Cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, anunță înscrierea României în Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Ediția 2017 a campaniei se numește #voceaTAseaude și are drept obiectiv convingerea femeilor să meargă la medic pentru consultații periodice, pentru că aceasta este principala metodă prin care cancerul ovarian poate fi depistat înainte de a fi prea târziu.

„Mă bucur mult să întâmpin Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în Coaliția noastră de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian. Sunt convinsă că prin această inițiativă globală putem, împreună, să atragem atenția asupra cancerului ovarian și să le ajutăm cu adevărat pe femeile din întreaga lume care se confruntă cu această afecțiune cruntă.”, spune Elisabeth Baugh, președinte al Coaliției Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

„Parteneriatul cu Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian face parte din eforturile pe care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) le depune pe de o parte pentru a le face viața mai ușoară pacientelor care se confruntă cu cancerul ovarian și, pe de altă parte, pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni, astfel încât femeile să devină conștiente de cât de important este să meargă preventiv la medic o dată pe an și nu doar atunci când apar probleme. Ne dorim să le convingem să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și pentru asta mă bucur că partenerii noștri de la Coaliția Internațională ne oferă resursele și informațiile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele.”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Ediția din 2017 a campaniei internaționale a Coaliției de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian se numește Your Voice Has Power și se referă la faptul că fiecare dintre noi poate ajuta femeile care se confruntă cu această afecțiune. Oricine îi poate schimba unei femei viața dacă alege să spună mai departe ceea ce știe despre cancerul ovarian. În România, #voceaTAseaude este un îndemn adresat tuturor celor care știu cât de importantă este depistarea cancerului ovarian în stadii incipiente. Toți aceștia sunt invitați să transmită mai departe informația, să le amintească femeilor să aibă grijă de ele și, în final, să accepte că vocea lor chiar se aude.

„Deși numărul de paciente care vin constant la consultații de rutină este într-o ușoară creștere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu știu ce presupune efectiv consultația. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecțiuni care, depistate la timp, pot fi tratate.”, ne atenționează dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog.

Mai multe detalii pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Hashtag-urile recomandate pentru această ediție a campaniei sunt #voceaTAseaude, #voceaMEAseaude și #WOCD.

***

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 65.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federatie, formata din 24 asociatii, care activeaza pe plan local, la nivelul județelor.