Către: Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, Prim-Ministrul României
Domnul Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice
Spre știință: Doamnei Sorina Pintea, Ministrul Sănătății
Domnului Răzvan Teohari Vulcănescu, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
De la: Alianța Pacienților Cronici din România – APCR

Stimată Doamnă Premier,
Stimate Domnule Ministru,

Subfinanțarea sistemului de sănătate va continua să facă victime, întrucât moartea ajunge astăzi mai repede la pacienții pierduți în jungla din centrul sistemului de sănătate, decat sosesc banii în spitale și medicamentele în farmaciile acestora.

În prezent se pierd 2.203 ani de viață potențiali la 100.000 de mii de locuitori, aproape dublu comparativ cu media Uniunii Europene*. La acest rezultat contribuie și alocarea de doar 4.9% din PIB pentru cheltuieli pentru sănătate – în scădere de la 5,7 % în 2010 și mult sub media UE, de 9,9%. Suntem codași la majoritatea indicatorilor de sănătate. Uniunea Europeană a semnalat o serie de tendințe nefavorabile**, inclusiv creșterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare și cancer pulmonar, de sân și colorectal), creșterea numărului de cazuri noi de HIV/SIDA și scăderea dramatică a ratelor de imunizare. Lipsa banilor din sănătate și proasta gestionare a puținelor resurse existente determină autoritățile din sănătate să depună eforturi de tip pompieristic, menite să stingă doar numărul din ce în ce mai mare de crize, generate de lipsa de medicamente, politica de prețuri și accesul pacienților la servicii medicale și medicamente, în general.

Primim mesaje disperate de la pacienți cronici în general și de la pacienții oncologici puși pe liste de așteptare, care nu beneficiază la timp de tratamentele recomandate, fie că vorbim de radioterapie, chimioterapie sau terapii imuno-oncologice. Chiar și în aceste condiții de criză, “de medicină de război” cum își descriu unii medici activitatea, în proiectul de Ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat apare o tăiere de 1,5 miliarde RON credite de angajament și 2,5 miliarde RON credite bugetare de la titlul bunuri și servicii, cu alte cuvinte o amputare a serviciilor medicale și a accesului la medicamente. Trebuie să aveți în vedere faptul că există spitale în care 80% din resursele financiare se duc către salariile personalului și doar 5% către achiziția de medicamente. Soluția nu este să taiați din bugetul și asa extrem de firav al sănătății, ci să puneți accent pe eficientizare și pe o finanțare corectă a programelor naționale curative, inclusiv o finanțare corectă a sistemului în sine.

Situația este una dramatică, întrucât boala nu așteaptă, iar numărul persoanelor diagnosticate cu boli cronice e în continuă creștere. În cazul în care se va ajunge la o plafonare a achizițiilor în spitale în cadrul programelor nationale curative și a celor cost-volum, vă veți confrunta cu încă o criză, cea a morților-vii, așa cum îmi descria un pacient starea sa de spirit la momentul anunțului trecerii numelui său pe o listă de așteptare la tratament. Vă informăm că fiecare zi din viața unui pacient, fără tratamente, contează, cancerul nu așteaptă, iar numărul celor ce se alătură armatei morților-vii pentru a-și cere dreptul la tratament e în continuă creștere. Nu vă mai puneți numele pe certificatele de deces a celor care nu si-au primit tratamentele la timp și nu mai faceți declarații populiste de genul introducerii pe lista de compensate a nu știu câte medicamente la care, în realitate, nu avem acces! Așa cum am mai afirmat, bolile cronice nu se tratează de politicieni cu promisiuni și amânări, se tratează de către medicii specialiști cu medicamente recomandate și administrate la timp pacienților, imediat și necondiționat, fără niciun fel de discriminare, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacientului!

Vom informa, conform obiceiului instituit în țara noastra, Comisia Europeană despre drama pacienților din România, dar și pe președintele acesteia, Dl. Jean-Claude Juncker.

 

Referințe:
*Povara cancerului de san in Romania, 2017
* Raportul „Starea sănătății în UE”:

 

In numele pacientilor cronici din Romania,
Cezar Irimia
Presedinte APCR
0723240223