La fiecare 18 secunde, un om își pierde viața din cauza cancerului pulmonar. În prezent, doar 1 pacient din 5 supraviețuiește la 5 ani de la diagnostic.

Cancerul pulmonar face ca anual să dispară, în lume, un oraș de mărimea Bucureștiului, iar în România unul ca Sinaia. De aceea, dublarea supraviețuirii la 5 ani*, până în 2025, este primul obiectiv strategic asumat în cadrul Lung Ambition Alliance.

Parteneriatul strategic Lung Ambition Alliance, lansat de Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului Pulmonar (International Association for the Study of Lung Cancer – IASLC), Guardant Health, Coaliția Globală împotriva Cancerului Pulmonar (Global Lung Cancer Coalition – GLCC) și AstraZeneca vine cu o nouă abordare în diagnosticul, tratamentul și în îngrijirea cancerului pulmonar în toate stadiile sale.

„Terapiile țintite și imunoterapia oferă acum soluții și pentru cancerul pulmonar local-avansat, și pentru cel metastatic. Accesul cât mai rapid la aceste terapii personalizate, prin testarea biomarkerilor și monitorizarea progresiei bolii, sunt foarte importante pentru un management corect și eficient al cancerului pulmonar. Sper ca acest ritm alert să continue și să putem vorbi peste câțiva ani despre rate de supraviețuire tot mai crescute”, spune conf. univ. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog, președintele OncoHelp Timișoara.

Lansarea Lung Ambition Alliance înseamnă crearea cadrului necesar pentru punerea în practică a inovației în cancerul pulmonar, atât la nivel de diagnostic de precizie prin testarea biomarkerilor, cât și în ce privește terapiile țintite și imuno-oncologia, oferind șansa unei intenții curative chiar și în stadii avansate ale bolii.

În ultimii ani, s-au făcut pași importanți în diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar. Totuși, rămâne principalul cancer care ucide, atât în România, cât și în lume.

„Mortalitatea la bolnavii de cancer a scăzut și scade în continuare. Suntem într-o epocă a schimbărilor în domeniul oncologiei care conturează o nouă paradigmă a managementului maladiei. Sunt descoperiri științifice de tratament care se fac într-un ritm uimitor. Vorbim de soluții de detectare precoce a cancerului, diagnosticare precisă, terapii personalizate care permit abordări individualizate ale pacienților, ce înseamnă rezultate îmbunătățite, atât din punct de vedere al supraviețuirii, cât și al calității vieții omului”, explică dr. Ștefan Curescu, șeful Clinicii de Radiologie Oncologică Timișoara.

Datele Globocan arată că în România au apărut, în 2018, 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaților. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-și viața în 2018 ca urmare a acestui diagnostic.

„Totuși, persoanele care trăiesc cu cancer pulmonar încă se confruntă cu bariere în ceea ce privește accesul echitabil la diagnostic de precizie și tratament personalizat. Un obiectiv precum dublarea supraviețuirii la 5 ani* în cancerul pulmonar până în 2025, în cadrul unui parteneriat global extins, creează cadrul necesar ca această patologie complexă să fie abordată integrat, de la diagnostic precoce la tratament personalizat, până la îngrijire și monitorizare, în toate etapele călătoriei persoanei care trăiește cu această afecțiune”, explică Alina Comănescu, reprezentant al comunității de pacienți cu cancer pulmonar.

Prin integrarea expertizei în educație și cercetare a IASLC, a celei de diagnostic, furnizate de Guardant Health, a experienței comunității de pacienți cu cancer pulmonar reprezentate de GLCC și a cercetării și dezvoltării de tratamente inovatoare prin AstraZeneca, începe astefel o colaborare centrată pe inovație științifică și pe promovarea unei schimbări fundamentale în  abordarea cancerului pulmonar, în beneficiul persoanelor care trăiesc cu această patologie complexă.

