În perioada 15-20 octombrie, Liga contra Reumatismului, Asociaţia Pacienţilor cu Osteoporoză din România şi sanofi-aventis desfăşoară campania “Învinge fractura: cunoaşte şi redu riscul de osteoporoză”
Demarată cu ocazia Zilei Internaţionale a Osteoporozei (20 octombrie), campania “Învinge fractura: cunoaşte şi redu riscul de osteoporoză” îşi propune să convingă cât mai multe persoane să îşi determine riscul personal de fractură osteoporotică şi să acţioneze în sensul diminuării acestui risc.
În cadrul campaniei se va lansa un nou chestionar de un minut pentru riscul de osteoporoză elaborat de IOF (International Osteoporosis Foundation), doamnele peste 50 de ani îşi pot determina gratuit densitatea osoasă prin ultrasonografie şi vor fi puse la dispoziţia publicului larg broşuri de informare despre osteoporoză. Chestionarul IOF durează un minut şi evaluează riscul de osteoporoză al persoanelor.
Astfel, în perioada 15-20 octombrie, persoanele doritoare pot să îşi facă gratuit testul IOF şi, în plus, persoanele de sex feminin, au posibilitatea să îşi măsoare densitatea minerală osoasă prin ultrasonografie cu un Osteodensimetru. În Bucureşti (farmaciile Atena, i Farm 2, i Farm 3, 2Na), în Iaşi (farmaciile Sfânta Parascheva şi Longavit), în Bacău (farmaciile Ramosfarm şi Medica 1), în Braşov (Sensiblu I), în Ploieşti (Sensiblu Kaufland), în Constanţa (Hepites Plus), în Timişoara (farrmacia Valeriana), în Craiova (farmacia 3F Central), în Cluj-Napoca (farmacia Chamomilla) şi în Târgu Mureş (farmacia Royal Farm), cei care doresc să îşi facă acest teste găsesc personal specializat şi informaţii suplimentare despre osteoporoză, dar şi cum pot să reducă riscurile acestei boli.
Prin desfăşurarea acestei campanii se urmăreşte informarea persoanelor în ceea ce priveşte osteoporoza şi convingerea acestora că protecţia împotriva fracturilor este foarte importantă pentru a preveni riscuriile şi complicaţiile fracturilor.
Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin reducerea densităţii şi calităţii osului, ceea ce predispune la un risc crescut de fracturi
Osteoporoza sau “topirea ţesutului osos” apare când echilibrul dintre formarea şi distrugerea osoasă este perturbat. Din păcate, pierderea de os este progresivă şi lipsită de simptome. Cel mai frecvent nu există nici un simptom până la apariţia primei fracturi. În plus, osteoporoza nu este diagnosticată la timp, de aceea este posibilă apariţia fracturilor osoase în absenţa traumatismelor exterioare sau la eforturi minime precum ridicarea unui obiect greu sau la o tuse puternică. Părţile scheletului care sunt deosebit de vulnerabile la osteoporoză sunt vertebrele, şoldul, colul femural şi încheietura mâinii. Frecvenţa acestor fracturi, mai ales la şold şi la coloana vertebrală, creşte o dată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi. Fracturile de şold şi cele vertebrale trebuie tratate foarte serios. De exemplu, o fractură de şold necesită frecvent intervenţie chirurgicală şi poate duce la pierdererea capacităţii de autoîngrijire, chiar şi la moarte. De asemenea, fracturile vertebrale, care de multe ori sunt asimptomice, pot avea şi ele consecinţe serioase, cum ar fi: dureri intense de spate, deformări ale coloanei şi scăderea în înălţime.
Astfel, această boală trebuie tratată cu maximă atenţie deoarece după apariţia primei fracturi, pacientul poate suferi “fracturi în cascadă” în primele şase luni. Vestea bună este că acum osteoporoza este o afecţiune tratabilă şi, cu o combinaţie de modificări ale stilului de viaţă şi tratament medicamentos corespunzător, multe fracturi pot fi evitate.
Consecinţele osteoporozei sunt extrem de mari atât pentru pacient, cât şi pentru societate
Statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare:
După 50 de ani, aproximativ o femeie din trei şi un bărbat din şapte trebuie să se aştepte la apariţia unei fracturi cauzată de osteoporoză.
Una din şase femei va suferi de-a lungul vieţii o fractură de şold.
Una din cinci persoane vârstnice cu fractură de şold moare în primul an de la producerea fracturii.
Una din trei paciente nu sunt capabile să se îngrijească singure după un an de la producerea fracturii de şold.
Osteoporoza poate avea multiple cauze
De la vârsta de 35 de ani, distrugerea osoasă este mai mare decât formarea osoasă. Acestui dezechilibru i se adaugă şi alţi factori diverşi fie că vorbim de cei non-modificabili sau de cei care ţin de stilul de viaţă. Printre factorii non-modificabili amintim de: sexul feminin, vârsta avansată, istoric personal şi/sau familial de fracturi. Pe de altă parte, factorii modificabili, care pot preveni facturi osteoporotice sunt: dieta săracă în calciu, deficienţă de vitamina D (expunere insuficientă la soare), fumatul, consumul excesiv de alcool şi inactivitatea fizică. Pentru a trata osteoporoza, trebuie luate măsuri nemedicamentoase şi urmat un tratament eficient. Activitatea fizică, consumarea alimentelor care au calciu şi vitamina D pot reduce riscul de osteoporoză.
Tratamentul
În osteoporoză, principala şi cea mai gravă complicaţie este fractura. Un tratament eficient ar trebui să prevină atât fracturile de la nivelul coloanei vertebrale, cât şi pe cele nevretebrale (mai ales de la nivelul şoldului). Alte caracteristici ale unui tratament bun sunt: să acţioneze cât mai rapid (să asigure protecţie împotriva producerii fracturilor după cât mai puţine luni de tratament) şi să aibă o modalitate de administrare cât mai facilă (uşor de ţinut minte, mai ales că este vorba de persoane în vârstă).
În afara modificarii stilului de viaţă, medicii pot recomanda terapie medicamentoasă dacă osteoporoza este diagnosticată cu certitudine. În prezent există opţiuni terapeutice eficiente despre care s-a demonstrat că pot acţiona rapid (în mai puţin de un an), reducînd riscul de fracturi la toate nivelurile (atât la nivel vertebral, cât şi mai ales la nivelul şoldului).
Tratamentele actuale valabile sunt bisfosfonaţii, dintre care cei mai folosiţi sunt risedronatul şi alendronatul. Un studiu recent (REAL) de comparare directă a acestor două tratamente arată că în cazul Actonel (risedronat) sunt cu 43% mai puţine fracturi de şold după un an, comparativ cu alendronatul.
În urma unui
studiu de preferinţă al pacientelor, acestea preferă un bisfosfonat administrat o dată pe săptămână, cu eficacitate dovedită contra fracturilor la nivelul coloanei vertebrale şi a şoldului, faţă de un regim cu administrare doar o dată pe lună care are eficacitate dovedită doar contra fracturilor vertebrale.
Despre sanofi-aventis :
Sanofi-aventis, una din cele mai mari companii multinaţionale preocupată de descoperirea, dezvoltarea şi promovarea de soluţii terapeutice pentru îmbunătăţirea vieţii tuturor. Grupul este listat la bursa din Paris (EURONEXT: SAN) şi din New York (NYSE: SNY). Grupul este prezent în mai mult de 100 de ţări. Este nr.1 în industria farmaceutică din Europa şi prezintă o creştere accelerată în numeroase ţări. Sanofi-aventis are un portofoliu ce cuprinde o gamă largă de vaccinuri şi medicamente inovatoare, în mod particular în ariile sale de excelenţă şi expertiză din domeniul trombozei, diabetului, bolilor cardiovasculare, oncologiei, afecţiunilor sistemului nervos central, vaccinurilor şi medicinei interne.
15 octombrie 2007