Românca Doina Ionescu este, începând cu luna septembrie, noul Head of Commercial Operations pe regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) al grupului Merck. Odată cu obținerea acestui rol, Doina Ionescu își propune să asigure menținerea unei poziții puternice a organizației în toate subsidiarele pe care le-a stabilit în regiune. 

Ce presupune funcția de director de operațiuni pe regiune? Care sunt obiectivele tale odată cu acest nou rol pe care îl ocupi în companie?

Munca de Head of Commercial Operations pe regiunea EMEA este o poveste complexă, în sensul că esența jobului stă în dezvoltarea oamenilor de pe cele trei continente. Și asta pentru că eu cred că eficiența operațiunilor companiei și succesul acesteia pe termen lung depind cel mai mult de echipa sa. De aceea, interesul meu, mai ales odată cu obținerea acestei noi funcții, este să îmi ajut colegii să se dezvolte personal și profesional, astfel încât atunci când se impune identificarea celor mai bune soluții pentru companie aceștia să poată lua deciziile potrivite. 

Care sunt planurile companiei în următoarea perioadă?

În septembrie, 2017, am obținut aprobare pentru două tratamente revoluționare: Mavenclad și Avelumab. Primul dintre ele, aprobat de Comisia Europeană, este destinat pacienților care suferă de scleroză multiplă, cărora le asigură o independență de patru ani după numai două săptămâni de tratament. Acești oameni vor avea posibilitatea să uite că sunt bolnavi. Și asta mi se pare extraordinar. Avelumab este singurul tratament din Europa ce utilizează imunooncologia în tratamentul țintit al cancerului de piele și a fost aprobat deja în Statele Unite și EMEA. Sper să reușim să le oferim pacienților aceste tratamente în următorii doi ani.

Colaborarea ta cu compania Merck a început în 1998. De ce ai ales această companie și ce te-a făcut să rămâi aici 19 ani mai târziu?

În 1998 tocmai îmi dădusem doctoratul cu o teză în fizica cristalelor lichide și îmi dădusem deja seama că îmi doream să aprofundez subiectul. Fiind singura companie din Europa care investea în cercetarea cristalelor lichide, compania Merck a fost o alegere cât se poate de naturală. Puțin după aceea am urmat și un MBA, la Ashridge Business School, ce m-a ajutat să dobândesc cunoștințe și aptitudini cu totul diferite de cele pe care le obții într-o școală doctorală. În această companie am ajuns natural, datorită interesului meu de cercetare. Însă cu ajutoul MBA-ului am intrat într-o altă sferă de dezvoltare personală și profesională, cea a business-ului, a afacerilor. Iar asta mi-a deschis noi oportunități, chiar în interiorul companiei.

Povestește-ne cum ai început să fii pasionată de fizică, matematică. De ce, după ce ai studiat cristalele lichide ți-ai dorit să lucrezi într-o companie farmaceutică?

Probabil mi-a plăcut matematica încă de la primele ore de școală, dar mi-a fost cu adevărat clar când am luat prima notă de 2, în clasa a șasea. Atunci mi-am dat seama că nivelul meu nu era acela. În acel moment am realizat că puteam mai mult. În liceu, însă, pasiunea pentru matematică s-a transformat în pasiune pentru fizică. Datorită profesorului pe care îl aveam atunci și, trebuie să recunosc, și datorită lui Einstein. Mi s-a părut fascinant să citesc despre teoria relativității! La facultate devenit pasionată de fizica reactorilor nucleari. Însă, pentru că în perioada aceea a murit tatăl meu și, în sinea mea, am dat vina pe dezastrul de la Cernobîl, s-a născut în mine dorința enormă să lucrez într-o companie farmaceutică, unde să pot găsi tratamente împotriva cancerului. Se poate să fi fost doar un pretext, se poate ca pasiunea mea să fi fost acolo dintotdeauna. Nu știu. Cert este că mi-am dorit să lucrez în cercetare și ca munca mea să conteze.

Astfel, Doina Ionescu își setează două obiective principale în noua sa calitate de director de operațiuni pe regiunea EMEA. Pe de o parte, își propune să-i asigure companiei menținerea poziției puternice pe care o are deja în toate subisdiarele din regiune și, pe de altă parte, se concentrează pe creșterea organică pe care lansarea unor medicamente revoluțion