„Inovația științifică a ultimilor ani a adus schimbări importante în abordarea cancerului pulmonar, prin apariția și utilizarea din ce în ce mai frecventă a diagnosticului de precizie, a terapiilor țintite și imunoterapiei, alături de avansul tehnicilor din chirurgie, chimioterapie și radioterapie. Șansa intenției curative chiar și în stadii avansate și obiectivul Lung Ambition Alliance de a dubla supraviețuirea la 5 ani* până în 2025 în cancerul pulmonar reprezintă elemente esențiale care contribuie la asigurarea tratamentului potrivit, pacientului potrivit”, declară Radu Rășinar, Area Vice President Central & Eastern Europe al  AstraZeneca.

Membrii fondatori ai Lung Ambition Alliance au identificat trei zone prioritare de intervenție: creșterea gradului de acuratețe a deciziei clinice pe baza analizei datelor de screening, accelerarea activității de cercetare și accesul pacienților la medicamentele inovatoare și îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu cancer pulmonar.

Astfel, în perioada următoare, vor fi puse în practică trei mari proiecte:

  1. Dezvoltarea unei baze de date de screening la nivel global, cu scopul de a accelera șansele de diagnosticare timpurie și de a eficientiza managementul cancerului pulmonar în stadii incipiente. Proiectul are ca punct de plecare dovezile tot mai clare că screening-ul folosind CT-ul poate determina reducerea mortalității. Această bază de date și de imagini poate fi folosită pentru construirea unor modele de risc mai bune, precum și a unor instrumente de analiză și de detecție mai eficiente, constituind un standard internațional pentru calitatea datelor.
  2. Alcătuirea unei colecții de date din cercetare și studii clinice, care își propune să accelereze dezvoltarea generației următoare de terapii țintite și să încurajeze intervenția terapeutică în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt mai mari.
  3. Încurajarea asociațiilor locale de pacienți să propună, până la sfârșitul anului 2019, proiecte-pilot care ar putea îmbunătăți viața pacienților și crește rata de supraviețuire prin folosirea abordării multidisciplinare, a educației cu privire la boală și la opțiunile de tratament, precum și prin îmbunătățirea calității vieții de-a lungul întregului parcurs. Proiectele vor fi evaluate de către un comitet al Lung Ambition Alliance.

Totodată, un studiu internațional realizat de Ipsos MORI va urmări identificarea principalelor bariere care necesită o abordare prioritară, în diferite țări. Rezultatele, estimate a fi disponibile în primele luni ale anului 2020, vor fi folosite pentru a recalibra și redefini prioritățile Lung Ambition Alliance.

Despre Lung Ambition Alliance 

Lung Ambition Alliance este un parteneriat strategic care urmărește accelerarea progresului înregistrat în abordarea cancerului pulmonar și schimbarea semnificativă a vieții pacienților cu această formă de cancer. Partenerii fondatori – Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului Pulmonar, Guardant Health, Coaliția Globală Impotriva Cancerului Pulmonar și AstraZeneca – vor să depășească obstacolele ce apar în toate etapele bolii, de la screening și diagnostic timpuriu până la dezvoltarea de terapii inovatoare.

Pentru mai multe informații: http://www.lungambitionalliance.org

Despre membrii fondatori ai parteneriatului

  • Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului Pulmonar(International Association  for the Study of Lung Cancer – IASLC) este singura organizație mondială dedicată studiului cancerului pulmonar și altor afecțiuni toracice maligne, având o rețea internațională de peste 6,500 de specialiști din peste 100 de țări.
  • Coaliția Globală împotriva Cancerului Pulmonar(Global Lung Cancer Coalition – GLCC) reprezintă, la nivel internațional, interesele pacienților cu cancer pulmonar.
  • Guardant Health este o companie inovatoare care dezvoltă diagnosticul molecular precoce al cancerului prin intermediul testelor sanguine.
  • AstraZenecaeste o companie biofarmaceutică centrată pe inovație, orientată către cercetarea, dezvoltarea și comercializarea unor medicamente în tratamentul bolilor cardiovasculare, metabolice, respiratorii, inflamatorii, autoimune, cancer, infecții și afecțiuni ale sistemului nervos central. AstraZeneca operează în peste 100 de țări, iar medicamentele inovatoare sub această marcă sunt utilizate de milioane de pacienți în întreaga lume. Mai multe informații despre companie: http://www.astrazeneca.com/