• Elecsys HCV Duo este primul test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultană și independentă a statusului antigenului și anticorpilor virusului hepatitei C (HCV)
  • Testul imunologic Elecsys HCV Duo permite diagnosticarea mult mai precoce a infecției active cu HCV, ceea ce face posibilă acordarea timpurie a îngrijirii adecvate pacienților pentru a opri atât evoluția bolii, cât și transmiterea acesteia

Roche lansează pe piaţa din România un test inovator pentru diagnosticarea mai rapidă a infecţiei cu virusul Hepatitei C. Testul Elecsys HCV Duo este primul test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultană și independentă a statusului antigenului și anticorpilor virusului hepatitei C (HCV) dintr-un singur eșantion de plasmă sau ser uman. Acest lucru înseamnă că testul poate fi folosit pentru a detecta stadiul incipient al infecției, precum și atunci când pacientul se recuperează de pe urma virusului sau prezintă semnele unei infecții cronice care poate duce la alte boli, cum ar fi cancerul de ficat.

Prin utilizarea dublei detecții a antigenului de bază al HCV și a anticorpilor împotriva HCV, testul Elecsys HCV Duo permite diagnosticarea mult mai precoce a infecției active cu virusul hepatitei C, prin comparație cu testele care detectează doar anticorpi, deoarece antigenul de bază apare la începutul infecției și este un marker al replicării virale în curs. Acest lucru poate duce la o intervenție timpurie pentru pacienți, la reducerea numărului de vizite la clinică necesare prelevării de probe pentru analize suplimentare și poate ușura o parte din povara testării asupra sistemelui de sănătate.

Odată cu îmbunătățirea screeningului pentru hepatită, sistemele de sănătate au posibilitatea de a elimina această boală prin îmbunătățirea serviciilor de prevenție, testare și tratament”, a declarat Thomas Schinecker, Director General al Roche Diagnostics. „Adăugarea testului Elecsys HCV Duo la portofoliul nostru de teste HCV poate ajuta în lupta pentru eliminarea virusului hepatitei C. Lansarea acestui test inovator de diagnosticare ce permite dubla testare a antigenului și anticorpilor, subliniază angajamentul nostru de a sprijini clinicienii și pacienții lor în reducerea impactului bolilor infecțioase, acolo unde este cel mai necesar.“

Prin depistarea și intervenția timpurie este posibil să le ofere pacienților îngrijiri adecvate mai devreme, să se oprească progresia bolii, precum și transmiterea și, eventual, să se reducă costurile inutile cu asistența medicală. Abordarea acestor factori este crucială în eforturile de eradicare a bolii.

Despre testul imunologic Elecsys HCV Duo

Elecsys® HCV Duo este un test imunologic pentru determinarea calitativă in vitro a antigenului de bază (HCV Ag) al virusului hepatitei C (HCV) și a anticorpilor împotriva HCV (anti-HCV) în serul și plasma umană. Testul, împreună cu alte rezultate de laborator și informații clinice, poate fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea și depistarea infecției cu HCV. Testul poate fi, de asemenea, utilizat ca test de screening pentru a preveni transmiterea HCV la cei care primesc sânge, componente sanguine, celule, țesuturi și organe. Subrezultatele (HCV Ag și anti-HCV) au rolul de a ajuta la selectarea algoritmului de testare pentru confirmarea probelor reactive.

Metoda imunochimică cu electrochemiluminescență „ECLIA” este destinată spre a fi folosită pe analizoarele de imunologie cobas e 801 și cobas e 402.

Despre hepatita C

Hepatita C este o boală inflamatorie a ficatului cauzată de infecția cu virusul hepatitei C (HCV). Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1,5 milioane de persoane au fost nou infectate cu HCV, în 2019[1]. Aproximativ 58 de milioane de oameni sunt purtători cronici ai virusului hepatitei C, iar cei mai mulți nu știu că sunt infectați3. Boala poate duce în cele din urmă la ciroză, insuficiență hepatică și carcinom hepatocelular, care împreună sunt responsabile pentru sute de mii de decese în fiecare an. Deși tendința de a aborda problema hepatitei virale este în creștere, progresele în ceea ce privește furnizarea de servicii sunt încă insuficiente. Doar 21% dintre persoanele care trăiesc cu infecția cronică cu hepatita C își cunosc situația. 9,4 milioane de persoane infectate cronic cu HCV primeau tratament la sfârșitul anului 2019, o creștere de 10 ori față de 1 milion de persoane care primeau tratament la sfârșitul anului 2015, însă gradul de acoperire cu tratament este de doar 13% din persoanele care au nevoie de tratament3. Cauzele de răspândire a hepatitei includ expunerea percutanată la sânge (de exemplu, prin folosirea în comun a acelor, echipamente medicale slab sterilizate, răni provocate de ace de seringă în asistența medicală, tatuaje /piercinguri neigienice, transfuzii de sânge/produse din sânge, hemodializă), transplanturi și grefe de organe și țesuturi, contact sexual sau prin transmitere de la o mamă infectată la făt[2]. Aceste populații sunt vizate de protocoalele de testare existente.

Având în vedere toate acestea, pentru a găsi populațiile afectate, se pune un accent mai mare pe creșterea accesului și utilizarea testelor de depistare pentru a reduce impactul virusului, precum și pentru a asigura o mai bună gestionare a bolii pentru pacienții cu rezultate pozitive la testul HCV[3].

***

Despre Roche

Fondată în 1897 în Basel, Elveţia, drept una dintre primele companii producătoare de medicamente originale la scară industrială, Roche este acum cea mai mare companie de biotehnologie din lume şi lider mondial în diagnosticul in vitro. Compania urmăreşte excelenţa în ştiinţă pentru a descoperi şi dezvolta medicamente şi teste de diagnostic cu scopul de a îmbunătăţi şi salva vieţile oamenilor din întreaga lume. Suntem unul dintre pionierii medicinei personalizate şi dorim să continuăm să transformăm felul în care se oferă asistenţă medicală pentru a avea un impact cât mai mare. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.

Prezent pe piața românească încă din perioada interbelică, Roche își redeschide reprezentanța locală în anul 1992, urmând ca în anul 2005 grupul Roche să înființeze societatea comercială S.C. Roche România SRL care a preluat activitatea reprezentanței din București. Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă. Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro

[1] OMS. (2021). Hepatitis C factsheet. Disponibil la: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c – iulie 2021

[2] Organizația Mondială a Sănătății (2021). Global progress report on HIV, viral hepatitis and sexually transmitted infections, 2021. Accountability for the global health sector strategies 2016–2021: actions for impact. https://www.who.int/publications/i/item/9789240027077

[3] World Hepatitis Alliance (WHA), 2021. https://www.worldhepatitisday.org/