Un studiu identifică breşele care trebuie închise pentru a asigura atingerea valorilor ţintă ale tensiunii arteriale de cât mai mulţi pacienţi
Rezultatele arată că o mare parte dintre medici supraestimează proporţia pacienţilor hipertensivi la care sunt atinse obiectivele terapeutice.
Un studiu publicat recent a evidenţiat breşe îngrijorătoare între managementul recomandat al hipertensiunii arteriale şi cel din practica curentă şi de asemenea date importante asupra percepţiei medicilor de medicină generală versus realitatea managementului curent al hipertensiunii.
Studiul Close the Gap a demonstrat că medicii tind să supraestimeze procentul de pacienţi care ating valorile ţintă ale tensiunii arteriale. Mai mult de jumătate dintre medicii care au participat cred că 70% dintre pacienţii lor hipertensivi se află la nivelul ţintă al tensiunii arteriale1, în timp ce datele epidemiologice arată că la nivelul întregului glob doar 30-50% dintre pacienţii hipertensivi se găsesc la aceste valori2.
Rezultatele demonstrează că marea majoritate a medicilor (96%) au recunoscut că hipertensiunea este una dintre cele mai importante afecţiuni cardio-vasculare şi cunosc valorile ţintă ale tensiunii arteriale recomandate pentru pacienţii hipertensivi (140/90mmHg)7; totuşi, studiul a scos în evidenţă că mai mult de 40% dintre medici se mulţumesc să reducă valorile tensiunii arteriale ale pacienţilor numai până la un „nivel acceptabil”, în loc să atingă pe deplin obiectivul terapeutic recomandat1.
Examinând părerile medicilor asupra opţiunilor terapeutice, studiul a demonstrat că medicii consideră că terapia combinată ar determina atingerea valorilor ţintă de către un număr mai mare dintre pacienţii lor, 71% indicând că ar oferi pacienţilor tratamente combinate dacă aceştia nu ar atinge obiectivele terapeutice prin monoterapie1. Totuşi, studii recente arată că mai puţin de 20% dintre pacienţii care nu sunt controlaţi prin monoterapie sunt trecuţi pe un tratament combinat în timpul vizitelor de urmărire3,4.
La momentul actual, circa 50-70% din miliardul de locuitori cu tensiune arterială crescută de la nivelul întregului glob rămân deasupra nivelului ţintă de 140/90mmHg, aceştia prezentând un risc mai mare de boală coronariană, insuficienţă cardiacă, afecţiuni vasculare şi renale2,5. Pentru fiecare creştere cu 20/10mmHg a tensiunii arteriale peste 140/90mmHg, riscul de deces prin afecţiuni cardio-vasculare se dublează6.
“Studiul Close The Gap a identificat situaţii cheie în care managementul curent al hipertensiunii arteriale diferă de recomandările ghidurilor internaţionale” a declarat Dr. Peter Bramlage, de la Institutul de Farmacologie Clinică din Dresda, Germania. “Hipertensiunea este o afecţiune extrem de complexă şi foarte dificil de tratat, şi acest studiu subliniază necesitatea unui parteneriat mai eficient între pacienţi şi medici, pentru a face ca mai mulţi pacienţi hipertensivi să îşi atingă obiectivul terapeutic”, a adăugat acesta.
Studiul Close the Gap a fost întreprins ca parte a campaniei „i-Control to Goal”. Această campanie reprezintă o iniţiativă comună pentru a reduce problemele determinate de hipertensiune, condusă de către Liga Internaţională pentru Hipertensiune Arterială (World Hypertension League), în colaborare cu sanofi-aventis.
– SFÂRŞIT –
NOTE PENTRU EDITORI
Hipertensiunea
Pentru pacienţii cu hipertensiune care suferă de alte afecţiuni (de ex. diabet), valoarea ţintă a tensiunii arteriale ar putea fi mai mică de 140/90mmHg, şi mai mică de 130/80 mmHg pentru pacienţii diabetici. Pacienţii ar trebui să discute valoarea ţintă individuală a tensiunii lor arteriale împreună cu medicul lor.
Despre studiul Close The Gap
1.259 medici de medicină generală din 17 ţări au fost intervievaţi telefonic în decembrie 2006. Studiul a fost efectuat de către compania Ipsos Ltd şi a fost susţinut de către Liga Internaţională pentru Hipertensiune Arterială. Studiul a fost sponsorizat de către compania sanofi-aventis şi a fost publicat în revista Current Medical Research and Opinion®..
Despre Liga Internaţională pentru Hipertensiune Arterială
Liga Internaţională pentru Hipertensiune Arterială (World Hypertension League, WHL) urmăreşte progresele în prevenţia şi controlul hipertensiunii prin eforturi comune ale tuturor ligilor şi societăţilor naţionale. După mai mult de 15 ani de realizări, WHL doreşte să promoveze schimburile de informaţii între organizaţiile sale membre şi oferă metode şi programe cu posibilităţi de aplicare internaţională pentru controlul hipertensiunii.
Despre sanofi-aventis
Sanofi-aventis este una dintre companiile farmaceutice de prim rang din lume. Fiind susţinută de o organizaţie de cercetare şi dezvoltare de talie mondială, sanofi-aventis a atins poziţii de vârf în şapte arii terapeutice majore: cardio-vascular, tromboză, oncologie, afecţiuni metabolice, sistem nervos central, medicină internă şi vaccinuri. Sanofi-aventis este înregistrată în Paris (EURONEXT : SAN) şi New York (NYSE:SNY).
Bibliografie:
1. Bramlage P, et all, Current Medical Research and opinion : 2007, Vol 23 N°4, 783-791
2. Wolf-Maier K et al. Hypertension. 2004;43:10-17.
3. Oliveria S, et al, Arch Intern Med. 2002; 162:413-420.
4. Okonofua, et al, Hypertension. 2006; 47:345-151
5. Kearney PM, Whelton M, Reynolds K, et al. Lancet. 2005; 365(9455):217-23.
6. Lewington S, Clarke R, Qizilbash N, et al. Age-specific relevance of usual blood pressure to vascular mortality. Lancet. 2002;360:1903-1913.
7. European Society of Hypertension-European Society of Cardiology Guidelines for the management of arterial hypertension, Journal of Hypertension, 2003;21:1011-1053
22 mai 2007