77 cazuri de melanom au fost identificate cu ocazia Euro Melanoma Day (Ziua europeană pentru depistarea melanomului), eveniment organizat de Societatea Romana de Dermatologie si Laboratoarele la Roche Posay.

Acţiunea a fost organizată pe 15 mai şi s-a bucurat de participarea a 140 medici dermatologi care au acordat gratuit 2092 consultaţii de specialitate, de trei ori mai multe consultaţii decât în anul 2006.
Au fost identificate 77 cazuri cu melanom (3,68% – procent similar cu cel înregistrat la acţiunea din 2007), 97 cazuri de carcinom bazocelular şi 14 cazuri de carcinom spinocelular.
Pentru aproape 600 de alunite suspecte s-a recomandat supraveghere clinică în următoarele sase luni.
Peste jumătate dintre pacienţi (58,5%) au identificat singuri leziunile suspecte şi au solicitat astfel consultul dermatologic.
Referitor la utilizarea mijloacelor de fotoprotecţie s-a constatat că 45,6% dintre pacienţi nu se fotoprotejează, 18,3% se protejează rareori, 19,8% aplică uneori mijloace de fotoprotecţie, numai 16% folosesc deseori fotoprotecţia şi doar 0,3% dintre cei întrebaţi folosesc întotdeauna mijloacele de fotoprotecţie. Rezultatele acţiunii subliniază importanţa informării populaţiei referitor la acţiunea razelor soarelui asupra tegumentelor. Toţi pacienţii consultaţi au primit sfaturi detaliate despre modalităţile de fotoprotecţie şi materiale informative despre identificarea precoce a melanomului.

Euro Melanoma Day este desfăşurata concomitent în 28 de ţări sub egida Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie (EADV). În România,  campania a beneficiat de sprijinul Ministerului Sănătăţii Publice şi al EADV.

Următoarea ediţie a “Zilei europene pentru depistarea Melanomului” se va desfăşura pe data de 18 mai 2009. Până atunci nu ezitaţi să contactaţi medicul dermatolog pentru orice aluniţă  la care sesizaţi o modificare (culoare, dimensiune, formă etc.).

Despre Melanom

Melanomul are legatură directă cu expunerea la soare; el este o tumoră care se dezvoltă din celulele care intervin în colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru că prezintă un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele.
Vârsta medie pentru apariţia unui melanom este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des întâlnit la femei decât la bărbaţi. Zonele în care melanomul se manifestă cel mai frecvent sunt gambele la femei şi toracele posterior la bărbaţi.
Melanomul poate fi foarte agresiv, dar un diagnostic precoce permite vindecarea.
Oricine poate să dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare dacă se îndeplineşte una dintre condiţiile :
–    tegument sensibil la soare: piele, ochi şi păr deschise la culoare
–    factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe (peste 100); antecedente personale sau în familie de tumori cutanate
–    arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani
–    obiceiul bronzării artificiale, la solar.
Ce ar trebui să alerteze?
–    Apariţia unei noi aluniţe care se modifică rapid în dimensiuni sau culoare
–    Modificarea recentă a aspectului unei aluniţe (dimensiuni sau culoare).

 

august 2008