EUTOS pentru leucemia mieloida cronica se prelungeste cu inca doi ani

Dupa trei ani, rezultatele arata o evolutie in ingrijirea pacientilor cu LMC


Vienna, 21 octombrie 2010 – Evaluarea, tratarea si monitorizarea  cromozomului pozitiv Philadelphia – leucemie mieloida cronica prin Tratamentul European si Rezultatul Studiului ( EUTOS )  pentru LMC a fost extins mai presus de scopul sau original  pentru alti doi ani, asa cum s-a anuntat astazi.

EUTOS a fost initiat in 2007 ca raspuns la vastele diferente din Europa in monitorizarea si tratamentul Ph+ LMC, care afecteaza 1-2 persoane din 100.000 pe an. Programul a fost dezvoltat pentru imbunatatirea intelegerii naturii si administrarii bolii, pentru imbunatatirea evaluarii standard si monitorizarea bolii, precum si pentru optimizarea diagnosticului si tratamentului in Europa.

Intr-o scurta perioada de timp, am vazut imbunatatiri semnificative in administrarea si tratamentul LMC, ca rezultat al Tratamentului European si Rezultatelor Studiilor, spune Prof. Michele Baccarani, Universitatea Bologna , Italia, sef de proiect.

Bazat pe succesul programului, Novartis a acordat un plus de 6 milioane de Euro pentru facilitarea evolutiei EUTOS. Programul va fi reviziuit si imbunatatit pentru a reflecta cele mai recente inaintari in tratamentul si administrarea Ph+ LMC si vor avea mai multe domenii strategice de concentrare.

Programul extins este bazat pe viziunea impartasita de Novartis si comunitatea stiintifica pentru a se forta sa gaseasca o cale spre leacul Ph+ LMC. “Prin continuarea muncii noastre in Europa, acum avem oportunitati imense de a maximize modul in care pacienti sunt tratati pentru a-si imbunatatii rezultatele”, spune Dr. Guido Guidi, regiunea Europa, Novartis Oncologie.

Programul EUTOS imbunatatit va contine un grup de lucru numit “Calea catre leac” pentru PH+ LMC, care va aduce impreuna experti europeni pentru tratamentul LMC si oameni de stiinta de la Novartis pentru a elabora in parteneriat strategii si pentru a implementa in continuare proiecte focusate pe imbunatatirea tratamentului Ph+ LMC . Acest grup de lucru este primul pas catre o strategie larga pusa la dispozitie de Novasrtis, care este dedicata sa aduca un leac general pentru pacienti, pentru ca ei sa isi poata intrerupe terapia.

Un viitor registru de pacienti, cu un target de peste 2000 de pacienti, va stabili tratamentul european recomandat pentru pacientii recent diagnosticat; este prima initiative de acest gen pentru LMC.

“Programul EUTOS pentru LMC a contribuit semnificativ la o mai buna intelegere a acestei boli si la eficientizarea lupeti impotriva ei. Continuand studiul, vom avea acces la cel mai mare grup de bolnavi LMC studiat vreodata” spune prof. Rüdiger Hehlmann, presedinte European LeukemiaNet. “Bazandu-se pe datele din registrele déjà existente, echipa EUTOS a creat un nou scor de prognostic, ce face ca riscul de progresie al bolii sa fie mai usor de calculate decat este acum, prin metodele actuale.”

In noul proiect EUTOS se va pune accent mai mult pe importanta monitorizarii moleculare in Ph+ CML, pentru a se asigura cele mai noi si eficiente metode de urmarire a bolii. Pentru aceasta, este importanta dotarea tuturor laboratoarelor din proiect cu tehnici de mare precizie in detectarea bolii. Cu cat instrumental de diagnosticare este mai précis cu atat calea spre un tratament adecvat al LMC este mai usoara si rapida.

