Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, care afectează nu doar organismul, ci și starea mentală și emoțională. De aceea, sprijinul psihologic este esențial pentru paciente și pentru apropiații lor. Doar așa pot depăși stresul și durerea pe care le provoacă un astfel de diagnostic.

Timp de opt săptămâni,  femei diagnosticate cu cancer mamar și aparținători au participat la grupuri de sprijin gratuite. Proiectul face parte din campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Asociația Imunis și Roche România.

 „Atât în calitate de fost pacient oncologic, cât și de Patient Coach, consider esențiale grupurile de sprijin în traseul post diagnostic al pacientei. Am trecut și eu prin ceea ce trec pacientele și înțeleg atât nevoile lor la nivel psiho-emoțional, cât și cele care țin de managementul propriu-zis al diagnosticului. Îmi place mult să văd pacienții mai încrezători, mai optimiști, mai dedicați și mai responsabili pentru vindecarea lor. Acesta este unul dintre motivele pentru care îmi dedic timpul grupurilor de sprijin”, spune Cosmina Grigore, președinte Asociația Imunis.

Grupurile de terapie sunt valoroase pentru că oferă aparținătorilor un spatiu de siguranță, un cadru în care aceștia să poată vorbi despre modul în care viața lor s-a schimbat odată intrați în acest rol care uneori este copleșitor.  În grup, aparținătorii au povestit liber despre ceea ce li se întâmplă fără să se simtă stingheri sau neînțeleși pentru că s-au aflat alături de persoane care se confruntă cu situații asemănătoare și au primit sprijin, atenție, ascultare, o vorbă de încurajare sau o mângâiere.”, precizează Cornelia Cîrlescu, psiholog la Institutul Oncologic București, după cele opt săptămâni de întâlniri.

Care este feedback-ul persoanelor care au participat la grupurile de sprijin?

Am participat la toate sesiunile. Terapia mi s-a parut extraordinară. Am devenit o altă persoană, mult mai sănătoasă și liniștită.”, mărturisește Simona, femeie diagnosticată cu cancer de sân.

Grupul a fost destul de restrâns și poate de aceea a fost un cadru în care a existat o deschidere mare din partea noastră, a participanților. S-au schimbat experiențe, idei, s-au împărtășit sentimente, ne-am sprijinit atunci când era cazul. A fost primul grup la care am participat și nu știam la ce să mă aștept. Am fost plăcut surprins și cu siguranță voi mai participa și în viitor la alte grupuri/ateliere.”, spune Adrian, aparținător.

 „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea” a început pe 1 octombrie. Timp de două luni și jumătate, campania a transmis mesaje de sprijin și înțelegere pentru toate pacientele care suferă de cancer mamar. În România, peste 9000 de femei primesc anual acest diagnostic.

Despre FABC

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului,  instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari.

FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.

Despre Asociația Imunis

Asociația Imunis a fost fondată în anul 2016 de Cosmina Grigore, supraviețuitoare a cancerului de sân și primul Patient Coach din România. Motto-ul asociației este „De la pacient la pacient” și își propune, prin activitățile sale, să educe și să informeze pacienții diagnosticați cu cancer din România. Echipa este formată din pacienți și membrii familiilor acestora care înțeleg nevoile unei persoane diagnosticate cu această afecțiune. Membrii asociației Imunis militează pentru prevenția cancerului, fapt mai ușor de făcut, mai puțin dureros și, de asemenea, mai puțin costisitor. Mai multe detalii, pe www.asociatiaimunis.ro.

Despre Roche

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Pentru orice informații suplimentare vă rugăm să accesați www.roche.ro.