Aterotromboza este o boala vasculara care afecteaza arterele, parte vitala a organismului nostru.

Aterotromboza este o boala vasculara care afecteaza arterele, parte vitala a organismului nostru.
În perioada 21-22 martie 2008, va avea loc la Bucureşti cea dea 8-a Conferintă Natională de Aterotromboză, organizată la initiativa grupului farmaceutic sanofi aventis România, unul dintre liderii mondiali în lupta împotriva trombozei. În spatele acestui renume se regăseşte o permanentă preocupare pentru cercetare şi pentru educatie medicală, în lupta împotriva trombozei.
Manifestarea se bucură de suportul ştiintific de elită al Societătii Române de Cardiologie şi al Asociatiei Nationale Române de Stroke (accident vascular cerebral) din România. Conferinta va fi prezidată de către Acad. Prof. Dr. C. Popa, membru al Academiei Române şi Prof. Dr. E. Apetrei, membru al Academiei de Ştiinte Medicale.
Aterotromboza este o boală silentioasă, care adesea rămâne neobservată, se dezvoltă încet de-a lungul timpului şi poate afecta toate arterele, în special arterele coronare, carotide şi arterele periferice. Boala rămâne asimptomatică pentru a perioadă lungă de timp şi progresează, primele semne apar la vârsta de 40-50 ani sau mai devreme, când obstructia arterelor devine critică (70-80%) şi celulele organismului încep să piardă oxigen.
Aterotromboza şi consecintele ei sunt pricipalele cauze de invaliditate şi mortalitate chiar şi în tările dezvoltate.
În toată lumea, 17 milioane de oameni suferă de aterotromboză. În fiecare an, în Europa şi în SUA, 10 milioane de oameni suferă de un infarct acut de miocard, 1,2 milioane de oameni suferă de un accident vascular cerebral şi 16,8 milioane de oameni suferă de semne de boală arterială periferică.
Rata mortalitătii este foarte înaltă la pacientii care au semne sau simptome asociate aterotrombozei. După 1 an, rata mortalitătii este estimată la 31% după un accident vascular-cerebral ischemic şi între 27% şi 44% după un infarct acut de miocard.
Tratamentul aterotrombozei presupune în primul rând prevenirea factorilor de risc (oprirea fumatului, desfăşurarea unei activităti fizice regulate, dieta sănătoasă). Atunci când dieta şi modificarea stilului de viată nu sunt suficiente, tratamentul medical se impune. Agentii antiplachetari joacă un rol important în preventia aterotrombozei.
În ultimii 30 ani, multumită progresului în preventia şi tratamentul bolilor cardiovasculare, rata mortalitătii asociată accidentului vascular cerebral si infarctului acut de miocard, s-a înjumătătit în tările industrializate.
Plavix® (clopidogrel) este singurul agent antiplachetar care are indicatie în toate manifestările bolii aterotrombotice (accident vascular cerebral, infarct acut de miocard şi boală arterială periferică) pentru preventia pe termen lung a evenimentelor legate de aterotromboză.
Plavix® (clopidogrel) este unul dintre cele mai studiate medicamente cardiovasculare din întreaga lume, cu peste 100,000 pacienti incluşi în diverse studii clinice. În decursul a peste 10 ani, 70 de milioane de pacienti au fost tratati cu Plavix® (clopidogrel), în peste 112 tări.

Despre sanofi aventis
Sanofi aventis, companie farmaceutică de vârf la nivel mondial, descoperă, elaborează şi distribuie solutii terapeutice pentru îmbunătătirea vietilor tuturor oamenilor. Sanofi aventis este înregistrată în Paris (EURONEXT PARIS: SAN) şi New York (NYSE: SNY).

 

21-22 martie 2008