ajunge mai mult PSA în sânge, indicând prezența bolii.

 • Biochimie urinară și sediment –  673 analize efectuate. 63% dintre persoanele testate prezintă aspecte caracteristice unei afecțiuni (diabet zaharat, afectare renală), dar și ale unei infecții urinare.
 • Scorul inimii (calculat pentru 648 de persoane, conform recomandărilor europene, pe baza criteriilor: sex, vârstă, tensiune, nivel colesterol, fumător/nefumător):
 • Risc scăzut – 25.12%
 • Risc moderat – 47.10%
 • Risc crescut – 20.10%
 • Risc foarte crescut – 6.68%
 • 745 teste anticorpi COVID SARS-COV-2* – anticorpi neutralizați anti-proteină spike. 78% dintre persoanele testate fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat împotriva COVID-19. Dintre acestea, peste 30% au valori între 100 și 1000 UI/mL, iar 26% peste 1000 UI/mL.

*Valori de referință și interpretarea rezultatelor: 0.8U/mL – Negativ, ≥ 0.80 U/mL – Pozitiv

 • Radiografii pulmonare
 • 947 chestionare realizate
 • 24 recomandări pentru radiografie
 • 11 radiografii efectuate
 • 0 cazuri de cancer

Numai în ultimii patru ani, în timpul caravanei au fost diagnosticate 7 femei cu cancer mamar și 13 persoane cu cancer de piele.

„Peste 900.000 de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu o formă de cancer de sânge în fiecare an și multe persoane nu cunosc importanța analizelor de sânge în depistarea precoce a acestor boli grave. Prin susținerea caravanei organizate de către FABC în acest demers de depistare precoce a afecțiunilor prevenibile și de educație a populației rurale, compania Janssen își reafirmă angajamentul de susținere a acțiunilor asociațiilor de pacienți cu impact direct pozitiv asupra nivelului de educație și de acces la servicii medicale.“ spune Ioana Nainer, Patient Centricity Lead, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson, România.

„Accesul la investigaţii medicale în zonele rurale rămâne o provocare, cu atât mai mult în timpul pandemiei de Covid-19. În acest context, rolul acestor campanii de investigaţii gratuite devine cu atât mai important, pentru comunităţile locale şi pentru sectorul de sănătate. Pentru ca aceste campanii de conştientizare, prevenţie şi investigaţii medicale să ajungă la cât mai multe persoane este nevoie de un efort larg din partea întregii societăţi, atât din sectorul public cît şi privat, deoarece este responsabilitatea noastră comună”, a declarat Claudia Fleischer, General Manager Roche România.

„Creșterea gradului de conștientizare a bolii este cea mai bună soluție prin care oamenii pot deveni responsabili pentru sănătatea lor și pot adopta un stil de viață mai bun. Cu câteva măsuri de bază (renunțarea la fumat, scăderea cantității de alcool băut, creșterea cantității de fructe și legume mâncate, mai mult sport), putem scădea riscurile de cancer cu 40%. Diagnosticarea precoce este cea mai bună șansă de a învinge boala sau măcar de a trăi mai bine cu ea, iar tratarea timpurie este benefică din punct de vedere economic. Cred că numai împreună putem să educăm și să îmbunătățim accesul pacienților la serviciile medicale! La Merck, ADN-ul nostru este colaborativ și continuăm să creăm tratamente inovatoare și transformatoare!” spune Laurence Bonnel General Manager Merck România.

„Accesibilitatea serviciilor de diagnostic este esențială pentru toate categoriile de pacienți cronici. Acuratețea și furnizarea datelor în cel mai scurt timp joacă un rol cheie în succesul formulelor de tratament. Prin urmare, ne onorează că am putut fi parte din proiectul Nu am făcut destul, organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Am apreciat atenția oferită pacienților din categorii vulnerabile, în special populația din zone rurale sau izolate, precum și persoanele lipsite de resurse financiare. Synevo România va susține în continuare acest proiect și va continua să investească pentru a ajunge cât mai aproape de un număr maxim de pacienți, prin servicii oferite la cel mai înalt standard posibil”, a declarat Dr. Antoanela Curici, director medical Synevo România.

„Apreciem eforturile continue și susținute ale reprezentanților asociațiilor de pacienți de a se implica activ în reducerea decalajului în acces la servicii de prevenție și tratament în mediul rural față de cel urban. Suntem onorați de invitația de a susține proiectul de depistare precoce a unora dintre bolile cele mai împovorătoare și în același timp ne inspiră impactul pe care astfel de parteneriate îl au în ceea ce privește reducerea inechităților din sistemul de sănătate” a declarat Gabriel Dina, director de programe în cadrul Pfizer România.

„În cadrul Bristol Myers Squibb, sprijinim programe, inițiative și organizații care contribuie la îmbunătățirea sănătății. Suntem parteneri ai caravanei organizate de către FABC și îi susținem în acest program de prevenție și diagnosticare timpurie, pentru că, din păcate, cancerul nu așteaptă. Și orice zi în care un pacient nu ajunge la tratament sau în care o procedură este întârziată înseamnă, poate, o bătălie pierdută. Iar noi nu dorim acest lucru. Cei 9 pacienți diagnosticați cu melanom în această ediție a caravanei, au primit o șansă de a lupta cu boala.” – Cătălin Radu – Bristol Myers Squibb România.

Campania „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Asociația Pacienților Cronici din România (APCR).

În acest an, campania este susținută de companiile Janssen, Pfizer, Roche, Servier, Merck, Synevo România, Novartis, Bristol Myers Squibb, Sanofi, Farmaciile Alphega, AstraZeneca.

Parteneri medicali: Caravana cu medici, Medist Imaging, Împreună pentru Sănătatea Rurală, Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici din Constanța.

Parteneri media: Digi FM, Avantaje, Click Sănătate, Radio Trinitas, Dobrogea TV.

Mai multe detalii despre campanie pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Despre FABC

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene din domeniul sănătății, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari.

FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, ca și pentru implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.