Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO), cu sprijinul Roche România, a organizat astăzi masa rotundă cu tema „Importanţa programelor de screening şi rolul echipei multidisciplinare în managementul optim al cancerului de sân”, care a avut loc în Amfiteatrul Institutului Regional de Oncologie din Iași.
În cadrul dezbaterilor, medici din cadrul Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO), împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu reprezentanți ai asociaţiilor de pacienţi au discutat despre rolul echipei multidisciplinare pentru un management corect al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale. În acelaşi timp, reprezentanţii IRO au prezentat rezultatele proiectului de screening pentru cancerul de sân „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta!”, desfăşurat în Regiunile Nord-Est și Sud-Est şi au subliniat faptul că un program de screening pentru cancerul de sân, extins la nivel naţional ar ajuta la depistarea bolii în stadii incipiente, ceea ce ar crește şansele unui tratament eficient, obiectivul tratamentului în acest caz fiind vindecarea.
Ghidurile internaţionale de tratament pentru bolile oncologice prevăd că orice formă de cancer necesită să fie investigată, tratată și monitorizată de o echipă medicală formată din medici sau profesioniști cu specializări diferite. Echipa multidisciplinară este cea care ar trebui să decidă asupra schemei de intervenție terapeutică. Toate specialitățile medicale implicate sunt importante, momentul optim al fiecărei intervenții fiind stabilit împreună, în echipă.
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei în România, cu peste 12.000 cazuri noi în fiecare an[1]. În ceea ce privește cancerul de sân, specialitățile implicate în mod direct sunt: imagistica, anatomia patologică, oncologia, chirurgia, radioterapia. La acestea se adaugă psihologia, genetica medicală, nutriția, chirurgia plastică de reconstrucție, kinetoterapia.
„În primul rând, echipa multidisciplinară are în mijloc pacientul, drept principala preocupare a tuturor specialităţilor implicate. În cadrul acestor întâlniri discutăm şi stabilim împreună planul de tratament pentru fiecare caz în parte. Traseul pacientei cu cancer de sân include, după confirmarea anatomopatologică a neoplasmului mamar prin biopsie, consultul oncologic, chirurgical și ulterior cel de radioterapie. Practic, echipa multidisciplinară asigură un management optim al cazurilor, conform ghidurilor internaționale, iar echipa de la Institutul Regional de Oncologie poate asigura îngrijiri medicale de înaltă calitate pe întreg traseul pacientei, prin specialităţile implicate.”, a afirmat Șef lucrări Dr. Simona Volovăţ, medic primar – oncologie, Institutul Regional de Oncologie Iași.
Cu toate acestea, în lipsa unui program de screening la nivel naţional, medicul de familie este cel care de cele mai multe ori vine prima dată în contact cu femeia cu formațiune tumorală la sân, de obicei depistată prin autopalpare.
În 2019, doar 9 % dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani au declarat că și-au făcut o mamografie în ultimii doi ani – cea mai scăzută rată din țările UE. Se observă mari disparități socio-economice în ratele de screening pentru cancerul de sân: rata de participare la screening este mai mare în rândul femeilor cu venituri mari (17 %) față de cele cu venituri mici (4 %), din zone urbane (9 %) față de cele care trăiesc în zone rurale (4 %)[2].
Proiectul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”[3]
Institutul Regional de Oncologie Iași, în parteneriat cu Fundația Enable, implementează proiectul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Proiectul are ca obiectiv testarea a 30.000 de femei, cu vârsta între 50 și 69 ani, din Regiunile Nord-Est și Sud-Est. Programul se adresează tuturor femeilor, indiferent dacă sunt asigurate sau neasigurate.
Pentru a beneficia de mamografie digitală gratuită, femeile trebuie să se prezinte doar cu buletinul (în original și copie) și să respecte următoarele criterii pentru a beneficia de mamografie digitală gratuită:
- vârsta între 50 și 69 de ani;
- fără diagnostic confirmat de cancer mamar;
- fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
- nu sunt însărcinate sau nu alăptează;
- nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni;
- au domiciliul în unul din cele 12 județe vizate de proiect.
