Fibrilaţia atrială (FA) este cea mai frecventã afecţiune cardiovasculară care determină modificarea ritmului cardiac. Unul din patru adulţi cu vârsta de peste 40 de ani dezvoltă aceastã aritmie pe parcursul vieţii lor. Peste 6 milioane de europeni suferă de fibrilaţie atrială, estimându-se că prevalenţa bolii se va dubla în următorii 50 de ani, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte. În România, existã aproximativ 200.000 persoane care suferã de fibrilaţie atrialã.

„Un puls neregulat ar trebui să ridice întotdeauna suspiciunea de FA, dar pentru diagnostic este necesarã o înregistrare EKG” declarã  Prof. Dr. Gheorghe Andrei Dan, vice-preşedintele Societãţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovascularã (ISCP), profesor la UMF „Carol Davila” şi şeful Clinicii de Medicinã Internã şi Cardiologie din Spitalul Colentina.  Profesorul Gh. Andrei DAN este iniţiatorul programului academic FACTS (demarat în octombrie 2010),ce are ca scop constituirea unui registru naţional al pacienţilor cu fibrilaţie atrialã.

Fibrilaţia atrialã constituie un factor major de risc pentru atacul vascular cerebral (AVC) deoarece favorizează acumularea sângelui în inimă, cauzând astfel formarea cheagurilor, adesea foarte mari, ce blocheazã circulaţia sângelui prin vasele importante către creier.Unul din cinci atacuri cerebrale vasculare este atribuit FA. Consecinţele AVC-urile cauzate de FA sunt severe, adesea permanente (pierderea funcţiei musculare sau a vorbitului), cu probabilitate crescută de deces: 25% în prima luna şi 50% în primul an.

În acest context, în perioada 4-5 mai are loc în Bucureşti „Al 17-lea Congres Internaţional al Societãţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovascularã (SIFC)”. Obiectivul evenimentului este progresul în terapia farmacologică în cardiologie: noutãţile în prevenirea bolilor de inimã, tratament antitrombotic pentru fibrilaţie atrialã, tratamentul antiplachetar în sindroame coronariene acute, noi terapii pentru insuficienţã cardiacã, strategii noi şi paradigme în tratamentul hipertensiunii arteriale. Congresul se bucurã de participarea a peste 200 medici din 20 ţãri (Europa, SUA, Australia).

Misiunea ISCP este de a promova şi de a facilita strategii pentru îmbunătăţirea stãrii de sãnãtate cardiovascularã prin colaborarea între medicii cardiologi şi de chirurgie cardiovascularã, farmacologi, farmacişti, oameni de ştiinţă şi medici practicanţi din întreaga lume, sub egida Federaţiei Mondiale a Inimii şi a altor organisme internaţionale ca OMS şi UNESCO. ISCP sprijinã  si dezvolta programe care au ca scop creşterea gradului de conştientizare publică cu privire la problemele tratamentului farmacologice, cu accent special pe problemele specifice ţărilor în curs de dezvoltare.