Dacă aveți grijă de crăciunițele dumneavoastră, puteți să vă bucurați de ele și de atmosfera primitoare pe care o creează în casă pentru multe luni. Florile lor minunate, sau mai bine spus bracteele lor, căci acesta este termenul corect pentru frunzele lor colorate, vin în multe forme, mărimi și culori și înveselesc orice cameră în zilele reci și întunecoase de toamnă și iarnă. Experții de la Crăciunițe pentru Europa (Stars for Europe) știu ce sfaturi să vă ofere ca să aveți crăciunițe sănătoase, puternice și cu culori aprinse până după Anul Nou. 

Cumpărați plantele cu cea mai mare speranță de creștere

Crăciunițele sălbatice provin din Mexic. În climatul tropical al acestei țări din America Centrală, plantele devin arbuști înalți de metri întregi. De aceea, și în forma lor cultivată, crăciunițele mențin această preferință pentru lumină și căldură. Întunericul, curentul și frigul sunt teribile pentru crăciunițe. Așa că, atunci când mergeți să cumpărați planta, aveți grijă ca aceasta să se afle într-un mediu potrivit. Crăciunițele puse într-un colț întunecat al magazinului, lângă o intrare care produce curent sau aflate afară în temperaturi sub 15°C, de cele mai multe ori își pierd frunzele în câteva zile și mor la scurt timp după ce au fost cumparate. Puteți să recunoașteți o crăciuniță sănătoasă și cu multe șanse la o viață lungă după frunzele viguroase și dense, fără semne de deteriorare și după mugurii galben-verzui în centrul bracteelor colorate. Solul nu ar trebui să fie nici uscat, nici îmbibat de apă. Experții de la Crăciunițe pentru Europa descurajează de asemenea și cumpărarea plantelor pe care a fost pus sclipici. Pe cât de frumoasă ar putea să fie sclipirea lor, nu le face bine crăciunițelor și nici mediului înconjurător. 

Împachetați-o și mergeți acasă rapid

După ce o cumpărați, împachetați-vă crăciunița bine și duceți-o acasă rapid. Magazinele specializate, precum cele de grădinărit și florăriile, oferă în general ambalaje gratuite ca să vă protejați plantele pe timpul transportului. Dacă temperatura de afară este sub 15°C, ar trebui să luați neapărat această măsură de protecție. Chiar și la temperaturi mai ridicate ar fi indicat să vă ambalați crăciunița ca să o feriți de curent. 

Cu cât mai multe straturi de hârtie puneți în jurul plantei, cu atât o să fie mai protejată de frig. La temperaturi de sub 0°C împachetați și ghiveciul, căci nici măcar solul nu va putea proteja rădăcinile sensibile. Dacă transportați crăciunița cu mașina, evitați opririle lungi în zilele geroase. Fără încălzire, devine foarte rapid frig în mașină și chiar și plantele foarte bine împachetate nu vor supraviețui pentru foarte mult timp.

Încet, încet obișnuiți planta cu noua temperatură

Când ajungeți acasă, scoateți rapid ambalajul de pe plantă. Ca să faceți tranziția de la frig la căldură cât mai puțin stresantă pentru crăciunița dumneavoastră, cel mai bine este să nu o mutați imediat într-o cameră caldă. Într-o cameră mai răcoroasă, dar luminoasă, precum bucătăria, planta se poate aclimatiza fără probleme. După câteva ore puteți să o mutați în locul final.

Alegeți un loc potrivit

Locul perfect pentru crăciunița dumneavoastră este luminos, cald și protejat de curent și schimbări mari de temperatură. De exemplu, un loc chiar lângă ușa de la intrare nu este prielnic. Temperatura ideală a camerei este între 15-22°C. În principiu, nu este nimic greșit în a vă așeza planta lângă o fereastră bine izolată. Totuși, este important să o mutați într-un loc protejat atunci când aerisiți camera, ca să nu sufere din cauza curentului. Dacă o puneți pe blatul ferestrei, o farfurioară o să protejeze crăciunița de la „a nu răci”. Crăciunițelor le place să fie cald, dar nu extrem de cald. Un loc chiar lângă calorifer sau aragaz nu e ideal, pentru că ele încep să își piardă foarte ușor frunzele la temperaturi excesive. Cu cât este mai cald, cu atât are nevoie planta de mai multă apă.

Udați planta moderat în mod regulat

Crăciunițele pot tolera o ușoară uscăciune mai bine decât prea multă umezeală. Ar trebui să udați planta doar când suprafața solului s-a uscat. Mijlocul rădăcinii nu ar trebui să se usuce niciodată. Este imposibil să ai un răspuns definitiv legat de cât de des trebuie udată planta. Sunt mulți factori care pot influența acest lucru precum temperatura ambientală, umiditatea și mărimea ghiveciului. Mini-crăciunițele, în ghivece de 6 cm, au nevoie de apă mai des decât plantele în ghivece de 12-13 cm, deoarece solul are un volum mai mic.

 

Craciunitele pot fi udate de deasupra, de dedesubt sau prin imersiune. Ideal ar fi să folosiți apă la temperatura camerei. Când udați planta de deasupra, folosiți cantități mici de apă o dată la 2-3 zile până ce rădăcinile devin uniform umede fără a fi îmbibate de apă. Când udați planta de dedesubt, turnați apa în farfurioară. Solul o să absoarbă atâta apă cât are nevoie crăciunița. Continuați să adăugați apă până ce rădăcinile sunt ude și rămâne apă în farfurioară. Când doriți să udați planta prin imersiune, scufundați complet solul plantei când este aproape uscat, până nu mai ies bule de aer. După aceea, ridicați rapid crăciunița, lăsați-o la scurs și puneți-o înapoi în ghiveci. Faceți acest lucru o dată pe săptămână. La toate cele trei metode este important să eliminați excesul de apă la nu mai mult de 15 minute după ce ați udat planta ca să evitați saturarea cu apă și deteriorarea rădăcinii. 

 

Urmați aceste sfaturi și o să vă bucurați de crăciunițe colorate și după Anul Nou. Pentru mai multe informații și o mulțime de idei de decorațiuni cu crăciunițe, vizitați https://starsforeurope.com/ro/ .

 

Stars for Europe (Crăciunițe pentru Europa)

Stars for Europe este o inițiativă de marketing a crescătorilor europeni de crăciunițe Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants and Syngenta Flowers. Inițiativa a fost fondată în 2000 cu scopul de a promova și asigura vânzările de crăciunițe pe termen lung. Campania este acum activă în 22 de țări. Din 2021 până în 2024, activitățile de marketing vor fi suportate de UE, ca parte a campaniei Stars for Europe, în 7 țări: Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia și Spania.

Reproducerea textului este permisă cu condiția creditării imaginilor „Stars for Europe” sau „Crăciunițe pentru Europa”. Vă rugăm să ne dați o copie după materialul realizat.