Black Sea Defense & Aerospace –  expoziţie, conferinţe, demonstraţii, oportunităţi de afaceri

Black Sea Defense & Aerospace – Exhibition & Conference (BSDA) este cea mai mare expoziţie din domeniul Aeronauticii, Apărării şi Securităţii Nationale & Private din România şi se doreste a deveni una dintre cele mai importante din Europa de Est si Regiunea Marii Negre.
Editia inaugurala a BSDA se desfăşoară în perioada 24-27 aprilie 2007, în incinta complexului Romaero Băneasa şi adună pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp un numar de peste 165 firme din 20 tari. Evenimentul va consta in exponate ale companiilor internationale din industria aeronautica, de aprare si securitate, display static exterior, demonstratii militare şi demonstraţii anti-tero live,  aparate de zbor militare, precum şi un program complex de conferinţe si prezentari.

“Majoritatea demonstraţiilor live de apărare modernă, lupta anti – tero şi demonstraţiile de tehnici de securitate sunt organizate de Ministerele competente din România, şi includ: demonstratii ale fortelor speciale de interventie rapidă si lupta anti-terorism, descindere din elicopter, rapel, exercitiu demonstrativ al Fortelor Terestre si prezentarea HUMVEE, demonstraţii speciale ale Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, ale Grupului Special de Interventie si Protectie ACVILA, serviciului pirotehnic, ale Politiei de Frontiera si, nu in ultimul rand, exercitiile speciale ale Serviciului Roman de Informatii. Acestea vor fi completate de trageri demonstrative cu pistoale Glock, exercitii ale ATV-urilor Polaris, punctul culminant fiind probabil reprezentat de depasirea barierei sonice la zborul demonstrativ al Eurofighter Typhoon.” declară dl. Alecsandru Ionescu, Director Expoziţie şi Country Manager TNT Productions România. “In zona aviatiei civile, prezentarile si zborurile demonstrative ale Scolii Superioare de Aviatie Civila si ale Aerodromului Tuzla vor atrage cu siguranta noi amatori, dornici sa se inscrie la cursuri de pilotaj.” a completat Dl. Ionescu.

Companiile internaţionale includ producători de talie mondială în domeniul aerospaţial:    
–           Alenia Aeronatica – producător al aparatului de zbor C-27J de transport militar şi un partener important în programul avionului de luptă Eurofighter Typhoon. In premiera, Eurofighter Typhoon EFA 2000 va fi prezentat in expozitie, Centrul de testare al Fortelor Aeriene Italiene oferind demonstratii de zbor cu acest avion de vanatoare
–    EADS Casa – Spania va prezenta avionul de transport militar C-295. EADS Casa face parte din EADS Group care include fabricanţii de aparate de zbor precum Airbus, Eurocopter, satelitii Astrium şi alte sisteme de aparare.
–    Gripen / SAAB – producător suedez al noii generaţii de tehnologie,  avionul de luptă multi-rol care actualmente este operational în Forţele Aeriene din Suedia, Republica Cehă şi Ungaria
–    Elbit Systems Ltd., furnizorul upgrade-urilor la tehnologia modernă aerospaţială  a forţelor aeriene române
–    Lockheed Martin – SUA va prezenta in premiera in Romania simulatorul de zbor complet operational al avionului de lupta F16, destinat antrenarii pilotilor, simulator ce va putea fi testat in cadrul expozitiei
 
Printre alţi participanţi internaţionali se numără: Kongsberg Defense & Aerospace, producătorul principal din Norvegia de rachete anti-ship, Aeromaritime SystemBau, furnizorul de tehnologii de comunicaţii pentru 34 de flote din întreaga lume, Glock, faimosul producător austriac de arme manevrate cu o singură mână pentru agenţiile de impunere a legii, Terma AS (Danemarca), Vaisala (Finlanda), CEFIN reprezentant al IVECO Trucks, Sun Communication reprezentant al sistemelor speciale de comunicatii sub acoperire “Phonak” si multe altele.