Acest proiect are ca scop promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistența medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de san, pentru 30.000 de femei, din care minim 16.000 femei aparținând grupurilor vulnerabile din Regiunea NE și SE, pe o perioadă de 42 de luni.
„Prin activitățile și obiectivele proiectului ne dorim să asigurăm accesul femeilor din grupurile vulnerabile la depistare precoce pentru a îmbunătăţi rata de diagnostic a cazurilor de cancer mamar, a încuraja tratamentul corect şi la timp şi a îmbunătăți capacitatea sistemului medical de a combate şi controla cancerul. Până în luna august 2023 am realizat 18.249 de mamografii, mai bine de jumătate fiind realizate la Unitatea mobilă de screening, care a străbătut 102 localități, mai ales din mediul rural din cele 12 județe vizate de proiect. Din cele 247 de doamne care au avut recomandare de puncție, 154 au acceptat invitația de a continua investigațiile, iar 114 au fost confirmate cu cancer mamar. Rezultatele înregistrate de acest proiect ne arată că este nevoie de continuitate în screeningul cancerului de sân, necesar pentru a asigura accesul crescut al tuturor femeilor din România din grupul ţintă la servicii de depistare precoce”, a declarat Mirela Cimpoi, Coordonator expert consiliere și informare program screening, Institutul Regional de Oncologie Iași.
Informații despre screening-ul pentru cancer de sân
Ce este screeningul cancerului de sân?
Screening-ul cancerului de sân reprezintă testarea periodică la intervale regulate a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (50-69 de ani) pentru a detecta prezența cancerului. Deși screeningul cancerului de sân nu poate preveni apariția acestuia, poate ajuta la depistarea precoce a bolii și astfel este mai ușor de tratat. Metoda de screening în cadrul proiectului ONCOFEM constă în mamografie.
În România, screeningul mamografic se recomandă a fi efectuat între 50 și 69 de ani, iar în cazul în care rezultatul este negativ se recomandă repetarea acestuia la 2 ani.
Ce este mamografia
Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. Cu ajutorul razelor X medii, medicii investighează interiorul organismului femeilor și pot pune diagnosticul în cazul unui traumatism sau a unei boli.
În timpul unei mamografii, disconfortul femeilor, în cele mai multe cazuri, este minim. Unele femei cu sâni sensibili pot avea un grad mai mare de disconfort.
Tehnicianul va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și-l va comprima ușor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimea acestuia, pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul.navigator
Aici puteți găsi mai multe detalii despre programul de screening ONCOFEM desfăşurat de către Institutul Regional de Oncologie Iași.
***
Despre Roche
Fondată în 1897 în Basel, Elveţia, drept una dintre primele companii producătoare de medicamente originale la scară industrială, Roche este acum cea mai mare companie de biotehnologie din lume şi lider mondial în diagnosticul in vitro. Compania urmăreşte excelenţa în ştiinţă pentru a descoperi şi dezvolta medicamente şi teste de diagnostic cu scopul de a îmbunătăţi şi salva vieţile oamenilor de pe tot globul. Suntem unul dintre pionierii medicinei personalizate şi ne dorim să continuăm să transformăm felul în care se administrează îngrijirile în sănătate, pentru un impact cât mai mare. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.
Prezent pe piața românească încă din perioada interbelica, Roche își redeschide reprezentanța locală în anul 1992, urmînd ca în anul 2005, grupul Roche să înființeze societatea comercială S.C. Roche România SRL care a preluat activitatea reprezentanței din București. Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă.
Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro
Departamentul de Comunicare al Roche România: andrei.vlad@roche.com, 0728292664.
[1] OECD (2023), Profil de țară privind cancerul: România 2023, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/20726aa6-ro.
[2] OECD (2023), Profil de țară privind cancerul: România 2023, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/20726aa6-ro.
[3]Institutul regional de Oncologie Iaşi (IRO), https://www.iroiasi.ro/proiecte-eu/evenimente-oncofem