Românii sunt constrânşi să se interneze mai des din cauza depresiei decât occidentalii

 Site-ul www.dialogsanatatemintala.ro anunţă că în România, procentul persoanelor care suferă de depresie şi se internează este mai mare decât în ţările occidentale.

“Din datele statistice oferite de Spitalul Alexandru Obregia  rezultă o creştere între anii 2001 şi 2008 a internărilor pentru depresie de la 31% la 40% din totalul internărilor. Acest procent este spectaculos , dacă ţinem cont că în unităţi occidentale similare procentul este de 4-7%. Explicaţia nu costă în aceea că românii ar fi mai vulnerabili la depresie decât alţi europeni, ci, din păcate, în insuficienţa (cvasi-total – absenţa) unui sistem de îngrijire ambulatoriu adecvat.” spune dr. Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară.

Site-ul www.dialogsanatatemintala.ro aparţine Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară şi a fost lansat cu sprijinul Bristol Myers Squibb. Site-ul este împărţit în două categorii: una dedicată medicilor, iar cealaltă pacienţilor, în încercarea de a creea un spaţiu convivial în care cei interesaţi să-şi poată exprima nestânjeniţi punctele de vedere, să obţină informaţii sau să-şi comunice experienţa personală într-un mod interactiv. Site-ul debutează cu articole despre trei boli: sindromul depresiv major, tulburarea bipolară şi schizofrenia.

Dincolo de rolul informativ al site-ul, el îşi propune să educe publicul în legătura cu trei aspecte:

1. Respectarea medicaţiei aşa cum a fost ea prescrisă.
2. Pentru orice problemă apărută, pacienţii trebuie să nu ezite să se consulte cu medicul curant.
3. Efectele secundare ale medicamentelor pot fi controlate; pacientii nu trebuie să întrerupă medicaţia dacă apar efecte nedorite, ci să se prezinte imediat la medic; acesta le va da cea mai bună soluţie (modificarea dozei, schimbarea medicaţiei etc).