Campania „Nu am făcut destul”, ediția a VI-a, s-a încheiat anul acesta cu trei   cazuri deja diagnosticate și două în curs de clarificare după testarea ecografică a 854 de femei din mediul rural. Sunt de trei ori mai multe cazuri decât arată statisticile oficiale raportate la 1.000 de femei testate.

Începută ca un proiect de investigații gratuite pentru cancerul mamar, campania „Nu am făcut destul”, inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a devenit tot mai complexă de la an la an. În cadrul celei de-a șasea ediții, în perioada 5 octombrie – 17 noiembrie, 1.070 de oameni din 14 sate (din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor) au beneficiat gratuit de ecografie mamară, de dermatoscopie, de spirometrie, de EKG, de măsurarea tensiunii, a pulsului, a nivelului glicemiei, de calcularea indicelui de masa corporală. Costurile au fost acoperite integral din sponsorizări din partea unor companii private.

Examinările au fost făcute de medici specialiști asistați de studenți voluntari de la facultățile de Medicină din Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea.

 Rezultatele campaniei în 2019:

  • 1070 oameni au fost consultați în satele lor – 910 femei și 160 de bărbați. Cea mai în vârstă persoană – un bărbat de 87 de ani.
  • Statistic, profilul persoanei care a venit la consult medical este: femeie, 49 de ani, supraponderală.
  • Dintre cele 910 femei prezente, 854 au făcut ecografii mamare. 60 au primit recomandare pentru mamografie, doar 47 au și făcut investigația, în regim de urgență și gratuit, în clinici specializate. Celelalte fie au făcut mamografie pe cont propriu, fie nu au dorit, motivând că pleacă în scurt timp la muncă în străinătate sau că nu au timp. Au fost făcute 6 biopsii din care au rezultat 3 leziuni canceroase, o leziune benignă, iar două analize sunt în curs de finalizare. Sprijinul pentru efectuarea biopsiilor a fost oferit și anul acesta de Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
  • o femeiea suferit deja o intervenție chirurgicală pentru extirparea tumorii.
  • 910 femei au fost învățate cum se face autopalparea și au experimentat pe mulaje cum se simte un nodul malign, care trebuie examinat de medic.
  • 86% dintre femeile testate nu își făcuseră niciodată control la sâni, 70% nu își făcuseră nici măcar autopalpare.
  • 1 din 10 femei are o rudă cu cancer de sân, factor de risc în această situație.

Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând a treia cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile între 50 și 69 de ani. În fiecare oră, e diagnosticat un caz nou de cancer de sân. Și totuși, mii de femei află prea târziu pentru a se mai salva.

România este una din ultimele două țări din Uniunea Europeană rămase fără un program național de screening pentru cancerul de sân. Bulgaria a făcut o încercare în 2009, dar a eșuat. România este însă și azi în stadiul programelor-pilot la nivel județean sau, cel mult, regional.

Cezar Irimia, președintele FABC, atrage atenția asupra numărului mare de cazuri de cancer diagnosticate în timpul campaniei. „Medicii au văzut 910 de femei din sate și avem trei cazuri de cancer deja confirmate și două cu diagnosticul în curs de clarificare. Este enorm! Și vorbim acum de o Românie rurală în miniatură care a avut șansa acestor testări. Pentru a examina măcar două milioane de femei (cele care au între 50 și 69 de ani), nu doar 1.000, este nevoie de un program național de screening pentru cancerul de sân. Numai printr-un diagnostic pus în stadiu incipient, aceste femei pot fi salvate. Un program național de screening ar însemna o investiție de 29 de milioane de euro din partea statului în fiecare an, arată un studiu detaliat. Adică o contribuție de 2 euro din partea fiecăruia dintre noi. Dumneavoastră ați da 2 euro pentru a vă salva mama?”, spune Cezar Irimia.

###

Alte rezultate relevante din caravana „Nu am făcut destul 2019”:

  • Testări dermatologice:970 de oameni au făcut dermatoscopii. 21% dintre cei care au venit la testări au spus că au probleme cu alunițele. Cu toate acestea, trei sferturi nu s-au dus la medic înainte de acest control. Dermatoscopiile au evidențiat 14 suspiciuni (carcinom bazocelular, spinocelular, nevi cu atipii). Dintre cei depistați cu suspiciuni, 50% au refuzat controlul amănunțit ulterior, deși le-a fost oferit gratuit, în cel mai apropiat oraș. Dintre cei consultați, într-un caz a fost pus diagnosticul de carcinom. O altă persoană și-a reconfirmat diagnosticul de melanom în timpul caravanei, printr-o a doua opinie.
  • Testări pulmonare:761 de oameni au făcut spirometrii. 87% dintre persoanele consultate nu făcuseră niciodată spirometrie. Peste 20% au răspuns cu „Da” la întrebările „Tușiți de mai mult de o lună?”, „Gâfâiți când faceți efort?”, „Simtiți că nu mai aveți aer?”.

Despre campania „Nu am făcut destul”

Campania de testare și informare medicală „Nu am făcut destul” a ajuns la a VI-a ediție. Din 2014, caravana a trecut prin 30 de județe. Au fost implicați peste 400 de medici și studenți voluntari și au fost testate 6.478 de persoane din mediul rural.

Pe lângă testările ecografice pentru depistarea suspiciunilor de cancer de sân, confirmate sau infirmate prin mamografie, biopisie, campania a oferit gratuit consultații dermatologice, pulmonare și cardiologice.

În 2019, campania este susținută de Roche, Novartis, Bristol-Myers Squibb, Accu-Chek, AVON, iCredit și de voluntari de la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj, de la Societatea Studenților în Medicină din Timișoara și de la Asociația Studenților Mediciniști din Oradea. A beneficiat de asemenea de sprijinul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. Parteneri media: TVR Cluj, TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Radio Trinitas.

Despre FABC

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene din domeniul sănătății, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari.

FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, ca și pentru implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.