Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Roche România și Institutul Regional de Oncologie Iași anunță organizarea unui grup de suport multidisciplinar, ce va avea loc în cadrul institutului, pentru pacienții diagnosticați cu cancer de colon și rect.
Scopul principal al acestui proiect este să faciliteze dialogul și schimbul de experiență între pacienți, supraviețuitori ai cancerului de colon și rect și specialiștii în domeniu. Printre obiectivele grupului de suport se numără:
- creșterea nivelului de informare al pacienților
- creșterea nivelului de cunoștințe cu privire la importantă unei nutritii adecvate în gestionarea cancerului colorectal (ce alimente ajută și ce alimente sunt dăunătoare)
- reducerea stării de anxietate provocată de boală
- diminuarea stării de epuizare fizică și psihică
Echipa medicală ce va lua parte la sesiunile grupurilor este formată din medici specialist oncolog, un psiholog și un nutriționist. Aceștia vor răspunde tuturor întrebărilor pacienților, ajutându-i să gestioneze mai bine impactul bolii, în toate aspectele acesteia.
Întâlnirile grupului vor avea loc în cadrul Institutul Regional de Oncologie Iași, de patru ori pe lună, în grupe separate pentru femei și bărbați. Intervalul de desfășurare a sesiunilor este 14:15 – 16:00, iar accesul este gratuit atât pentru pacienți cât și pentru aparținătorii acestora. Programul exact poate fi găsit mai jos:
- Femei : 8 mai, 22, mai, 5 iunie, 19 iunie, 3 iulie
- Bărbați : 24 aprilie, 15 mai, 29 mai, 12 iunie, 26 iunie, 10 iulie
„Diagnosticul de cancer colorectal este de multe ori privit cu teamă, însă prin acest proiect încercăm să oferim pacienților speranța că pot să trăiască normal, în pofida diagnosticului primit. Abordarea multidisciplinară a echipei medicale din cadrul acestor grupuri va asigura un suport extrem de util pacienților, care vor putea astfel să gestioneze boala mult mai eficient.”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.
„Misiunea IRO Iași este să ofere pacienților servicii medicale integrate și complete. De aceea ne bucură foarte mult faptul că am reușit să extindem gama de servicii oferite pacienților prin aceste grupuri suport. De asemenea, cred că abordarea multidisciplinară din spatele acestui proiect este extrem de utilă pentru pacienți.”, a afirmat Mirela Grosu, Manager Institutul Regional de Oncologie Iași.
Pentru informații suplimentare și întrebări legate de grupul de suport: dna psiholog Roxana Postolica – 0721.297.710
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Roche România intenționează să mai organizeze aceste grupuri de suport și în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova.
Cancerul colorectal este al doilea tip de cancer în Europa în ceea ce priveşte rata de mortalitate, fiind responsabil pentru aproximativ 230.000 de decese pe continentul nostru, în fiecare an. În România, 11.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi anual cu această formă de cancer, în timp ce anual 6.300 dintre aceștia, pierd lupta cu boală.[1]
[1] Globocan 2018, https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
***
Despre FABC
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea că toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari. FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro
Despre Roche
Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inovează continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice şi Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.
Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul în vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Fondată în 1896, compania Roche este în permanență în căutarea celor mai bune soluții pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea maladiilor, aducându-și astfel o contribuție sustenabilă în societate. 30 de medicamente dezvoltate de Roche – printre care antibiotice, medicamente împotriva malariei şi chimioterapice – sunt pe Lista Medicamentelor Esenţiale elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, compania Roche a fost recunoscută opt ani consecutiv că liderul sectorului farmaceutic al Dow Jones Sustenability Index.
Având sediul central în Basel, Elveţia, Roche este prezentă în peste 100 țări, iar în 2018 compania avea peste 94.000 angajați la nivel global. În 2018, Roche a investit 11 miliarde de franci elvețieni în cercetare și dezvoltare, compania raportând vânzări de 56,8 miliarde de franci elvețieni. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical, din Japonia.
Despre Roche România
Prezent pe piață românească încă din perioada interbelică, Roche își redeschide reprezentanta locală în anul 1992. În anul 2005, grupul Roche ia decizia să înființeze societatea comercială S.C. Roche România SRL, urmând că activitatea reprezentanței din București să fie preluată de compania locală nou înființată.
Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă. Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro.
Despre IRO
Institutul Regional de Oncologie Iași, unitate sanitară cu 300 paturi a fost înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 583/13.03.2009 și funcționează efectiv începând cu dată de 25 martie 2012 .
Spațiile acestei unități se înscriu în necesarul funcțional al unei unități sanitare cu profil oncologic, conform reglementărilor legale în vigoare, astfel incât să ofere populației din toate județele Moldovei ceea ce este necesar: eficientă, creșterea calității actului medical, creșterea accesibilității la servicii complete și realizarea unui sistem medical integrat, multidisciplinar, a specialităților pentru toate localizările neoplazice.
Datorită structurii organizatorice aprobate – anestezie și terapie intensivă, chirurgie generală (cu compartiment de chirurgie toracică, chirurgie plastică, ginecologică), oncologie medicală, hematologie, radioterapie – se asigură atât serviciile medicale cât şi cele chirurgicale specifice patologiei oncologice. Abordarea diagnostică și terapeutică, completă și complexă a pacientului oncologic necesită dotări de excepție, care sunt asigurate prin echipamente medicale de înaltă performanță. În institut se încearcă aplicarea terapiilor personalizate, asigurarea locală a unei facilități de investigare extensivă, asigurarea premizei de investigație pentru desfășurarea completă a unor tratamente avansate în regim de trial clinic.
Având în vedere dimensiunea, complexitatea și urgență pe care o reprezintă cancerul că problema prioritară de sănătate publică, înfiintarea Institutului Regional de Oncologie a corectat deja dezechilibrul actual existent între Moldova ( cu o suprafață de 44.000 km² și aproximativ 4 milioane locuitori) și celelalte provincii istorice ale țării.
Sursa foto: www.iroiasi.ro