45 de companii americane vor fi prezente la BSDA, marea lor majoritate fiind cuprinse in Pavilionul National al Statelor Unite ale Americii, restul expunand independent sau prin reprezentatntii locali. Acestea isi vor expune tehnologia de ultimă oră, sistemele şi echipamentul de apărare, de impunere a legii şi nevoile de securitate specifice teritoriului României şi pieţei regionale a Mării Negre. De exemplu, la BSDA 2007 va fi prezentat în premieră vehiculul tactic “Grizzly” care salvează vieţi din moment ce este “imun” la AG (aruncător grenade), DAE (dispozitiv artizanal explozibil) şi prezintă arme defensive controlate prin telecomandă, în timp ce operatorul rămâne în interior, ferit de pericol, precum si faimosul HMMWV (Humvee) care a intrat deja si in dotarea Armatei Romane.

“Pavilionul SUA va prezenta mai mult de 30 de companii” declară dl. Bill Warnes, Preşedinte MIC şi organizator al Pavilionului. “Vizitatori specialisti ai Pavilionului SUA vor fi selectaţi pentru a pilota Lockheed Martin F-16 multi-role fighter care va folosi un simulator complet operaţional destinat antrenării piloţilor. Lockheed este un lider mondial în domeniul aerospaţial şi de apărare, considerat un potenţial furnizor de avioane de luptă multi-funcţionale pentru România. Lockheed îşi va prezenta, de asemenea, calitatea sa de furnizor al rachetelor Hellfire & Javelin.”

La BSDA vor participa numeroase companii din România, atat producatori cat si integratori de servicii, din toate cele trei domenii reprezentate in acest eveniment: industria aeronautica (Aerofina, Aerostar, Aeroteh, Avioane Craiova, Romaero, Turbomaecanica,s.a.), de apărare (C.N. Romarm, Electromagnetica, Elprof, I.O.R., Pro Optica, MFA Mizil, Roman s.a.) şi securitate (Helinik, Syscom 18, Tehnosec, Tehnosys sau UTI). De asemenea, Compania Nationala Romtehnica va aduce o valoare adaugata expozitiei prin organizarea de intrevederi si discutii business-to-business cu expozanti sau vizitatori specialisti din strainatate.

Black Sea Defense & Aerospace este organizat cu sprijinul oficial al Ministerului Apărării, al Ministerului Administraţiei şi Internelor, al Ministerului Economiei şi Finanţelor, al Ministerului Transporturilor, al Agenţiei Nationale de Control al Exporturilor (ANCEX) si al Serviciului Roman de Informatii, fiind singura expoziţie din România ce a primit certificarea oficială a Departamentului de Comerţ al SUA şi suportul Ambasadei SUA la Bucureşti. De asemenea, BSDA se desfăşoră sub patronatul PATROMIL, OPIAR şi ARTS.

Fiecare zi a evenimentului este dedicată unei structuri oficiale. Astfel, pe 24 aprilie, Ministerul Apărării se va concentra pe chestiuni de securitate regională şi achiziţie de elemente defensive, 25 aprilie este ziua dedicată Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe 26 aprilie Serviciul Român de Informaţii va dezbate subiecte legate de securitate si parteneriatul public – privat in lupta anti terorism, iar în ultima zi, Ministerul Transporturilor va oferi prezentari in domeniul aviatiei civile si dezvoltarii logistice a aeroporturilor din tara, inclusiv crearea noii companii Aeroporturi Bucuresti si prezentarea noilor strategii ale TAR
OM. Programul de conferinte va oferi un punct de real interes comunitatii de afaceri din Romania, Guvernul American prin GSA (General Service Administration) urmand sa descrie in amanunt serviciile de achiziţie şi maniera de vânzare destinată Guvernului SUA in vederea ofertarii pentru noile baze militare care se vor deschide în România.

Expoziţia BSDA 2007 este organizată de compania americana TNT Productions Inc., avand drept co-organizator si integrator de securitate firma GPSS România.  “Organizarea unui eveniment de asemenea amploare şi complexitate presupune o imensă responsabilitate” explică dl. Alecsandru Ionescu.  “Ar fi fost o misiune imposibila fără ajutorul partenerului nostru GPSS, al ministerelor si structurilor oficiale implicate si al logisticii oferite de Romaero.” 

10 aprilie 2007