6 mai 2009, Palatul Parlamentului

Astazi, reprezentanti ai societatii civile, membri ai Parlamentului Romaniei si reputati specialisti au initiat dialogul in vederea unui control mai bun si eficient al infectiei cu HIV/SIDA si al Tuberculozei, boli ce constituie probleme foarte importante de sanatate publica in lume si in Romania.

Fiecare al treilea caz de tuberculoza din Uniunea Europeana provine din Romania, care este tara UE cu cele mai multe cazuri de boala. La 19 ani de la momentul in care Romania era declarata tara cu cel mai mare numar de copii cu HIV/SIDA, epidemia cu HIV continua sa fie o amenintare importanta, in lipsa unor masuri durabile de prevenire si a unor programe de suport si integrare a celor 9.669 de persoane care traiesc cu HIV/SIDA – in marea majoritate tineri 17-24 de ani. Nimeni nu este imun fata de HIV sau tuberculoza, ambele infectii putand afecta orice persoana, indiferent de mediul din care provine, statutul social si economic, nivelul de educatie, sexul, rasa sau religia acesteia.

Migratia persoanelor, vecinatatea cu tari in care numarul de cazuri de infectie cu HIV depaseste media europeana, cresterea numarului consumatorilor de droguri injectabile, numarul mare de cazuri de tuberculoza si aparitia tuberculozei multi-drog rezistente (800 cazuri noi in Romania in 2008), neacordarea unui interes suficient grupurilor cu risc foarte mare de infectare pot pune Romania in situatia de a nu mai controla aceste epidemii. Desi aparent aceste doua boli privesc sistemul de sanatate, in realitate controlul lor este posibil numai prin masuri integrate, in care activitatile sanitare sunt completate cu masuri de ordin legislativ, social si economic. Prevenirea este elementul cheie in controlul acestor boli, deoarece extinderea ambelor epidemii este rezultatul unor factori care nu tin de sistemul de sanatate, ci de un larg context social si economic, de stabilirea unor prioritati politice pe termen lung, de existenta suportului legislativ si nu in ultimul rand de atentia acordata grupurilor cu risc mare de infectare si transmitere mai departe a infectiei.

In succesul acestor programe un actor cheie trebuie sa fie societatea civila, pentru ca ea reprezinta liantul flexibil dintre institutii si programe publice, decidenti, persoane afectate si familiile acestora, grupurile vulnerabile si, nu in ultimul rand, fiecare dintre noi, ceilalti cetateni. O serie de organizatii non-guvernamentale deruleaza in prezent, gratie suportului international si in special al Fondului Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, interventii ce nu intra in atributiile niciunei organizatii sau institutii publice. Aceste interventii de granita, multidisciplinare si nu rareori inovatoare si-au demonstrat impactul real si sunt considerate in prezent, de catre forurile internationale abilitate, ca fiind modalitati de actiune extrem de eficiente, indispensabile si chiar critice pentru controlul epidemiilor HIV si TB, in Romania si in alte tari ale lumii.

 “Exista momente, ca acum, in care putem obtine rezultate mult mai bune fara a aloca resurse suplimentare importante, pur si simplu pentru ca stim care sunt punctele cheie unde trebuie sa actionam, stim ce trebuie sa facem si facem aceste lucruri. Mai tarziu efortul necesar pentru a obtine aceleasi rezultate poate fi mult mai mare, iar costul in bani si vieti omenesti poate fi de sute de ori mai ridicat. Prin acest eveniment, am vrut sa subliniem diferenta intre “acum” si “ mai tarziu”. Acum exista organizatii si institutii care stiu ce trebuie sa faca, exista experienta care a demonstrat ce functioneaza si ce nu, exista toate conditiile sa putem controla si limita extinderea acestor infectii. Trebuie ca aceste organizatii si institutii sa fie sprijinite si lasate sa faca ceea ce stiu sa faca. Fiecare amanare se va masura in vieti irosite. De aceea, este imperios sa actionam acum, sa intelegem ca efortul investit acum va fi recompensat din plin in anii ce urmeaza.”declara d-na Silvia Asandi, General Manager Fundatia Romanian Angel Appeal.

Evenimentul de astazi a fost initiat de Fundatia Romanian Angel Appeal si organizat sub Inaltul Patronaj al doamnei Roberta Anastase, Presedintele Camerei Deputatilor. Peste 150 de parlamentari reprezentand toate judetele tarii au fost invitati sa participe la eveniment.