O FETITA IN VARSTA DE SASE ANI CU PARALIZIE CEREBRALA ESTE TRATATA CU PROPRIILE CELULE STEM STOCATE DE CRYO-SAVE DIN SANGELE CORDONULUI OMBILICAL

Cu sase ani in urma, un cuplu din Portugalia a decis la nasterea fetitei lor sa-i depoziteze celulele stem recoltate din sangele cordonului ombilical la Banca Cryo-Save (Euronext: CRYO, „Cryo-Save”). Saptamana trecuta, fetita a fost tratata la Universitatea Duke din Statele Unite cu propriile celule stem. Acest gen de tratament nu mai este un lucru singular, intrucat celulele stem autologe (proprii pacientului) sunt utilizate in mod regulat in studii clinice pentru a aborda un numar tot mai mare de boli.

Cea mai mare banca de celule stem din Europa, Cryo-Save, in prezent are stocate peste 175.000 de probe de celule stem recoltate din: sangele cordonului ombilical, tesut din cordonul ombilical si tesut adipos. Toate aceste tesuturi sunt bogate in celule stem si ofera pana in prezent un potential important in tratarea bolilor incurabile.

Decizia parintilor de a crioconserva celulele stem a fiicei lor poate astazi sa ii schimbe complet viata. Fetita sufera de o boala incurabila: paralizie cerebrala, care este provocata de leziunea sistemului nervos central si care se manifesta ca o tulburare cronica de miscare si de postura. Boala cauzeaza multe probleme pe jumatate de corp sau intregul corp: reducerea posibilitatii de miscare, tremur al membrelor, spasticitate, reflexe involuntare, disfunctii vizuale si auditive, convulsii sau crize epileptice, probleme la invatare si de dezvoltare, generand retard mental. Copiii cu paralizie cerebrala necesita o educatie speciala. Nu exista niciun tratament pentru aceasta boala care apare la copiii mici si care numai in Statele Unite afecteaza aproape o jumatate de milion de persoane.

Un tratament initiator …  cu propriile celule stem!

Fetita din Portugalia urmeaza in prezent un tratament la Universitatea Duke din Statele Unite cu celule stem recoltate din propriul cordon ombilical. Este o procedura simpla si sigura de administrare intravenoasa de celule stem pacientului. Fetita a primit prima transfuzie la inceputu saptamanii trecute. Acest tratament cu celule stem proprii sau „autologe” a imbunatatit semnificativ deja viata mai multor copii care sufera de paralizie cerebrala.

Medicii de la Universitatea Duke trateaza copii cu paralizie cerebrala care au propria stocare de celule stem recoltate din sangele cordonului ombilical, intr-un studiu clinic.

O varietate tot mai mare de boli sunt tratate cu propriile celule stem

Celulele stem stau la baza formarii vietii. Ele sunt deja folosite cu succes ca parte a tratamentului  a peste 85 de boli – maligne, hematologice, metabolice, ale sistemului imun – printre care leucemia dezvoltata de copii si unele forme de cancer, dar au, totodata, si potentialul de a trata alte boli serioase in viitor. Astfel, alte boli grave care afecteaza un numar tot mai mare de oameni, printre care diabetul de tip II si infarctul, vor putea fi in curand tratate cu celule stem, testele clinice pentru aceste proceduri aflandu-se acum in faza finala.

Arnoud van Tulder, Director Executiv al Cryo-Save, spune: „Suntem foarte mandri ca putem din nou sa schimbam lucrurile prin contributia la imbunatatirea vietii acestei fetite. Sunt incantat sa vad ca o gama tot mai mare de boli este acum tratata cu propriile celule stem. Acest lucru este foarte promitator. Probele stocate la Cryo-Save indeplinesc standardele inalte impuse de spitale pentru tratamente specifice. Asigurarea calitatii recoltarii, transportului, procesarii si depozitarii a fost si ramane intotdeauna cea mai mare prioritate a noastra.”

Informatii despre studiile privind Paralizia Cerebrala la Duke U: http://www.wral.com/lifestyles/healthteam/story/9587943/

Materialul filmat este disponibil gratuit pe www.videobankonline.com

Despre Cryo-Save (www.cryo-save.com/group)

Cryo-Save, cea mai mare banca internationala de celule stem, depoziteaza deja mai mult de 170.000 de probe de celule stem recoltate din: sangele cordonului ombilical, tesut din cordonul ombilical pentru nou-nascuti si tesut adipos pentru adulti. Aceste celule stem pot insemna diferenta dintre viata si moarte in cazul amenintarilor viitoare la sanatatea donatorilor. Exista deja mai multe boli care pot fi tratate prin utilizarea celulelor stem, iar numarul tratamentelor nu poate decat sa creasca. Condusa de o strategie transparenta si sanatoasa de afaceri, Cryo-Save este in prezent reprezentata in peste 40 de tari de pe patru continente, cu facilitati de procesare si depozitare ultra-moderne.