Rezultatele dupa 3 ani de  EUTOS

In ultimii 3 ani, cele 4 proiecte-cheie ale EUTOS au furnizat date importante despre boala si monitorizarea terapeutica:

Registrul de pacienti: si-a atins targetul de a inscrie 4,000 pacienti; acest lucru ofera o imagine clara a terapiei pacientilor cu LMC Ph+ si a rezultatelor acesteia in Europa  si ajuta la o mai buna intelegere a bolii si o imbunatatire a managementului acesteia.

Monitorizarea moleculara: 51 de laboratoare de referinta pentru monitorizarea moleculara in 28 de tari au fost standardizate cu success, asigurandu-se astfel obtinerea de rezultate fiabile si compatibile ce ajuta la o monitorizare performanta a bolii si la decizii informate legate de terapie.

Monitorizare farmacologica: au fost analizate peste 10,000 teste ale nivelului de imatinib din sange si au fost validate 47 laboratoare pentru acest tip de masuratori

Bunele practici: peste 2,000 de medici si hematologi au participat la programe educationale in ultimii 3 ani.

EUTOS 2007 – 2010

Registrul pacientilor

Registrul pacientilor imbunatateste intelegerea asupra LMC Ph+ , oferind informatii unice, reale despre terapiile  si rezultatele terapiilor pentru LMC in Europa.

Monitorizarea moleculara

Raspunsul molecular la terapie, reflectat in diminuarea nivelului transcriptului genei Bcr-Abl, indica raspunsul dezirabil la terapie. Monitorizarea moleculara a devenit mai accesibila prin folosirea metodei RQ-PCR (real-time quantitative polymerase chain reaction). Aceasta este cea mai precisa si sensibila metodologie disponibila si a fost corelata atat cu raspunsulcitogenetic– masurarea numarului de cromozomi Ph+ responsabil de aparitia LMC, din sange – cat si  de evolutia fara progresie a bolii.

Monitorizarea farmaceutica

Testarea nivelului de sange este o metoda simpla si eficienta  de a gasi solutii de manageriere a pacientilor non-aderenti la tratament, care nu raspund corespunzator la terapie, la care apar interactiuni intre medicamente sau care prezinta efecte secundare foarte severe la doza prescrisa.

Testele se fac in laboratorul central de la Bordeaux sau intr-unul din cele 47 de laboratoare standardizate din Europa

Bunele practici

Un program ce cuprinde evenimente educationale si materiale informative pentru clinicieni despre managementul optim al LMC Ph+ , initiativa Bunelor Practici an produs: un website, publicatii stiintifice si resurse pentru medici. Peste 2,000 medici si hematologi de varf au participat la intalnirile si cursurile pan-europene.

Despre European LeukemiaNet (ELN)

ELN a fost infiintat in 2004 de Comunitatea Europeana Community pentru a potenta din punct de vedere stiintific si tehniologic cercetarile pe LMC Ph+ si alte tipuri de leucemie; ELN inglobeaza retelele nationale de leucemie si partenerii lor interdisciplinary din Europa.

ELN are 175 de centre in 33 tari si peste 1,000 cercetatori si asociati care colaboreaza pentru o mai buna gestionare a LMC.

Despre leukemia mieloida cronica (LMC)

LMC este unul din cele mai frecvente 4 tipuri de leucemie. Este produsa de o anomalie in celulele stem ale maduvei. Aceasta anomalie se gaseste in cromozomul Philadelphia, ce produce o proteina implicata in controlul productie de leucocite. Proteina aceasta anormala duce la o crestere masiva a numarului de leucocoite.  De obicei, LMC se dezvolta foarte lent, de aici si denumirea leucemie mieloida cronica, dar este, in cele din urma, fatala. LMC poate aparea la orice varsta , dar afecteaza mai frecvent persoanele de varsta mijlocie si inaintata; este rara la copii.

Tratamentul European si Rezultatul Studiilor pentru LMC este o initiative comuna a European LeukemiaNet si Novartis Oncology, fondata de Novartis

Pentru mai multe informatii intrati pe  www.eutos.org

 

octombrie 2010