• “Când călătorești și ai diabet, este important să împachetezi medicamentele și consumabilele necesare în bagajul de mână pentru a evita orice probleme care pot fi cauzate de pierderea sau de întârzierea bagajelor. Ia în calcul folosirea unei genți care păstrează temperatura sau depozitează insulina între haine pentru a menține temperatura adecvată”, spune Gabriela Airinei, de la Asociația de diabet „Da, și eu pot”.
  • Jucătorul profesionist de volei Robert V., care are diabet de tip 1, ne împărtășește sfaturile sale de călătorie.

BUCUREȘTI, iulie 2023 – Un diagnostic de diabet nu te poate împiedica să descoperi lumea. Trebuie doar să îți cunoști specificul afecțiunii și să te gândești ce să îți împachetezi și ce să iei în considerare atunci când călătorești pentru a avea o vacanță fără griji.

Gabriela Airinei, de la Asociația de diabet „Da, și eu pot”, prima femeie din România, cu diabet de tip 1, care a făcut turul României pe bicicletă, recomandă ca primele lucruri pe care să le împachetezi să fie medicamentele și consumabilele pentru tratamentul zilnic. În acest fel, poți fi sigur că iei cu tine tot ce îți este necesar. „Pentru a nu-ți faci griji că rămâi fără insulină sau consumabile atunci când ești în străinătate, este întotdeauna o idee bună să iei o cantitate mai mare de insulină, glucagon, senzori și alte elemente esențiale”, spune Gabriela Airinei.

Împachetează întotdeauna medicamentele în bagajul de mână.

Ea a continuat: „Recomand să împachetezi tot ce îți trebuie pentru a-ți controla diabetul în bagajul de mână, nu în bagajul de cală. În acest fel, vei avea acces la medicamentul care îți poate salva viața în cazul în care bagajele se pierd sau întârzie. În prezent, există și pungi frigorifice speciale pentru păstrarea insulinei, care protejează medicamentele de fluctuațiile de temperatură. Dacă nu ai o astfel de pungă, un idee bună este să pui insulina între haine, ceea ce va ajuta la menținerea temperaturii.” spune Gabriela.

Potrivit Gabrielei, personalul de securitate al aeroportului știe în general că insulina și alte lucruri necesare pentru tratamentul diabetului pot fi luate la bord. „De obicei împachetăm tratamentul pentru diabet într-o pungă transparentă cu mini-grip, dar întotdeauna am spus personalului de securitate că există medicamente pentru diabet în pungă înainte de verificare”, a spus ea. Apoi a adăugat că unele aeroporturi ar putea avea cerințe diferite în acest sens. Pentru orice eventualitate, ați putea avea și un certificat în limba engleză eliberat de un medic pentru a fi prezentat la securitate dacă este necesar. O adeverință de la medic este uneori utilă și în hoteluri atunci când este necesar să se justifice folosirea frigiderului. „În cele mai multe cazuri poți folosi frigiderul gratuit, deoarece este o practică internațională de a ajuta persoanele cu nevoi suplimentare fără a percepe taxe”, spune Gabriela Airinei.

Păstrați o gustare la îndemână

Robert Viiber, jucător de volei la un club românesc de top, a fost diagnosticat cu diabet în clasa a III-a. Viața de sportiv profesionist implică foarte multe călătorii. Robert recunoaște că întâlnește adesea situații în care nivelul glicemiei scade în mod neașteptat în timpul unei călătorii cu avionul. De aceea, el are întotdeauna un baton de muesli sau o banană la el pentru a-și reenergiza rapid corpul atunci când este necesar. Monitorizarea nivelului glicemiei este mult mai ușoară acum decât când era copil, spune Robert, care folosește un monitor continuu de glucoză Dexcom ONE în loc să-și înțepe degetele*.

„Întotdeauna am dispozitivul pe mine și îmi spune permanent dacă ar trebui să fac ceva pentru a-mi gestiona nivelul glicemiei”, explică voleibalistul. Senzorul îi permite, de asemenea, să prezică modificări ale nivelurilor glicemiei – dispozitivul arată în timp real dacă citirile sale sunt în scădere sau în creștere. Senzorul alertează și telefonul dacă nivelul glicemiei este periculos de scăzut sau prea ridicat. Potrivit lui Robert, dispozitivul funcționează și în modul avion cu Bluetooth activat.

Când călătorești cu un senzor de glicemie, este important să știi că este sigur să treci printr-un detector de metale la punctele de control de securitate, dar este indicat să nu intri într-un scaner corporal, deoarece acest lucru ar putea dăuna dispozitivului. În acest caz, agentul de securitate ar trebui să fie informat despre existența senzorului și să fie rugat ca verificarea să se facă cu un scaner portabil.

Temperatura afectează medicamentele

Gabriela spune că nivelul glicemiei poate fi influențat de peste 42 de factori, inclusiv schimbările de fus orar și diferențele de temperatură. Ea adaugă că temperaturile extreme duc la necesitatea de a crește sau a scădea cantitatea de insulină: atât temperatura prea rece, cât și prea caldă (peste 30 de grade Celsius) duce la nevoia de a ajusta cantitatea de insulină pentru a gestiona diabetul. În plus, „Pe vreme caldă, insulina nu trebuie lăsată în mașină sau pe șezlongul de plajă, deoarece se va încălzi și își va pierde eficiența. Utilizarea în aceste condiții nu îți pune viața în pericol, dar efectul insulinei încălzite este mai mic”.

 

* Dacă alertele de glicemie și citirile date de dispozitivul Dexcom ONE nu se potrivesc cu simptomele sau așteptările, utilizați un glucometru înainte de a lua decizii privind tratamentul diabetului.

*  Pentru o listă de dispozitive compatibile, vizitați www.dexcom.com/compatibility.