Compania Johnson & Johnson, prin divizia sa medicala Janssen Cilag, lanseaza astazi in Romania PREZISTA  – un nou medicament pentru tratamentul SIDA

Descriere
PREZISTA (darunavir) este un inhibitor de proteaza (IP), care, administrat concomitent cu 100 mg ritonavir, este indicat în asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV 1) la pacienţii adulţi multiexperimentaţi, care au prezentat eşec la mai mult de un regim terapeutic conţinând un inhibitor de protează (IP).
Studiile clinice au demonstrat ca PREZISTA a redus semnificativ incarcatura virala si a dus la cresterea celulelor CD4 la pacientii multi-experimentati, pentru care optiunile terapeutice erau foarte limitate.

Informatii de acreditare
PREZISTA a fost aprobat si a primit autorizatie de comercializare in Romania in februarie 2007. Din iulie 2008, PREZISTA este pe lista medicamentelor care se elibereaza prin programul HIV/SIDA si poate fi prescris de medicii specialisti infectionisti din intreaga tara. Produsul a fost creat de Tibotec Pharmaceuticals Ltd., si va fi comercializat de Johnson & Johnson prin divizia sa farmaceutica Janssen-Cilag.

Eficienta
Eficienta PREZISTA a fost evaluata prin mai multe studii clinice. POWER 1 si POWER 2 sunt doua studii clinice randomizate, controlate in care s-a evaluat eficienta PREZISTA la pacientii multiexperimentati comparativ cu un grup de control in care s-a administrat cea mai buna schema existenta care continea si un inhibitor de proteaza. Pacientii alesi sa participe la aceste studii au fost paciente multiexperimentati, care aveau un istoric cu cel putin un inhibitor de proteaza, un inhibitor de non-nucleozid revers transcriptaza si doi inhibitori de nucleozid revers transcriptaza, si au suferit una sau mai multe mutatii al inhibitorului proteazic primar.

O analiza combinata a rezultatelor din POWER 1 si POWER 2 demonstreaza ca dupa 96 de saptamani:
•    La un numar semnificativ mai mare de pacienti multiexperimentati din grupal PREZISTA s-a inregistrat o scadere a incarcaturii virale comparativ cu grupal de control, dupa 96 de saptamani de tratament
•    De 4 ori mai multi pacienti multiexperimentati au obtinut obiectivul terapeutic de nedetectabilitate (incarcatura virala sub 50 copii/ml) comparativ cu grupal de control (39% in grupul PREZISTA comparativ cu doar 9% in grupul de control)
•    Nivelul de celule CD4, care demonstreaza raspunsul imunologic la tratament, a crescut semnificativ mai mult in grupul PREZISTA  fata de grupul de control (133 celule/mm3  vs 15 celule/mm3, respectiv)

Siguranta
PREZISTA nu vindeca infectia cu HIV sau SIDA si nu previne transmiterea HIV.

In studiile clinice, PREZISTA a fost in general bine tolerata. Cele mai frecvente efecte secundare moderate sau severe asociate cu PREZISTA sunt diareea (2.3%), dureri de cap (3.8%), dureri abdominale (2.3%), constipatie (2.3%) si stari de voma (1.5%).  4 % din pacienti au intrerupt tratamentul din cauza unor efecte adverse.  Persoanele care sunt alergice la PREZISTA sau la oricare din ingredientele sale sau la ritonavir (NORVIR) nu trebuie sa ia PREZISTA.  

Au fost putine interactiuni relavante  cu alte medicamente folosite in mod obisnuit in tratamentul pacientilor cu HIV, precum alte medicamente anti retrovirale, inhibitorii de pompa de proton sau de receptori H2.  

Modificarile de laborator, observate in grupul PREZISTA au fost similare cu cele din grupul de control.
Va rugam consultati prospectul pentru mai multe informatii.

Dozare si administrare
Doza orala recomandata de PREZISTA tablete este 600 mg (doua tablete de 300 mg) de doua ori pe zi, impreuna cu ritonavir 100 mg si mancare. Medicamentul poate fi luat impreuna cu orice fel de mancare.

Studii suplimentare referitoare la PREZISTA
•    Studiu ARTEMIS: Investigheaza doza de 800 mg asociata cu 100 mg de ritonavir o data pe zi la pacientii naivi la tratament antiretroviral
•    Studiu TITAN: Investigheaza doza de 600 mg asociata cu 100 mg ritonavir de doua ori pe zi la pacientii experimentati.
•    Studiul DUET: medicamentul a fost studiat in asociere cu TMC125, un inhibitor investigational de non-nucleozid revers transcriptaza, in unul din putinele studii in care au fost incluse doua medicamente investigationale la pacientii multi-experimentati.

Tibotec Pharmaceuticals Ltd.
Tibotec Pharmaceuticals Ltd., originar din Cork, Irlanda, este o companie de cercetare si dezvoltare farmaceutica. Principalele laboratoare de cercetare si dezvoltare ale companiei sunt in Mechelen, Belgium. Tibotec este concentrat pe descoperirea si dezvoltarea unor medicamente inovative HIV/AIDS precum si a altor medicamente anti-infectioase performante pentru tratarea unor boli grave pentru care nu exista inca tratamente eficiente.

 

5 septembrie 2008