Pacienții diagnosticați cu cancer au nevoie de sprijin ca să își înțeleagă mai bine boala și stările emoționale prin care pot trece. De aceea, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Institutul Regional de Oncologie Iași anunță organizarea unui grup de suport multidisciplinar gratuit dedicat pacienților care suferă de cancer mamar, cancer pulmonar și alte tipuri de cancere. Proiectul se numește „Împreună pentru tine”, se desfășoară online și este realizat cu sprijinul Roche România.
Scopul principal al grupului de suport „Împreună pentru tine” este să îi ajute pe pacienții cu cancer să gestioneze mai bine impactul bolii și să știe la ce să se aștepte. Astfel, ei află cum să vorbească deschis despre emoțiile lor, ce rol are alimentația, cât de importantă este mișcarea, ce presupune și cum funcționează tratamentul pe care îl primesc. O înțelegere mai bună a bolii și întâlnirea cu alte persoane aflate în aceeași situație îi poate ajuta să își îmbunătățească starea psihică și să nu se izoleze. De asemenea, aceste întâlniri se adresează și aparținătorilor.
Cine le este alături pacienților în cadrul grupului „Împreună pentru tine”
Echipa medicală din acest grup de suport este formată din mai mulți specialiști: psiholog, nutriționist, kinetoterapeut, oncolog, pneumolog, imagist, radioterapeut și chirurg.
Înscrierea în grupul de suport
Întâlnirile grupului încep în prima săptămână din mai și se desfășoară online săptămânal, pe Zoom. Înscrierile se fac telefonic, prin call center, la numărul 021.253.05.91/tasta 3.
„Diagnosticul de cancer vine cu un tăvălug de emoții și cu o mulțime de întrebări. Prin acest grup de sprijin, vrem să creăm un cadru în care pacienții să se simtă în siguranță și să aibă acces la toate informațiile de care au nevoie, dar nu reușesc să le discute în timpul consultațiilor. În cadrul întâlnirilor, ei pot primi instrumentele potrivite ca să treacă mai ușor prin povara bolii.”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
„Cancerul este o boală care are nevoie de o echipă multidisciplinară, complexă care să vină în sprijinul pacienților și să îi ajute să înțeleagă tot procesul prin care trec de la diagnostic la tratament. De aceea, ne bucurăm că reușim să facem aceste întâlniri pentru bolnavii din zona Moldovei. Cu siguranță le vor fi de folos informațiile pe care le vor primi de la specialiștii noștri. Îi așteptăm să se înscrie în număr cât mai mare și mai vreau să le spunem un lucru: să nu uite că nu sunt singuri.”, spune Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.
Despre FABC
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari. FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.
Despre Institutul Regional de Oncologie Iași
Institutul Regional de Oncologie Iași, unitate sanitară cu 300 paturi a fost înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 583/13.03.2009 și funcționează efectiv începând cu dată de 25 martie 2012 .
Spațiile acestei unități se înscriu în necesarul funcțional al unei unități sanitare cu profil oncologic, conform reglementărilor legale în vigoare, astfel incât să ofere populației din toate județele Moldovei ceea ce este necesar: eficientă, creșterea calității actului medical, creșterea accesibilității la servicii complete și realizarea unui sistem medical integrat, multidisciplinar, a specialităților pentru toate localizările neoplazice.
Datorită structurii organizatorice aprobate – anestezie și terapie intensivă, chirurgie generală (cu compartiment de chirurgie toracică, chirurgie plastică, ginecologică), oncologie medicală, hematologie, radioterapie – se asigură atât serviciile medicale cât şi cele chirurgicale specifice patologiei oncologice. Abordarea diagnostică și terapeutică, completă și complexă a pacientului oncologic necesită dotări de excepție, care sunt asigurate prin echipamente medicale de înaltă performanță. În institut se încearcă aplicarea terapiilor personalizate, asigurarea locală a unei facilități de investigare extensivă, asigurarea premizei de investigație pentru desfășurarea completă a unor tratamente avansate în regim de trial clinic.
Având în vedere dimensiunea, complexitatea și urgență pe care o reprezintă cancerul că problema prioritară de sănătate publică, înfiintarea Institutului Regional de Oncologie a corectat deja dezechilibrul actual existent între Moldova ( cu o suprafață de 44.000 km² și aproximativ 4 milioane locuitori) și celelalte provincii istorice ale țării.
Despre Roche
Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Pentru orice informații suplimentare vă rugăm să accesați www.roche.ro.
Sursă:
https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf