14 noiembrie 2007 – Ziua mondială a diabetului. Anul copilului

În întreaga lume, pe 14 noiembrie se serbează, în fiecare an, începînd cu 1991, Ziua mondială a diabetului. Pentru prima dată însă, Naţiunile Unite vor avea, ca zi proprie, începînd cu 14 noiembrie 2007, aceeaşi zi, tocmai pentru a face mai vizibilă această afecţiune, ce creşte epidemic, de la o perioadă la alta, depăşind orice previziune. Dacă în acest an sunt înregistraţi 246 de milioane de pacienţi cu diabet, se previzionează pentru 2025 un număr de 380 de milioane.

În acest an, ziua este dedicată copiilor şi tinerilor cu diabet şi are ca deviză “Nici un copil nu ar trebui să moară de diabet”.
Manifestările organizate în această zi au ca scop principal conştientizarea întregii populaţii de a porni lupta împotriva principalilor factori de risc ai diabetului, unul dintre cei mai de temut fiind obezitatea, care duce la apariţia diabetului de tip 2, inclusiv la copii şi tineri.

Până de curând, diabetul de tip 2 la copil, care se asociază cu obezitate în 80-90% dintre cazuri, era o raritate. Acum, odată cu creşterea obezităţii şi la copil creşte alarmant numărul de copii şi tineri cu diabet.

„Promovînd un stil de viaţă sănătos putem opri aceată pandemie, care a cuprins şi România” susţine conf. dr. Maria Moţa.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, sanofi-aventis va sprijini în România, în principalele centre de diabet, determinări gratuite de glicemii.

În Bucureşti, pe 14 noiembrie, începînd cu ora 10.00 în parcul Tineretului se va organiza un marş al pacienţilor, organizat de Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N.C. Paulescu” din Bucureşti, Asociaţia Diabeticilor din România cu sprijinul sanofi-aventis. De asemenea, în Parcul Tineretului se vor face determinări gratuite de glicemie.
În Craiova, Centrul Clinic de Diabet Nutriţie Boli Metabolice Dolj, împreună cu Asociaţia Diabeticilor Dolj şi Primăria Craiova vor organiza un alt marş (“246 de paşi Craiova”) ce doreşte să susţină ideea mişcării – ca principală metodă de luptă împotriva diabetului, obezităţii şi nu numai. De asemenea, în Craiova, vor fi 2 puncte de recoltare gratuită, cu teste rapide, a glicemiei: unul în Spitalul Clinic judeţean de urgenţă Craiova, altul în Piaţa Mihai Viteazu. În plus, clădirea Primăriei şi Fântânile din centrul oraşului vor fi iluminate în bleu (culoarea acestei zile), în cursul serii de 14.11.2007, aşa cum o serie de alte obiective mondiale de mare valoare vor fi colorate: London Eye and Shell Tower, London, UK; Jet d'eau fountain, Geneva; Fountain in Bermuda;  Sears Tower, Chicago, USA; Brussels City Hall, Belgium;  Niagara Falls, Canadian side;  Cardiff City Hall, Wales, UK;  Sydney Opera House, Australia etc.

Sanofi-aventis este unul din liderii mondiali în industria farmaceutică, ocupând locul întâi în Europa. Susţinută de o organizaţie de cercetare şi dezvoltare de renume mondial, sanofi-aventis a câştigat teren în şapte sectoare terapeutice majore: cardiovascular, tromboză, oncologie, tulburări metabolice, sistem nervos central, medicină internă şi vaccinuri. sanofi-aventis este înregistrată la bursa din Paris (EURONEXT: SAN) şi din New York (NYSE: SNY).

 

13 noiembrie 2007