Roche România lansează astazi, platforma educațională www.canceruldesan.ro, primul website ce conține exclusiv informații detaliate despre cancerul de sân. Noua platforma online se adresează atât pacientelor cât și tuturor celor care doresc să afle mai multe cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratamentul  cancerului de san, despre ce înseamnă să trăiești cu această boală sau despre felul în care poate fi aceasta gestionată.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală[1]. În România, în fiecare oră este diagnosticat, în medie, un caz nou de cancer de sân, iar la fiecare trei ore o femeie moare din cauza acestei boli[2].  

Există în continuare în spațiul public o nevoie de informare cu privire la cancerul de sân. Noi credem că este deosebit de important, mai ales pentru pacientele cu această afecțiune și aparținătoriii acestora, să aibă acces la informație de calitate, din surse credibile, de la experți în domeniu, medici oncologi, anatomopatologi, chirurgi oncologi, psihologi”, a declarat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.

În cadrul acestei platforme, cititorii pot găsi peste 70 de articole despre cancerul de sân, recomandate de Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală, Romanian Breast Cancer Group precum și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Articolele îmbină cunoștințe medicale complexe, cu explicații și abordări prietenoase, ușor de înțeles și apropiate de cititor. 

Acest demers este unul foarte util și binevenit. Avem nevoie de pacienți cât mai bine informați,  care să înteleagă ce înseamnă această boală. Mai mult, cred că pacientele vor fi bucuroase să găsească, în afara informațiilor medicale, și alte informații cu privire la asociațiile de pacienți și grupurile de suport precum și detalii legate de campaniile de informare si diagnosticare precoce a acestei maladii”, a adaugat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În ultimii ani s-au făcut progrese enorme în ceea ce privește managementul cancerului de san, iar acum majoritatea femeilor supravieţuiesc acestui diagnostic, dacă boala este descoperita în stadiu incipient. Educarea pacientelor și a publicului larg cu privire la aspecte de prevenție este foarte importantă, însă aceasta ar trebui dublată de introducerea unui program național de screening pentru cancerul de sân”, a completat Dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București.

De asemenea, pe acest site, vizitatorii vor putea gasi si informații inedite despre această boală, mituri și adevăruri despre cancerul de sân, precum și linkuri utile catre resurse educaționale, grupuri de suport sau ghiduri pentru pacienți.

# # #

Stiați că[3]

…. în trecut, excrementele viespilor erau folosite ca tratament pentru cancerul de sân. Un papirus egiptean recomanda un amestec de creier de vacă şi excremente de viespe care se aplica timp de patru zile pe tumorile mamare.

…. prima înregistrare a unei mastectomii practicată într-un caz de cancer mamar datează de peste 1.500 de ani. Documentele vremii dau ca data A.D. 548 şi se referă la Theodora, împărăteasa Bizanţului.

…. cancerul de sân se numea în trecut şi „boala călugăriţelor”, din cauza numărului mare de călugăriţe afectate de boală. De ce tocmai ele? Pentru că femeile care îşi petrec viaţa în călugărie, ca şi femeile care nu au copii, au un risc mai mare de deces în urma cancerului mamar, ovarian sau uterin, comparativ cu mamele.

… cancerul mamar este mai răspândit la sânul stâng decât la cel drept, dar nimeni nu ştie exact de ce. Sânul stâng are de 5 – 10% mai multe riscuri de a dezvolta cancer decât sânul drept.

… cancerul mamar apare şi la câini şi la pisici, nu numai la oameni. Deși este mai răspândit la câini decât la pisici, la acestea din urma tinde să fie mai agresiv.

… și bărbaţii pot face cancer de sân, chiar dacă riscul unui bărbat de a dezvolta un cancer mamar pe parcursul vieţii este de aproximativ 1 la 1000, adică mult mai mic decât al unei femei. Bărbaţii au ţesut mamar, de aceea pot dezvolta cancer mamar.

 

 

 

 

 

Despre Roche

Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inoveaza continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice şi Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.     

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Fondată în 1896, compania Roche este în permanență în căutarea celor mai bune soluții pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea maladiilor, aducandu-si astfel o contributie sustenabila in societate. 29 de medicamente dezvoltate de Roche – printre care antibiotice, medicamente împotriva malariei şi chimioterapice – sunt pe Lista Medicamentelor Esenţiale elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, compania Roche a fost recunoscută opt ani consecutiv ca liderul sectorului farmaceutic al Dow Jones Sustenability Index.

Având sediul central în Basel, Elveţia, Roche este prezentă în peste 100 țări, iar în 2016 compania avea peste 94.000 angajați la nivel global. În 2016, Roche a investit 9,9 miliarde de franci elvețieni în cercetare și dezvoltare, compania raportând vânzări de 50,6 miliarde de franci elvețieni. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical, din Japonia. 

Despre Roche Romania

Prezent pe piata romaneasca inca din perioada interbelica, Roche isi redeschide reprezentanta locala in anul 1992.  În anul 2005, grupul Roche ia decizia să înființeze societatea comercială S.C. Roche Romania SRL, urmând ca activitatea reprezentanței din București să fie preluată de compania locală nou înființată.

Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă.  Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro.

Departamentul de Comunicare al Roche România: andrei.vlad@roche.com, 0728292664

[1] http://www.esmo.org/Guidelines/Breast-Cancer/Primary-Breast-Cancer

[2] Studiul ”Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investiţiei într-un program de screening pentru cancerul de sân”, realizat de realizat de echipa de consultanta a Deloitte pentru Roche România

[3] http://www.roche.com/research_and_development/what_we_are_working_on/oncology/8-facts-about-breast-cancer.htm