Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice, sau TSNMO, este o afecţiune autoimună, cronică, rară şi debilitantă a Sistemului Nervos Central. Aceasta se manifestă în principal prin afectarea nervilor optici şi a măduvei spinării.

Boala este întâlnită cel mai des la femei cu vârsta între 30 şi 40 de ani şi afectează până la 10.000 de persoane în Europa şi peste 200.000 de oameni la nivel global,. În România nu există statistici oficiale cu privire la prevalența acestei boli.

Pacienţii din România care suferă de această boală au acum acces la o terapie inovatoare pentru tratamentul specific. Această terapie este singurul tratament rambursat în România pentru această maladie, cu administrare subcutanată la fiecare patru săptămâni, ceea ce oferă posibilitatea efectuării tratamentului în clinici apropiate de domiciliul pacienţilor.

Tratamentul este dezvoltat de compania Roche şi este disponibil pacienţilor în regim compensat integral. Terapia este indicată pentru tratamentul tulburărilor din spectrul neuromielitei optice (TSNMO) la pacienţi adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani care sunt seropozitivi la anticorpii anti-aquaporina 4 IgG (AQP4-IgG). 

Cauza exactă a acestei boli rămâne necunoscută.  Interleukina 6 (IL-6), o proteină produsă de multe tipuri de celule imune şi care are rol de transmitere a semnalelor în corpul nostru, este considerată un factor cheie în declanşarea acestei boli. Deoarece Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice este o boală progresivă, cu episoade de acutizare (recăderi), simptomele se acumulează și se agravează în timp, astfel încât la 5 ani după diagnostic, peste jumătate dintre pacienţi îşi vor pierde vederea sau vor fi nevoiţi să folosească un scaun cu rotile. Mai mult, până la 30%  dintre pacienţii cu această boală sunt diagnosticaţi greşit cu scleroză multiplă, din cauza manifestărilor similare incipiente ale celor două boli. 

“Până recent, pacienţii care sufereau de Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice nu aveau parte de un tratament specific pentru această boală. Acum că avem acces la tratament, este deosebit de important ca persoanele care suferă de această boală să înceapă tratamentul cât mai repede după diagnosticarea sau debutul bolii, pentru a preveni severitatea recăderilor şi a preveni acumularea de leziuni neurologice. Educaţia medicală a pacienţilor cu privire la simptomele bolii poate fi un ajutor important pentru a diagnostica această boală cât mai rapid”, a declarat Dr. Romana Homorodean, medic primar neurologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

***

Despre Roche

Fondată în 1897 în Basel, Elveţia, drept una dintre primele companii producătoare de medicamente originale la scară industrială, Roche a devenit cea mai mare companie de biotehnologie din lume şi lider mondial în diagnosticul in vitro. Compania urmăreşte excelenţa în ştiinţă pentru a descoperi şi dezvolta medicamente şi teste de diagnostic cu scopul de a îmbunătăţi şi salva vieţile oamenilor de pe tot globul. Suntem unul dintre pionierii medicinei personalizate şi ne dorim să continuăm să transformăm felul în care furnizată asistența medicală, pentru a avea un impact și mai mare. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.  

Recunoscând efortul nostru de a urmări o perspectivă pe termen lung în tot ceea ce facem, Roche a fost desemnată una dintre cele mai sustenabile companii din industria farmaceutică de către Dow Jones Sustainability Indices pentru al cincisprezecelea an consecutiv. Această distincție reflectă, de asemenea, eforturile noastre de a îmbunătăți accesul la asistență medicală împreună cu partenerii locali din fiecare țară în care lucrăm.

Genentech, în Statele Unite, este un membru deținut în totalitate al grupului Roche. Roche este acționarul majoritar al Chugai Pharmaceutical, Japonia.

Prezent pe piața românească încă din perioada interbelica, Roche își redeschide reprezentanța locală în anul 1992, urmînd ca în anul 2005, grupul Roche să înființeze societatea comercială S.C. Roche România SRL care a preluat activitatea reprezentanței din București. Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă. Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro